40 години от смъртта на Паша Христова


40 години от смъртта на Паша Христова

6271

"Повей, повей, буйни мой ветре, и всяка болка в нас с обич разпилей"... – обичате тази песен, нали?

Тя е от онези, специалните, които будят съкровения, спомени от детството или усещане за любим човек. Има музика, която с лекота докосва най-нежни кътчета в човешката душа, зазвучава в мигове на щастие или тъга, в моменти на нега или невъзможен копнеж... В нашата музикална история това е музиката от 60-е и 70-е години – времето, в което се появяват първите силни образци и изпълнители на българската естрада.

Помните ли ги?

На 21 декември се навършват 40 години от самолетната катастрофа, при която загинаха Паша Христова, музиканти от оркестър София и инструменталисти и танцьори от състава за народна музика към читалище "Аура". Пак тази година се отбелязва век от рождението на Йосиф Цанков, с право наричан Патриарх на популярната песен. На тези две годишнини е посветена клубната вечер в новооткрития клуб "Eскобар" – София, от 21.30 ч. утре, 21 декември.  

Вход свободен.

Стефан Колев-SKILL и Илиян Сабадошев са подготвили селекция от българска музика, издавана през годините с лейбъла "Балкантон". Двамата колекционери на грамофонни плочи ще представят най-доброто за периода от 1945 до 1980, като особено внимание ще обърнат на танцувалната музика.

Ще звучат и песни на Леа Иванова, Мими Николова, Кирил Семов, Лиана Антонова, Георги Кордов, Маргрет Николова, Стефан Воронов и още много обичани артисти, изнасяли навремето стотици концерти годишно, представяли страната ни по целия свят, и въпреки това позабравени или недооценени. Ще възкръсне забранената романтика на ония несвободни времена, в които да свириш/слушаш джаз и дa суингираш, се е възприемало като подражаване на упадъчната западната култура и не е оставало безнаказано.

Няма да пропуснем и музиката на първите джазови оркестри с техните брилянтни инструменталисти, но най-вече ще си припомним чистотата и силата на ентусиазма, така характерен за всяко ново начало – казват авторите на проекта и допълват: Подобна селекция, и то поднесена изцяло от винили и компактдискове, се представя за първи път на клубна сцена.

Тя е реверанс към хората над 30 години, които помнят, и предизвикателство към по-младата аудитория, която има какво да хареса в музиката на своите родители.
 
Escobar е на булевард "Васил Левски" 3 (над подлеза на НДК)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички