Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Музика, свинщина и папуаси на първия Sunday Art Report 2012


Музика, свинщина и папуаси на първия Sunday Art Report 2012

3018

Ако ще си говорим за музика, защото MySound.bg все пак отразява музикалната страна на събитията, първият за 2012 Sunday Art Report-аж от серията в столичния клуб "Строежа" е най-добре да се завърти около изпълнението на Пистамашина (Pistamashina).

Мосю Бичето вероятно не би се обидил, че поставяме неговото изкуство по-скоро в междинните жанрове, съчетаващи пиенето на маса с боя под маса. Но за това по-късно.

Добрият музикален улов за вечерта бяха именно загадъчните Пистамашина. Група с изключително малко гигове и изключително много фенове, група от известни неизвестни скрити зад леко плашещи маски, четирима, които изкарват дръм-ен-бейса извън пистата и го лашват в респектираща офроуд серия от джазови импровизации. Истински нинджи на алтернативния звук.

Минималистичните бийтове, изразителните и чисти барабани, експериментите на лицето Н. с глас и пултове, романтичните като френски шансон от трийсетте клавири и кривият, но някак интелигентен бас, поставиха този разхайтил се стил обратно на мястото му. Вярвайте ни, ако ние ви управлявахме, така щеше да звучи целият дръм-ен-бейс на света. Но, докато ги хвалим така разпалено, Пистамашина се изнизват без бис. Очевидно такава е подлата природа на нинджите.

Говорейки за управление, нека се отклоним за малко от музиката, така както снощи направиха двама от най-обичаните и мразени вокалисти в България. "Наръчник на кандидат-президента" се казва новото литературно произведение на Светльо Витков, а за свой официален говорител бившият бъдещ държавен глава бе избрал благородния Сър... мата Хари. Четенето за жалост бе кратко и възпитано, под звуците на патриотични и мелодраматични мелодии, естествено на акордеон. Литературната част на арт репортажа завърши с пълно помирение в политическия лагер на Витков.
 
Истинската свинщина се настани спокойно на сцената в "Строежа" малко по-късно. Вместо обещаната зимнина, супергрупата на Бичето зарадва феновете си с печено прасе. Облечени като абитуриенти (с изключение на кечистките маски на лицата си), младежите свиреха седнали около маса, която едвам удържаше нещастното животно. На публиката се раздаваха уши и опашки. Вегетарианците се кръстеха в потрес, а един от явно по-зрелите абитуриенти щастливо размахваше катетър. Към края гига на "най-добрия български ар-ен-би изпълнител" сцената се клатеше заплашително под напора на озверени в погото тийнейджъри. А бардът от Краводер бе принуден от заплахите на публиката да повтори на бис някои от възвишените си пиеси. Вместо рози, по абитуриентските сака валяха салфетки, а главата на прасето, макар и отрязана, гледаше на случващото се с благо всеопрощение.

Дотук добре, но откъде се взеха тези папуаси, ще попитате и с право. Първи думата в "Строежа" внесоха актьорите от Ха-Ха-Ха Импро театър, които откриха културната вечер със своите скечове. Папуаси сме и ние, обаче, в зоната на Студентски град. Въпреки всички опити на Бичето да ни приобщи към местните обичаи и практики (състоящи се главно в крясъци "Селяни-и-и-и" и "Мамка ви да е.а"), шокът на излизане от клуба беше непреодолим. Отвсякъде се носеше кръшна чалга, тресяща витрините на магазин, обсипан с примамливи надписи "бельо за кючек"; колите не спираха на червен светофар; глутници сплъстени кучета едва пазеха равновесие на леда...

А над целия този ужас доминираше миризмата на вкисната майонеза, вееща се като знаме над "Манджа стрийт".

Какво ни оставаше, освен и ние да се изнижем като нинджи.

Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички