Автор на MySound.bg с награда Сирак Скитник за радиожурналистика


Автор на MySound.bg с награда Сирак Скитник за радиожурналистика

7048

And the winner is… Цветан Цветанов (на снимката вдясно с покойния крал на африканския блус и нееднократен носител на "Грами" (Grammy) Али Фарка Туре)!

Цветан Цветанов, истинският, или "министърът на пънка и джаза", както обичат да го наричат колегите му от БНР, е водещ на предавания за ъндърграунд, авангард и всякакви други форми на алтернативна, некомерсиална и неофициозна култура  в програма "Христо Ботев". Създател е на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз", както и автор на стотици статии за музика, литература и кино в повечето печатни и онлайн издания през последните десетина години. Утвърден автор на MySound.bg още от времената на музикалното списание РИТЪМ.

На церемонията по връчването на годишните награди "Сирак Скитник" на БНР, която се състоя вчера, Цветанов бе удостоен с почетния приз за неговите "поредици от високо професионални вечерни радиопредавания на културна тематика, съчетаващи в себе си методите на социологията и културологичния анализ, световното познание в областта на етнологията и традиционните и авангардните изкуства, политическия коментар и чистата културна журналистика" (формулировката е на БНР).

През последната година в предаванията на Цветан Цветанов са осъществени няколко серии от пространни портрети под формата на интервюта със световни творци, носители на някои от най-престижните международни отличия в областта на литературата – Рана Дасгупта (Индия), Кун Петерс (Белгия), Етгар Керет (Израел), Давид Албахари (Сърбия/Канада), Джак Харт (Ирландия); на киното – Фридрик Тор Фридриксон (Исландия), Данис Танович (Босна и Херцеговина/Франция), Жоао Нуно Пинто (Португалия), Грег Хелви (САЩ); на музиката – Пат Матини (САЩ), Тумани Диабате (Мали), Елиадес Очоа (Куба), Роско Мичъл (САЩ), Нилс Петер Молвар (Норвегия), Вячеслав Ганелин (Израел), Маркус Щокхаузен (Германия), Вим Мертенс (Белгия).

Една от линиите, наложени от Цветанов във вечерния блок на "Христо Ботев", както и на уебсайта на програмата, е линията на фестивалната критика – подробни репортажи, анализи, интервюта, документални "кадри", анкети от някои от най-големите източноевропейски фестивали за джаз, рок, съвременна поезия, сценични изкуства и кино – Sziget (Будапеща), Exit (Нови Сад), Skopje Jazz Festival, Akbank Jazz (Истанбул), Dialog (Вроцлав), както и от нашенските "София: Поетики", "София Филм Фест", "София Вокал Фест", "Пловдивски джаз вечери", "В Двореца" (Балчик), "Без граници" (Варна/Балчик) .

Разбира се, това е само за изтеклата 2011. Биографията на Цветанов като журналист през десетте години, откакто работи в БНР, включва още хиляди интервюта с личности от световната културна и музикална сцена от класата на Али Фарка Туре, Гогол Бордело, Питър Грийнауей, Джо Макфий, Омар Фарук Текбилек, Чулпан Хаматова, Викрам Чандра, Бернар Вербер, Петер Брьотцман, Буге Веселтофт, Рокиа Траоре, Амос Оз, Хенри Тредгил, Джъстин Съливан и така до... края на света. Той е и човекът, който за първи път докара на българска сцена (в рамките на фестивала "Аларма Пънк Джаз") музиканти и групи от актуалния световен ъндърграунд като No Age, Юджийн Чадборн, Handsome Furs и Bernays Propaganda и даде сцена на множество балкански ъндърграунд артисти, които впоследствие станаха наистина големи. Последният ярък пример е джаз квартетът Eyot от Ниш, участници на "Аларма Пънк Джаз" в Първо студио на БНР, или "балканските EST" и "Nirvana на европейския джаз", както обича да ги нарича критиката, които тази седмица ще се представят като победители в една от важните програми на музикалния панаир MIDEM в Кан.

"Разбира се, поласкан съм, че ме удостояват с тази награда – каза Цветан Цветанов на церемонията – но аз съм тук не само като Цветан Цветанов, не само като личност, а като функция. И много се радвам, без да омаловажавам ни най-малко другата журналистика, че тази година наградата е всъщност за културна журналистика. В ситуацията на политическа антиутопия, екологични експлоатации и почти тотална подмяна на "говоренето и писането за култура" с евтин PR и copy/paste мисля, че това е важно".

Пред наш екип след церемонията Цветанов сподели, че това, с което наистина се гордее е, че получава престижната награда в една и съща година с личности, на които винаги се е възхищавал – маестро Емил Табаков, композитора Кристиян Бояджиев и не на последно, всъщност – дори на първо място в личната му класация – доскорошния главен продуцент на програма "Христо Ботев" и създател на фестивала "Златният кос" Борис Арнаудов.

На въпроса на МySound.bg какво ще прави с парите от наградата, Цветан отговори: "Ще си платя сметките, нагло надписани от Топлофикация на името на мой починал роднина, а остатъка ще вложа в "Аларма Пънк Джаз".

Както вече огласихме, "Аларма Пънк Джаз: серия 2012" започва утре с концерт на Борис Ковач и Давид Йенгибарян в Sofia Live Club.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички