Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Оркестър Мезе пуска своя Селски фънк. Luta Rakia Music по света


Оркестър Мезе пуска своя Селски фънк. Luta Rakia Music по света

4759

11.11.11 се оказва чудесна дата за света.

Или поне за онази част от него, която все още е съхранила сетивата си за възприемане на истинска, неподправена и въздействаща музика.

Дебютният албум на Оркестър Мезе - "Селски фънк", е в глобалната музикална мрежа от днес.

Премиерата на формацията, оглавена от българския композитор и пианист Милен Киров, ще се състои в тузарския Key Club в Холивуд тази вечер, научи MySound.bg от корифея на клавишните.

Специални гости на събитието ще бъдат David K’noup Tomopoulos, вокалист на мултинационалните авангарадисти Viza, и сръбският китарен маестро Мирослав Тадич (Miroslav Tadic). "Очакваме купон над два часа, каквито сме си импровизатори", довери Киров, който живее в Лос Анджелис в последните 15 години.

Както вече информирахме, слушателите на предаването "Картини от една изложба" (програма "Хоризонт" по БНР) бяха първите в света, които наскоро се запознаха с 10-е парчета в диска. Той е в каталога на Luta Rakia Music, а у нас ще се появи чрез лейбъла "Кукер Мюзик".

С ансамбъла си Милен създава ново уникално стилово звучене, което той нарича селски фънк (Peasant Funk) – смесица от български и балкански фолклор, американски фънк от 70-е години на миналия век и американски джаз, блус и соул. За уникалното звучене на Оркестър Мезе спомага и интернационалният състав от 10 момчета и 1 момиче - Милен и брат му Пламен (барабани) са от Пловдив, Хана Ариста (вокал) е родена в Бостън, Масачузетс, но притежава италиански паспорт, китаристът Юнус е родом в Сан Франциско, Калифорния, но родителите му са от Измир, Турция, а савият той е с турско гражданство. Басистът Бен е от Нова Зеландия, тромбонистът Морган - от Канада, а останалите момчета са от САЩ.

"Музика, която докосва хората, се прави само от артисти, които обичат музиката – с необременен поглед. И много образовани", коментира българският продуцент на проекта - Иво Христов, чиято компания "Кукер Мюзик" отбеляза своя 10-годишен славен юбилей с албума "Кукер" на Бalkansky през 2009.

"Нашата 6-членна брас секция не е с познатия звук на "цигански духов оркестър", а по-скоро се стремим към саунда на класическия фънк и джаз биг бенд на формации като Tower Of Power, Ърт, Уинд енд Файър (Earth, Wind & Fire) и Дизи Гилеспи (Dizzy Gillespie). В съчетанието на мощната ритъм секция с гласа на Хана Ариста ще откриете нов и различен звук. Всички композиции и аранжименти на фолклорни песни и мелодии в диска са обединени от саунда на този селски фънк и така ще можете да доловите усещането за единство и програмност на албума, въпреки че са използвани различни музикални теми, размери и стилове", обяснява  музикантът.

Милен Киров (Mee-len) - пианист, композитор и аранжор, е син на гъдуларя, професор д-р Тодор Киров. Завършва музикалната гимназия "Димитър Петков" в родния си град през 1996, следва в Московската консерватория, учи пиано в Лас Вегас, а накрая - и в Калифорнийския институт по изкуствата в Лос Анджелис (CalArts). Автор е на много саундтраци към филми и театрални постановки, между които и драматичната постановка "Бечня", представена в Hudson TheatrеХоливуд, най-добрия и търсен малък театър в Лос Анджелис.

Киров придоби популярност от участието си в проектите Bulgarian Moonshine Co. и A.I. (абревиатура от Artificial Intelligence) за албума "Sex & Robots" (2007), където дава воля на своите електро-рок експерименти.

Българинът гостува в проекта на Пери ФарелСатълайт Парти (Satellite Party), за парчето "Wish Upon A Dog Star" от диска "Ultra Payloaded" (2007).

Още - на:

www.peasantfunk.com

www.reverbnation.com/orkestarmeze

www.facebook.com/orkestarMEZE   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички