Суровият рок на Rival Sons в Картини от една изложба


Суровият рок на Rival Sons в Картини от една изложба

3421

Хиляди са рок групите, които съобщават за своето съществуване всеки ден, но малцина са тези, чийто дебют е обявяван за "пробив на годината" (ITunes за 2011), "най-продаван" (Amazon за 2011), да са наричани "най-добри новаци" (Classic Rock Society за 2011), подобно на калифорнийците Rival Sons.

Именно техният албум "Pressure And Time" ще бъде представен в предаването за концептуални проекти "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след 21.00 ч. днес.

Основана в Лос Анжделис през 2008, тази формация изповядва връщане към корените на класическия рок-ен-рол и затова мнозина търсят сходство с Led Zeppelin, Free, Bad Company, The Who, Cream, но всъщност влияние върху нея имат други, от по-ранен период: The Animals с Eric Burdon и Small Faces със Стив Мариот (Steve Marriott) с всичките им забежки към блуса.

Сред другите източници на вдъхновение музикантите споменават писателите William Burroughs, Charles Bukowski, Radhanatha Swami, Херман Хесе (Herman Hesse).

"Pressure And Time" (2011) е композиран, записан, смесен и издаден само за 20 дни и слушателите усещат тръпката на живото изпълнение и суровата неподправеност, допълнени от използването на стара аналогова техника – микрофони, компресори и т.н. По правило в окончателната версия на песните рокаджиите взимат първия направен запис.

Тук се долавя онова, което се позагуби в рок музиката през последните години: грууви вълнението, душевността и показността, и особено – искреността, задълбочеността и опасността, коментира водещият Сергей Шишов.

"Работехме по метода на самураите – всяко решение да се взима между 3 и 5 вдишвания. По този начин бяхме принудени да действаме инстинктивно и наистина да се чуваме един друг по време на изпълнението. Ние правим музика, подобна на битка с нож, а не за балет с нож. Та нали рокът идва от чувството за бунт, не за мир и покой", обяснява певецът на бандата Jay Buchanan.

Сред текстовете в диска се открояват темите от всекидневието (например: "Всеки път, когато пускам телевизора си, получавам от него съобщение, че съм измет, загубеняк и глупак, и трябва да съм доволен от това, което имам").

И една изненада – сред авторите на албума е знаменитият Storm Thorgerson, създал обложките на групи като Led Zeppelin, 10 CC и Пинк Флойд (Pink Floyd) ("Dark Side Of The Moon"). Storm разкрива замисъла на "Pressure And Time" така:

"За мен обложката (на снимката - б.р.) трябва да бъде част от албума, а не просто опаковка. Ето някой, който се спуска по стълбата надолу и не знае пред какво ще се изправи или до какво ще го доведе. Така че в съзнанието му има много възможни действия. Това, което виждате, е в съзнанието му, тъй като той се фокусира върху онова, което ще се случи. Когато той стига до площадката, къде ще иде? Може да завие наляво, надясно или да върви напред, всичко е възможно".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички