Маргарита Хранова с юбилейна златна колекция


Маргарита Хранова с юбилейна златна колекция

6132

2011 година е по-различна за Маргарита Хранова.

Тя навършва 40 години от началото на самостоятелната си певческа дейност. Както MySound.bg извести, в личен план също отбелязва кръгла годишнина - 60.

За радост на нейните почитатели, Марги ще събере поводите, представяйки на живо песните от антологията си "Устрем", която ще се появи в каталога на "БГ Мюзик Къмпъни". Концертът е в столичния клуб Night Flight от 19.30 ч. на 16 ноември, сряда. Заглавието на златните хитове е по нейното знаково парче, баладата, композирана от Найден Андреев. "Дискът обаче не е тип best of, тъй като освен популярните ми парчета, съдържа неизвестни и непубликувани досега изпълнения, както и чисто нови песни", пояснява вокалистката.

Тя обещава три сета, всеки от които - с по пет изпълнения. Хранова ще изпее и латино хита "Ухание в мрака" по музика на Краси Гюлмезов, невлязъл в диска поради технически причини. Сред акцентите на вечерта е и интерпретация на "Хипотеза" на Мария Нейкова по текст на Надежда Захариева.      

Дискът предлага 21 парчета, сред които хитове като "Далечна песен", "Оставаме" (от филма "Оркестър без име"), "С любов", "Албена", и новите записи, с които певицата спечели отличия от конкурсите "София пее", "Златен кестен" и други. Една от тайните на творческата ѝ младост е нейната работа с млади композитори като Милен Македонски например, автор на "Парченца любов" и "Копнеж".  

На добър час на Марги ще пожелаят десетки нейни колеги и приятели, заявили, че ще присъстват на промоцията.

Певицата стяга и друго лайв-шоу в една от най-големите концертни зали, което е в процес на подготовка все още.
 
Вокалното и артистично майсторство на Хранова е запазена марка за професионализъм в българската популярна музика. Кариерата ѝ продължава 4 десетилетия с неизменен усет към естетика, неподвластна на евтиното и грубо комерсиалното. Затова и рефренът на един от сравнително последните ѝ записи - "Всички песни в този мой живот аз изпях с любов", не е поетично клише, а истинско мото на достойно място в музикално-сценичния живот. Първите ѝ стъпки на професионална сцена са с трио Обектив, създадено през 1971 година. През 1972 Марги започва самостоятелна кариера, белязана от редица престижни награди от международни конкурси: първа награда от фестивала в СопотПолша (1978), първа награда от "Еврофест" – Македония (1998), втора награда от "Шлагерфестивал" – Германия (1978), специална награда на журито и наградата на публиката от фестивала в АлександрияЕгипет (1972), втора награда за вокален изпълнител на "Златният Орфей" (1972) и носител на бронзов "Орфей" от същия фестивал (1982) и много други.

Сред почетните ѝ отличия са: "Кристална лира" – приз на Съюза на музикалните дейци в България за върхови постижения в областта на музикалното изкуство (1998), както и на статуетката "Златен Орфей" за цялостно творчество (1997). Има реализирани над 400 записа, 18 албума, последният от който излезе през втората половина на 2011. Издава първия за България подобен по рода си проект "Марги и приятели" – диск с дуети с различни колеги: Емил Димитров, Орлин Горанов, Борислав Грънчаров, Боян Иванов, Етиен Леви, Искра Радева, Асен Гаргов през 1998. Сред най-популярните ѝ песни са "Устрем", "Песен за моя син", "Албена", "Вечнозелени дървета", "Далечна песен", "Се ла ви", "Кактус", "Дори и насън", "Не искам да живея, не искам да умра", "Оставаме", "С любов", "Клетва", "Романтика", "Нощна пролет", "Като нашега", "Моето мъжко момиче", "Чужди", "Копнеж", "Без адрес", "Любов раздвоена", "Кажи ми докога", "Тихи стъпки".

Немалка част от тях са печелили първи и призови места в конкурсите "Мелодия на годината", "Златният Орфей", "Бургас и морето"... Работила с плеяда утвърдени композитори, Маргарита успешно се сработва с млади автори, носители на нови идеи не само в нейното творчество, а и в историята на забавната ни музика изобщо. Така още през 70-е за нея написва серия от песни композиторът Найден Андреев. Някои от тях – "Устрем", "Далечна песен" и "Моето мъжко момиче", се считат за  евъргрийни понастоящем, а творческото сътрудничество на артистите продължава и до днес. Сред авторите, оставили трайна диря чрез сътрудничеството си с Хранова, са Атанас Косев, Мария Ганева, Иван Пеев, Морис Аладжем, Огнян Георгиев, Валентин Пензов, Милен Македонски и много други.

Един от последните ѝ записи – "Океан от обич" (муз. Асен Драгнев), спечели втора награда от конкурса "Песни за София" през 2010. През 2011 "Парченца любов" (Милен Македонски) победи в конкурса "София пее", а мелодията "Любовта завинаги остава" стана първа на конкурса "Златен кестен". В активната си концертна дейност Маргарита Хранова е съпровождана в различни периоди от водещи вокално-инструментални състави като Бигбенд на БНР, оркестър София, група 6 плюс 1. От средата на 70-е до края на 80-е тя се изявява със собствената формация Формула, а в края на 80-е и началото на 90-е – със състава Рейнбоу.

Концертирала в Германия, Чехия, Полша, Куба, Унгария, Белгия, Италия, Русия, Финландия, Норвегия, Швеция, Австрия, Швейцария и редица други държави. От 1999 се подвизава и на театралната сцена – постановките "Сластно, страстно и горчиво", "Едмънд", "Нощен квартет", "Опасно е да си любовник", "Крадци по гащи".

С композитора Найден Андреев и певеца Христо Кидиков пресъздават мюзикъла "С цвят на изтрито червило" през 2006, в който певицата синтезира огромния си музикално-сценичен опит.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички