Рок Коледа 2011: Симфония в рок мажор


Рок Коледа 2011: Симфония в рок мажор

3443

Вече трета поредна година, наближи ли месец декември, се сещам за Милена Славова.

Ей, така, както си гледам календара! Не че през останалата част на годината не се сещам за нея, ама настанат ли предколедните дни, знам, че ще има български рок на килограми.

Преди време всичко се почна с оня легендарен концерт Милена – 25 години на сцена, който постигна наистина забележителен успех за българската действителност. Миналата Коледа примата на българския рок реши да организира първата Рок Коледа и веселата тайфа от стари и млади рокаджии превърна идеята в традиция.

И сега – внимание! Колкото и да не се признава официално, нещата в родината са зациклили зловещо през последните месеци. Кризата е чудовищна, а тази на културният фронт е наистина катастрофална. Пари няма (или ги дават само за глупости). Певци, музиканти, актьори, диджеи и други са на пълна фотосинтеза и лъч в кошмарния тунел не само, че не се мярка, ами става все по-тъмно. Абсолютен факт!

И в целия този културен и житейски апокалипсис, Милена пак намери сили, нерви, време и по някой лев да събере голяма част от българския рок елит и да го поднесе предколедно на "измършавелите по европейски" фенове. Не случайно Кръпката я представи в началото с думи като "пазителка", "кралица", "закрилница" и т.н. на българския рок.

Всъщност, събитието започна един час по-рано от обявеното с кампания за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ. Мобилен кабинет беше разположен пред зала "Фестивална" в петък, 16 декември, между 18.00  и 00.00 часа за всички желаещи да научат актуалния си ХИВ статус. Анти-СПИН кампанията е организирана от програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в партньорство със Столична община, "Мистър Рок Мюзик" и асоциация "Здраве и бъдеще".

Организацията – перфектна! АнтиСПИН брошури и презервативи – още на входа. За баровете се грижат Мартин Михайлов от "Строежа" и цялата му готина банда. В залата - почти кучешки студ. Звук – повече от изненадващо идеален за точно това място. А за начало – пълно бижу. Щрайх от Софийската филхармония, част от онези страхотни музиканти, които превърнаха концерта на Стинг (Sting) преди половин година в пълна наслада.

Хубава сцена. Красиво и ефектно осветление. Завесата пада и се почва инструментално една брилянтна рокерскокласическа "Тиха нощ". Около 1000 души се разгряват с начални аплодисменти. Излиза Милена и води Дядо Коледа, който всъщност е един много симпатичен кандидат-президент, озаглавен Светльо Витков. Червените одежди му седят (меко казано) комично, но това си е суперчар, а Светльо ръси свежи глупости на прима виста и за норматив печели останките от рок поколението на България в ледената "Фестивална".

След минутка се появява и Васко Кръпката и маратонът стартира с пълна сила. От ден на ден (или ден след ден по-точно), най-обичаният блусмен на републиката се превръща в готин Винету. Индианските му дрехи са все по-яки, а белият перчем го прави истински вожд на рок гилдията. Преданите му (апахи, сиукси и т.н.) Смилен, Влади и Краси заемат места между симфоничните си колеги и Кръпката пуска стрелата право в центъра на мишената с "Ден след ден". Следва парчето "Емигранти" и чисто новият коледен дует с Милена – "У дома по Коледа".

Славова остава на сцената, за да забие сама с класиците парчето с най-късо име в сетлиста, наречено просто "И". Сетне Дядо Витков или Светльо Коледа, покрива кратка пауза за промени на музиканти чрез  остроумни блиц-интервюта с хубавите цигуларки от оркестъра. Достатъчно време за пълните дебютанти от група Радула да се наместят за своето изпълнение. Оказва се, че младежите имат солидна фенска маса и забиват шеметно. При това със щрайх.

Шеметни са и преходите между отделните участници в концерта. Всичко става почти за секунди и не дразни. Едни музиканти слизат, други се качват. Дисциплина и половина, дето се вика. Извън тази дума е единствено Дядо Коледа, който засипва  присъстващите с някакви трисмислени закачки по адрес на Драго Чая. Ефект има и то голям. Народът се забавлява.

Следват 4 минути участие за група Екс-Атлас. Пепи Попов и Бойко Трифонов винаги са до Милена в нейните предколедни прояви. Тази година участието им се сведе единствено до парчето "След нирвана", но изпълнено с такъв хъс и качество, че буквално презареждаше. Кристален саунд и величествено присъствие на Софийската филхармония. Много красиво!

Българските рок легенди Конкурент представиха две свои песни в първата (симфонична) част на събтието. Този път Емо Анчев и останалите заложиха на баладата "Мама" и вечния си хит "Дай ми време". Смайващо е как запазиха стила си цели 25 години и продължават да правят това, което най-добре могат. Може би точно за това мястото на Конкурент в афиша на Рок Коледа е съвсем заслужено.

В почти неузнаваема симфо-версия Милена изпълни парчето, с което едва не отиде на "Евровизия" 2011 – "Fire In My Hair". Сполучливо подбрана като място песен, за да направи преход от Конкурент към още едни от звездите на вечерта – D2. Те пък бяха единствената група, която представи и диригент на сцената за техните две изпълнения от симфоничната рок част.

Дидо, Митко и другите изненадаха тотално променени версии на "Нямаше кой да ни каже" и "Тук и сега" с чудовищна лекота и обиграност. Дидо е адски уверен и в това коледно парти изглеждаше чак нетипично благ. Личеше си, че бандата се радва на колаборацията със симфоничните музиканти.

Първата част на Рок Коледа 2011 завърши с най-популярната коледна тема на планетата – "Jingle Bells". Отново с красив щрайх и твърда рок подложка от банда, като пред микрофона се вихриха Светльо Коледа, Васко Кръпката и Милена, разбира се! Накрая симпатичните класически музиканти бяха изпратени с повече от заслужени овации от доволната публика и цялата рок гилдия. Милена и Дядо Витков развъртяха онази обичана коледна ретро-томбола с номерца, раздавани на входа.

Кратък антракт за пренареждане на сцената и прелюдия към сериозното рок и метъл разбиване в следващите няколко часа!

Очаквайте детайлно включване на колегата Стефан Топузов от епицентъра на труса.

Снимка на Веселина Пенкова - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички