Manhattan Transfer: вокални флуиди от Манхатън до София


Manhattan Transfer: вокални флуиди от Манхатън до София

5512

Да си 40 години на сцената и да си съхранил свежестта на своя юношески ентусиазъм,

да си неколкократен носител на сочените за най-престижни награди "Грами" (Grammy), но да продължаваш да пееш все едно тепърва ще доказваш таланта си пред света,

да притежаваш характерен глас, но да си го отдал на цяла формация,

да представяш извън всякакво време и пространство музика, композирана миналия век, но която вдига адреналина на меломани от всички възрасти и днес,

да си жива христоматия по вокална хармония и ритъм за суинг едва ли не вместо сърдечен пулс,

да си модерна класика...

... Манхатън Трансфър (Manhattan Transfer) преобразиха в нюйоркски нощен джаз клуб зала 1 на НДК на втория си концерт у нас снощи.

Тим Хаузър (Tim Houser) (на снимката вляво), Алън Пол (Alan Рaul), Джанис Сийгъл (Janis Siegel) и Черил Бентайн (Cheryl Bentine) (до Тим) изляха бистрите си бленди в съпровод не само на удивителен бенд, но и на щракащата с пръсти и припяваща публика.

Все така непринудени, както по време на първите им изпълнения в нощните клубове, леко невинни и радостни, музикантите от знаменития вокален квартет излязоха на сцената и заразиха публиката с доброто си настроение. Едни добри хора без възраст, на които отдалече им личи, че са овладяли житейските концепции и могат да се забавляват истински. При всички случаи.

Публиката определено започна да се размърдва по седалките още в началото на концерта, почувствала необходимост от място за танци. Запазили визията от края на 80-е, певците отговориха на очакванията на всички свои връстници и фенове.

Родната публика получи (почти) всичко, което очакваше - от "Birdland" и "A-Tisket A-Tasket", през "Choo Choo Boogie", "Soul Food To Go" и "On A Little Street In Singapore" - до "Poinciana", "Boy From New York City" и "Route 66"; както и приятни изненади - пиеси от соловите проекти на вокалистите.

Че четиримата поставят гласа над всичко, доказа и страхотната им интерпретация на "Tatu" (Майлс Дейвис (Miles Davis) по текст, написан специално от Джон Хендрикс.

Концертът - по случай 30-годишнината на НДК в афиша на фестивала "Мюзик Джем" (Music Jam), беше уникален подарък за столичани и техните гости. Изявата припомни факта, че из града обитават непоправими колекционери на ритми. Ако имаме късмет, Манхатън Трансфър могат да ни удостят и с трето посещение, но трябва много да слушаме.

И все така с готовност да се потапяме в джаза.

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички