Камелия Тодорова открива Балканския младежки фестивал


Камелия Тодорова открива Балканския младежки фестивал

5503

Съвместният проект на Камелия Тодорова и младежката група 032 ще прозвучи за първи път в Сандански днес.

Това ще се случи при откриването на 16-я Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите" (БМФ). От сцената Игор Митрович, Лиляна Пенчева и Дамян Попов ще отправят своя поздрав към над 500-е участника в събитието и 3000-хилядната публика в летния театър на града. В нетрадиционна комбинация на нея ще се представят брейк формации и балетни състави от страната и чужбина. Поздрав  предстои да отправят отново домакините от фолклорен ансамбъл Никола Вапцаров при читалище "Отец Паисий".

Той е основан 1951. В своята половинвековна история незабравими са участията на колектива в Монголия (1974), Русия (1981), Чехословакия (1982), Унгария (1984), Тунис (1987), Швейцария (1988), Испания (1999 и 2004), многократни участия в Македония и Гърция. Формацията има много дипломи и грамоти от страната и чужбина. 

Фестивалът, който ще продължи в града и региона до 12 септември, стартира в 19.30 часа. Вход свободен.

Това е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа. Неговото мото е "Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!". Основната цел на сдружение "Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите" е младите хора от Европа да се опознаят, да обменят информация, да разширят контактите си.

В проявата участват доброволци са на възраст от 16 до 30 години. През 2010 в подготовката и провеждането на петнадесетия БМФ се вписаха 70 младежи от България и 26 европейски доброволци от Германия, Гърция, Италия, Македония, Полша, Сърбия, Турция и Франция. Тази година участват над 600 младежи – танцьори, певци, художници, фотографи, младежки лидери, студенти и др.

В програмата на шестнадесетия БМФ са:
• Междукултурен обмен.
 Брабанен кръг - включват се участници, доброволци, гости и домакини на фестивала и има за цел да обедини в общ ритъм позитивното настроение и енергията на младежите за предстоящите пет фестивални дни.
 Фестивално дефиле – шествие по централните улици на Сандански, непосредствено преди откриването на фестивала, в което участват всички – млади артисти, представители на младежки организации, доброволци, гости и домакини на БМФ.
 Фестивални концерти – фестивални представления в Сандански с участието на над 400 участника – фолклорни ансамбли и групи, поп-рок изпълнители и групи, изпълнители на съвременни танци от България и от чужбина. Различните изпълнители ще се изявяват на три сцени –  основна, за традиционни изкуства и рок сцена Yes (ще участват младежки рок групи от България, Турция, Албания, Гърция, Македония, Румъния, Украйна, Белгия и други).
 Фестивални конкурси:
По време на фестивалните концерти в Летния театър на Сандански и на сцена на площад "България" се провеждат три конкурса, където всяка вечер има повече от 5 000 зрители:
- Конкурс за фестивална фолклорна двойка "Младостта на Балканите", който ще се проведе в рамките на два от концертите на площад "България" в Сандански. След изпълненията, всяка фолклорна група излъчва двойка танцьори, която представя оригинален танц и костюми и се състезава за наградата на публиката. Наградата за победителите в конкурса се осигурява от спонсор на фестивала;
- Конкурс за най-добър млад поп-рок изпълнител. Надпреварата ще се проведе през две от фестивалните вечери в Летния театър на Сандански. В журито са победителите в конкурса от последните три години. Участниците се състезават и за престижната награда на фестивалната публика, която дава право на победителя да се изяви на фестивала през следващите 3 години като гост-изпълнител и член на журито. Награди за победителите се осигуряват и от спонсори на фестивала.
 Конкурс за фотография на тема "Всички различни, но не безразлични", с участие на всички гости и участници. Конкурсът ще се проведе през първите четири фестивални дни. Специално международно младежко жури, което включва изявени млади фотографи, ще определи победителите, които ще получат награди, осигурени от спонсор на фестивала.
 Сцена за съвременни улични изкуства – провежда се на сцена, разположена на централната паркова алея, през три от фестивалните дни. Участват брейк групи, жонгльори, графитъри, татуисти и други млади артисти от България и чужбина.
 Изложба "Жега, жажда, живот" с творби на млади художници и фотографи от България и чужбина.
 Балканско младежко парти с диджеи и изпълнители от България и чужбина – провежда се в музикален клуб;
 Младежки еко хепънинг Less Is More и "Да изчистим България за един ден" – провежда се на централния градски площад "България". Чрез него се представя ползата от разделното събиране на отпадъци;
 Sintica: Традиции и перспективи - представяне на традицията за отглеждане на грозде и производство на вино, като възможност за развитие и реализация за младите хора от Сандански и региона;
 Пикник на Роженския манастир – организира се на поляните край Роженския манастир, включва:
 Спортен празник "Балканите да вдигнем на крака със спорт, игри и веселба!";
- Фолклорен обмен "Танците на Балканите и Европа";
- Най-дългото младежко хоро на Балканите "Да си подадем ръце!".
 Запознаване с исторически, културни, етнографски и туристически забележителности – Сандански, Роженски манастир, Мелник;

Председател на фестивалния организационен комитет на ХVІ-я Балкански младежки фестивал е кметът на община Сандански - г-н Андон Тотев.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички