My Spanish Heart на Chick Corea в Картини от една изложба


My Spanish Heart на Chick Corea в Картини от една изложба

3535

Тавата "My Spanish Heart" (1976) на Чик Къриа (Chick Corea) е акцент в първото издание на "Картини от една изложба" за 2012 довечера.

Предаването за концептуални албуми се излъчва по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21 ч.  

През 1976 пианистът Чик Къриа - в периода на върховите му постижения с електрифицираната формация Ритърн Ту Форевър (Return To Forever), предприема пътуване до Испания. Той е толкова впечатлен от видяното и чутото, че интересът му към акустичната музика и най-вече към фраменкото, се възобновява.

"Не знаех как другояче да нарека това свое творение, освен "Мое испанско сърце", признава джаз грандът.

"Ако изкуството някога се е нуждаело от някой друг, то със сигурност въображението е брат на изкуството. Нека оставим това семейство да се рее заедно. А със свободата на изразяване, животът наистина започва да се събужда. Винаги съм бил силно привлечен от разделителната линия между света на фантазията и реалния свят. Има хора, които се чувстват значително по-удобно в единия от тях, но всички ще се съгласим в съществуването на въображението. То изглежда безпределно и почти изцяло неизследвано. Но без него и поради това без създаването на изкуство, животът остава твърде груб и мрачен. Не зная да има някой, който да не може да се наслади на една добра история, примесена с малко вълшебство и приключения на въображението", обяснява музикантът, цитиран от водещия Сергей Шишов.

За целта пианистът кани внушителен брой музиканти, сред които Жан Люк Понти (Jean Luc Ponty), Стенли Кларк (Stanley Clarke), Стив Гад (Steve Gadd), Narada Michael Walden, Don Alias, струнен квартет, брас секция, хор и други.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички