Музика и слово се прегръщат в Късна емисия


Музика и слово се прегръщат в Късна емисия

2616

Вече трета седмица продължават нощните културни събития в столичния бар-ресторант "На седмото неб(ц)е".

Както MySound. bg вече огласи, това е най-новото, хитово място, където авангардните слово и музика се срещат от 22.00 ч. всеки уикенд. Хепинингът вече е с име – "Късна емисия". Кръстник на културната платформа е онлайн изданието Sofia Live.

Ето какво предлага "Късна емисия" в седмицата преди и на Цветница:

На 5 април (четвъртък) от 22.00 ч. в програмата "Нощ на поети" ще се изяви Владимир Левчев, който ще чете стихове от своята "Черна книга на застрашените видове" (с две издания в България и едно – в САЩ) под музикалния съпровод (за съжаление не на живо) на Тийвъри Корпорейшън (Thievery Corporation).

Владимир Левчев завършва английска езикова гимназия (1976) и изкуствознание в Художествената академия в София (1982). Бил е редактор в издателство "Народна култура" (1982-1989), издател на забраненото преди 10 ноември 1989 независимо списание за литература и политика "Глас", зам.-главен редактор на "Литературен вестник", член на Изпълнителния комитет на "Екогласност" и главен координатор на Свободно поетическо общество.

През 1994 заминава за САЩ с Фулбрайтова стипендия. Завършва MFA програма по Творческо писане (1996). Между 1996 и 2007 преподава литература и писане в University Of Maryland (Балтимор), Montgomery College, George Washington University и American University (Вашингтон). Oт есента на 2007 преподава литература в Американския университет в Благоевград. Автор е на 15 стихосбирки и на 2 романа.


На 6 април (петък) от 22. 00 ч. в афиша на "ПроZZи" на ход е Ясен Атанасов. Той ще чете откъси от романа си "Свят за изпиване", разкази и пътеписи, като ще пуска музика от Хендел, U2, Жобим, Антонело Вендити, NIN. Визията ще бъде от Питър Грийнауей.

Биографията на Ясен Атанасов включва различни квалификации и отличия (културология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специализации по философия и история на изкуството в Милано и културен мениджмънт в Париж, докторат в журналистическия факултет на СУ; носител на наградата на Съюза на българските журналисти за 2007; съосновател на Фондацията за българска литература), няколко книги ("Книга", поезия, "Хтон", проза, "Онези часове до изгрева", технопиеса, "Неща", "Свят за изпиване", роман) и много редакции (колекциите от книги "Америка ХХ", списание "Паралели", ТВ предаване "Пет по Рихтер"). Ясен Атанасов е и създател и директор на фестивала София: Поетики.

На 7 април (събота) от 22.00 ч в програмата NightLive ще прозвучи страхотен музикален експеримент, дело на Николай Иванов (ОМ) и Валентин Геров (виола, София квартет) (двамата на снимката).

Всичко е импровизация, твърдят участниците в съботния хепънинг. От една страна са етно джазът и ню ейджът на ОМ, а класиката и свободната импровизация на Валентин Геров, от друга.

Мултиинструменталистът Николай Иванов, вдъхновител на ОМ, е музикант, художник, композитор, аранжор... Неговата на пръв поглед еклектична дейност трудно би могла да се прецени извън контекста на специфичната географска ширина, където той живее и твори. Изпълнителят смества традиционни и модерни ритми, различни жанрове и изобразителни езици, експериментира от джаз и авангард до електронна и филмова музика, рисува картини и фрески, прави инсталации и пърформънси. И всичко това - обединено от идеята за пълен синтез, така характерен за съвременното изкуство.

Виолистът Валентин Геров, известен не само като изключителен класически музикант, но и със слабостта си към експериментите извън нея, е член на София квартет към Софийската филхармония. Специално за него са писали пиеси едни от най-ярките български композитори: Лазар Николов, Ценко Минкин, Боян Воденичаров, Михаил Големинов, Велислав Заимов, Михаил Пеков. Валентин Геров е носител на "Кристална лира" - със София квартет (2004).

Вход: 5 лв.

Навръх именния си ден, в неделя, 8 април, от 22.00 ч. в "Нощ на поети" неукротимият пърформър ЯRсен ВасилеВ ще изригне! В духа на "На седмото неб(ц)е" - пространство за кулинария и култура, представянето на ЯRсен ВасилеВ ще се казва "Макаронена меланхолия", точно като едноименното стихотворение, с което той спечели Голямата награда на публиката на фестивала София: Поетики през 2010.

ЯRсен ВасилеВ е роден през 1988 година. Завършва 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", след което следва драматургия в НАТФИЗ. Автор е на стихосбирките "Сляп виси безкрая" (изд. "Хермес", 2009) и "Андрогин" ("Пергамент", 2011), както и на няколко пърформънса по авторски текстове, сред които Dirtify/WarX (2009) и "ХлRб и зрелища" (2010) в ТР СФУМАТО.

Печели 22 различни литературни награди в периода 2008-2010 година.

"На седмото неб(ц)е" е на площад "Славейков" 11.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички