Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Pat Metheny в София: поезия на чувствата


Pat Metheny в София: поезия на чувствата

2432

НДК, зала 1.

19.45 часът в съботната вечер, оставена за размишление преди изборния ден.

Аз отдавна съм направил своя избор. Меломанът у мен ще гласува за Патрик Брус Матини (Pat Metheny). Настанявам се зад озвучителя, макар и леко разочарован заради ненапълнената зала, въпреки ниските цени на билетите и намаления бой на местата, което си обяснявам с факта, че да разбираш музиката на Матини е подвиг, който дори голяма част от присъстващите все още не сме извършили.

Оглеждам смело физиономиите на родните музиканти от всички стилове, търсещи своите места в залата. Ангел Зарберски-син, Калин Вельов, Явор Захариев от Гравити Ко. (Gravity Co.), Васил Пармаков... със светнал поглед предвкусват срещата с виртуозния джазмен (А някои от тях - и с още един именит музикант - Sonny Emory, чийто концерт предстои в Sofia Live Club два часа по-късно).

Знаменитият китарист и музикантите от неговото трио излизат в 20.20 ч. Без излишна увертюра, с небрежна усмивка и неприкрита гениалност, порасналото момче от Мисури поведе публиката на фюжън пътешествие през места, чиито пейзаж е звукът. Джазът, по-точно! Геният ни обсипа с музика от много различни албуми и определено се реваншира за нашето дългогодишно очакване да го видим на живо, както обеща в своето интервю за зрителите на ЬТV. На "номада" партнираха удивителните Лари Гренадиър (бас) и Бил Стюарт (барабани). Триото ни поднесе титулната пиеса от албума "Bright Size Life" (1975) от култовия първи студиен албум, записан с покойния титан Джако Пасториъс. "Question & Answer" и "Change Of Heart" "разсвириха" окончателно гостите, които поемаха и предаваха основите теми от пиесите с такъв синхрон и артистизъм, че мнозина си зададохме въпроса от коя точно галактика са музикантите, след като със сигурност не са от нашата. Всеки тон на Патини бе отделен транзистор, улавящ някакви извънзмени сигнали; всеки риф на Лари - контрапункт или бележка под черта, всеки фус и чинел на Били - нов абзац в музикалната магия. Като че ли (поне) двама се изявяваха на барабаните - така звучаха фигурите, нарисувани от неговите палки. За нас - тук и сега. Но и в проекти на такива значими артисти като Джон Скофийлд, Macеo Parker, Джим Хол, Джо Ловано (Joe Lovano)...

Поетичният воаяж продължи с "James" (от "Offtramp"), "Always & Forever" ("Secret Story" (1992) и мегаизненадата в репертоара тази вечер - "Find Me In Your Dreams", в чийто студиен вариант цъфти блендата на фламенко цветето Естрея Моренте (Estrella Morente). Последният диск на Матини - "What's It All About" (2011), съдържащ неузнаваеми кавърверсии, бе представен с класики на Пол Саймън ("The Sound Of Silence"), Хенри Манчини ("Slow Hot Wind"), Ленън/Макартни ("And I Loved Her") в чудовищен електро-акустичен микс. Който ги превърна в още по-неузнаваеми на живо. 

Всяка музикален куплет беше поднесен със завидна лекота и като че ли липса на сериозност (на пръв поглед или първо ухо), без това обаче да накърни дълбокото идейно съдържание в композициите. Тази, макар и неразбираема от мен виртуозност, не може да бъде обяснена с думи. Тя удря в сърцето - топло, просто това е!

Кулминацията на 2-часовия концерт беше 42-струнната китара Pikasso, която пропя в ръцете на Матини за финалното изпълнение на "Orchestrion"/ "Soul Search". То ни вкара в космическо шоу, което буквално ни проми мозъците (освобождавайки неподозирано място в препълнения с какви ли не глупости хард диск), хвърли ни - разбираемо, в неразбираем транс и накара всичко да изглежда нищожно пред силата на Музиката.

Мисля, че на подобни концерти не трябва да има седящи...

Затова и съм на крака!. Да благодаря не само на Пат Матини и неговите асове, а и на "София Мюзик Ентърпрайсис" за възможността да се срещна с един истински гений.

Като преоткрия мечтите си.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички