Големият джем Пловдивски джаз вечери 2011


Големият джем Пловдивски джаз вечери 2011

3697

Превърналият се в традиция международен пловдивски джаз фестивал тази година ще се проведе между 6 и 8 октомври.

И пак по традиция, неговият афиш предлага уникални колаборации, на които ценителите могат да се насладят единствено и само в Града на тепетата през октомври.

Посветените знаят - става въпрос за уникален микс от джаз, фолклорни мотиви, рок, блус... в джем, който се случва на място, пред окото и ухото на феновете.

Събитието е в рамките на Есенния салон на изкуствата, а неговата организация е на самия Теодосий Спасов. Концертите ще се проведат в Драматичен театърПловдив с начален час 20.00 ч. Партитата ще продължат в "Петното на Роршах", предвидени са и джем сешъни на сцената на горния бар.

Програма:

6 октомври, четвъртък

Светлин Стайков и Александър Леков


Китаристът Светлин Стайков и басистът Александър Леков отдавна са известни на ценителите - както с участията си в различни проекти, така и от двата им съвместни албума - "Утро" и  "Colours And Shades", представящи рок, смуут джаз и фюжън пиеси.

Втори на сцената ще излязат музикантите от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев.

Александър Леков започва с пианото на 4-годишна възраст, но впоследствие се ориентира към бас китарата, впечатлен от соула, джаза и фънка през 60-е и 70-е. Завършна музикалната академия "Панчо Владигеров", специалност бас и контрабас. Изявявал се със световни грандове като Ранди Брекър, Били Кобъм, Стив Фероне, Глен Ферис и бразилския перкусионист Айрто Морейра на концертите им в България, името му личи и до родни изпълнители от висшия ранг на Милчо Левиев, Шибил Бенев, Христо Йоцов, Антони Дончев, Иво Вакъвлиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Бели, зелени, червени и Джаз линия.

Светлин Стайков
, преподавател по китара и сред първите струни на бигбенд Пловдив, се е изявявал с Веселин Койчев, Начо Господинов, Теодосий Спасов оркестра, Александър Кумановия Ретро Блу Проджект, Хот Джазтета на Венци Благоев.


7 октомври, петък

Любомир Денев и Хилда Казасян

Пианистът и композитор Любомир Денев (на снимката) ще направи премиера на "Джаз соната за тромпет и пиано", заедно с формацията Jazz Makers, в която се подвизават Вецислав Благоев - тромпет, флигорна, Борис Таслев - контрабас и Стоян Янкулов - барабани, перкусии.
Изявата ще отбележи 60-годишния юбилей на Денев. Това е най-новото му произведение, написано специално за фестивала "Пловдивски джаз вечери" 2011. Творбата е посветена на Венци Благоев, дългогодишен творчески партньор на маестро Денев. "Особеното, което я отличава от класическия тип соната, е, че разработването на музикалния материал не е точно и изцяло нотирано, а е оставено на изпълнителите и се осъществява чрез техните импровизации – основен принцип в джаза", обяснява композиторът.

Програмата е изцяло по композиции на Денев и е рамкирана от пиесите "Разходка в неделния следобед" и "Обреден танц", които са написани още преди 35 години.  Те са изпълнени за първи път от Любомир Денев трио по време на "Първи преглед на джаз съставите" в София, 1977, а на 7 октомври в Пловдив ще прозвучат по нов, различен начин. С ярко запомняща се тема, "Дъждовен ден в Сан Франциско" е композиция, която с основание може да се причисли към най-новите стандарти в джаза. Във всички останали композиция присъства неизменно един отличителен белег – мелодиката и ритмиката са в тясна родствена връзка с българския фолклор, което ги обединява, придава на цялата програма характерен облик и индивидуалност. В съчетание с елементи от съвременната камерна музика и импровизационното майсторство на изпълнителите, се оформя цялостна концепция за модерен български джаз.   

Джаз примата Хилда Казасян е поканила в своя отбор звезди като Мишо Йосифов -тромпет, Живко Петров - клавишни, Христо Йоцов - ударни и Милен Кукошаров - клавишни.

8 октомври, събота

Тедосий Спасов


Първият кавал на планетата ще се представи с грузинците Шин. Формацията вплита в пиесите си различни кавказки стилове и възклицания, наподобяващи рап.

Влатко Стефановски и Ян Акерман

Двамата удивителни китаристи ще направят дуел за финал на събитието, а техни "секунданти" ще бъдат музикантите от триото на Влатко Стефановски - Джоле Максимовски (бас) и Дино Милосавлевич (барабани).
 
Ян Акерман е един от онези китаристи, които могат да свирят всичко и са сред малцината, които го правят виртуозно добре. През над 50-годишната си кариера е участвал в проекти с музиканти като Би Би Кинг, Пако де Лусия, Херман Брууд, Чарли Бърд, Клаус Огерман, Алън Прайс, Майк Киниъли, Сточело Розенбърг, Питър Банкс и Айс-Ти. Акерман хваща китара за първи път на 5 години, а на 14 вече има издаден сингъл. Дебютният му албум, пълният с ритъм-ен-блус стандарти "Talent For Sale", излиза през 1968. Eкспериментите с блуса продължават в една от най-популярните холандски групи в началото на 70-е – Брейнбокс. След няколко хита Акерман започва да изследва нови музикални територии и се присъединява към бъдещите прогресив рок класици Фокус. Композиторският му талант личи във всеки от албумите на групата с негово участие, включително и в световния й пробив "Moving Waves" и най-вече в пaрчето "Hocus Pocus", рифовете, от което озвучават небеизвестния рекламен клип на "Nike Write The Future". Докато е част от Фокус, записва преобладаващо акустичните и особено успешни извън Холандия "Profile" и "Tabernakel".

Влатко Стефановски е един от най-значимите европейски китаристи. Започва музикалната си кариера още като юноша в легендарната фюжън група Леб и Сол, смесваща македонски фолклорни мотиви с модерен рок. След 13 издадени албума и множество концерти по цял свят решава да се концентрира предимно върху солови проекти.

Композира музика за филми и театрални спектакли, като сред безспорните му шедьоври е саундтракът към "Циганска магия".

Драматичен театър - Пловдив e на улица "Княз Александър I" 38.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички