Олей за Цирк дьо Солей


Олей за Цирк дьо Солей

2060

Поредният спектакъл от трупата на Цирк дьо Солей (Cirque du Soleil), серия от който предвидени за българските зрители в рамките на няколко дена, избухна снощи в кораба–майка на всички зали – "Арена Армеец".

Шоуто, организирано от "София Мюзик Ентърпрайсис", изригна пред пълна, макар и заградена наполовина, зала.

Представлението Saltimbanco минава далеч отвъд представата ни за цирк. Макар за някои симпатична носталгия, всъщност условията бяха далеч по-приятни, отколкото човек да се свива на шушулка в лошо отоплена шатра. Но самата концепция на спектакъла е замислена в пъти по-адекватно. За огромно щастие, липсваха нелепи, плашещи децата клоуни, а вместо това в моментите "на отдих", когато артистите се прегрупират, ни забавляваше шутов мим с червен каскет. Визията на всички бе по-скоро карнавална, с полъх на шекспирова Венеция, или с други думи, сценографията бе измислена с майсторски вкус.

Трупата е сформирана през далечната 1984, но не в някое парижко кабаре, а сред ледените земи на Канада. Името в буквален превод означава "Цирк на слънцето" и това, с което можем да се гордеем, е, че от две години в екипа е и  българката Гълъбина Каменова. Именно тя откри и вечерта. Акробатичното шоу може да бъде видяно в зала "Арена Армеец" и днес (5 февруари) от 14.00 ч. и 18.00 ч. Новият спектакъл, който "дьо солейците" представят по света, е Immortal по музика на Майкъл Джексън (Michael Jackson).

По-време на двучасовото представление снощи, прекъснато от двайсетминутен антракт, можехме да се насладим на серия от спиращи дъха етюди. Силно начало дадоха акробати, които се изкачваха и премятаха по отвесни пръти, подсилвани от бенд на живо, разположен в края на сцената. Руската люлка изстреля на няколко метра във въздуха артистите, които с безгрижна лекота се превъртяха като професионални плувци. Цялата публика избухна в смях, когато "шутовият мим" си избра случаен човек от публиката, с когото се качиха на сцената и започнаха да се стрелят като в класически уестърн.

В програмата беше замесен и жонгльор, който манипулираше топчетата по всевъзможни начини. Впечатляващо бе "обратното жонглиране", когато  отблъскваше топчетата в пода и ги прехвърляше под краката си.

Артистичният замах на Цирк дьо Солей таи в ядрото си креативна мощ, която оставя зрителя с чувството, че гледа зашеметяващ микс от модерни танци, класически балет, опера и театър, така че да се нарече просто цирк въобще не е достатъчно.

Това, което безусловно подчертава казаното по-горе, е и финалният номер. Въздушен балет с ластици от четирима акробати, които летяха над сцената, а накрая се хванаха във въздуха за ръцете, сякаш по-скоро правеха скайдайвинг.

Към десет и половина вечерта в калната киша навън се изсипаха орди от народ, които тръгнаха по улицата, блокирайки движението, а дъждът, който започна да вали постепенно, с настъпването на нощта стана снежнобял.

Като мим.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички