Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Ева квартет канят под Арката на световната етно музика


Ева квартет канят под Арката на световната етно музика

5510

В Ева квартет четири различни гласа и четири различни фолклорни региона и традиции се срещат и сливат в неповторимата виртуозност на едно омагьосващо цяло.

Уникална възможност за среща на родната формация е представянето на нейния нов албум - "Арката". Той ще бъде презентиран в новото пространство за кулинария и култура в столицата "На седмото неб(це)" (площад "Славейков" 11). Събитието ще се състои от 19.30 ч. на 11 април, Велика Сряда.

Само 50 гости ще могат да се насладят на музиката на Ева квартет и да се сдобият с албума на специална цена, с автографи.

Изключително ограниченото количество билети на цена от 15 лева ще се продава само на място от 4 април. Всички, закупили пропуски, ще могат да се насладят и на ексклузивно приготвена вечеря след концерта на по-ниски цени.    

Гергана Димитрова претворява традиционната музика на Северна България, София Ковачева – на Тракия, Евелина Христова – на Граово, и Даниела Стоичкова – на Кюстендилския регион, а "Арката" е най-мащабната продукция в историята на световната етно музика. Проктът е съвместна работа на Ева квартет с френския композитор и продуцент Ектор Зазу, който в своята лебедова песен преплита българския фолклор с класика, джаз, фюжън и електронен авангард.

Българските гласове отдавна са визитната картичка на страната пред света, но в "Арката" неповторимите певици са в компанията на повече от 50 музиканти от 13 държави. Списъкът включва имена, които до момента не са работили заедно – кралицата на експерименталната електроника Лори Андерсън (САЩ) и Bollywood String Orchestra (Индия), китаристите Robert Fripp (Великобритания) и Бил Фризел (Bill Frisell) (САЩ), Антони Дончев (България) и барабанистът на R.E.M. Bill Rieflin (САЩ). В "Арката" се включват едни от най-големите световни етно и джаз музиканти – Дживан Гаспарян (Армения) – дудук, Золтан Лантуш (Унгария) – цигулка, Нилс Петер Молвар (Норвегия) – тромпет, Руичи Сакамото (Ryuichi Sakamoto) (Япония) – пиано. Заедно с тях звучат горещите вокали на Kaushiki Charkaborty от Индия, виртуозни изпълнения на уд на алжиреца Mehdi Haddab (The Speed Caravan) и магическата флейта на Carlos Nunez от Испания. Разбира се, в албума участват и изключителни български музиканти - Sofia String Quartet, Антони Дончев, Костадин Генчев, Димитър Христов, Даниел Спасов, Двуглас и др.

Продуцент на "Арката" е Димитър Панев - съосновател на "Кукер Мюзик" и собственик на българо-германската музикална компания "Елен Мюзик", която издава албума. Съвместно с Ектор Зазу той осъществява сложния процес по записването на всички изпълнители в рамките на няколко организирани и десетки импровизирани студийни сесии на четири континента. Материалът е миксиран и мастериран от Питър Уош – звуков инженер с огромен опит, работил с редица световни имена - от Spandau Ballet и Stevie Wonder до Peter Gabriel и Пълп (Pulp).

"Арката" е онова метафорично пространство, в което се срещат хилядолетните традиции, изключителният талант, виртуозната техника, славата и чистият творчески дух. За да създадат музика. Специално по повод излизането на албума Ева квартет ще направят последния си акустичен концерт, преди две от дамите във формацията да се сдобият с нови рожби.

"Арката" се продава в магазини Public (София и Варна), "Техномаркет", Orange, "Дюкян Меломан" и книжарници "Сиела".

Четирите певици и диригентът на квартета Милен Иванов основават групата преди точно 15 години, когато едновременно стават част от състава на Мистерията на българските гласове, с които пеят и до днес. През последното десетилетие Ева квартет са осъществили множество успешни концерти на престижни фестивали и концертни зали, участвали са в компилации, турнета в над 20 държави по целия свят. "Арката" е третият им студиен албум.

Ектор Зазу (1948-2008) е френски композитор и продуцент, известен с изключителната си работа по смесването на музика и артисти от цял свят и различни жанрове. Музикалната му кариера започва през 1976 и от тогава той не спира да разширява границите на експериментите си, срещайки далечни и древни култури с модерната техника и звук. Повлиян от наследството на Peter Gabriel, той е световен пионер в смесването на традиция и съвременност, електронна и акустична музика. Емблематичният му албум "Noir Et Blanc" (1983) е световно признат, като един от най-ранните и впечатляващи експерименти в смесването на африканска и електронна музика. В "Reivax au Bongo" (1986) той обединява класически вокали с електроника, а в следващия – "Géologies" (1989) комбинира струнен квартет с компютърно генерирани бийтове.

През 90-те прави редица концептуални записи с автентични и разнообразни етно традиции, електроника, рок, поп, фолк, джаз, авангард и класика. През 1994 излиза "Chansons des mers froides" – колекция от песни за океана от северни страни, като Канада Финландия, Исландия и Япония, с вокали и участие на изпълнители, като Björk, Suzanne Vega, John Cale, Värttina, Jane Siberry, Siouxsie Sioux, Mark Isham, Brendan Perry, заедно с шамански и приспивни песни от племената Ainu, Nanai, Inuit и Yakut. По време на записите камера следва Зазу през Аляска, Канада, Гренландия, Япония, Скандинавия и Сибир. По-късно записва албум с келтски песни, изпълнени от ирландски вокалисти, женският Strong Currents с вокалите на Laurie Anderson, Melanie Gabriel, Lori Carson, Lisa Germano, Irene Grandi,Jane Birkin и Caroline Lavelle и участието на Руичи Сакамото, Dennis Rea, Bill Rieflin и Archaea Strings. Неговата лебедова песен и последно издание преди смъртта му – "Арката", остава и най-големият му проект. Начална точка - България...

На гостите на премиерата в "На седмото неб(це)" ще бъде предложена специална отстъпка за вечеря след концерта.


Какво друго в културния афиш на бар-ресторанта до края на седмицата?


На 10 април (вторник) от 22.00 ч. програматата "Нощ на поети" продължава с Иван Димитров (вляво). Втората му пиеса "Очите на другите" бе представена в Ню Йорк преди броени дни, след като беше селектирана от журито на фестивала HotInk Аt The Lark. Тя е една от десетте избрани от общо 400 заглавия от цял свят и беше играна от американски актьори. Същата пиеса спечели голямата награда на международния фестивал "Нова българска драма" в Шумен. Но поводът да бъде поканен Иван Димитров е поетичен – след сборника с разкази "Местни чужденци" и романа "Животът като липсваща лъжица", през месец март излезе дебютната му стихосбирка "Поет на портрет".

Сурбахар (Surbahar) (на снимката вдясно) ще се изяви в програмата NightLive на 12 април (четвъртък) от 22.00 ч. Сурбахар e български музикант и композитор, който се експериментира в различни музикални стилове като чил-аут, електроника, ембиънт, прогресив. През годините е работил и концертирал в групи като Band Оf Mad Women, Bluba Lu, Samodelia, Korai Orom, Pumpal, Tubifex, Milenita и други. Първият албум на Сурбахар - "Тhe Om Remains The Same", е издаден в каталога на индийската звукозаписна компания Chill Om Records, което води и до представяне на проекта в индийското издание на Rolling Stone. Година след успешния дебют следва албумът "Passenger Оf The Galaxy", който бе представен със сет на откритата сцена на Mellow Music Festival 2011. Павел Стойчев е и традиционен участник във феста София: Поетики, както и двигател на фестивала "Артмосферик"(Artmospheric).

Вход: 4 лв.

Навръх Разпети Петък, че и 13-ти, от 22.00 ч. в "ПроZZи" ще се представи Елена Алексиева – едно от водещите имена в най-новата българска литература. Тя е автор на две стихосбирки: "Бримка на сърцето" (1994) и "Лице на ангел-екзекутор" (1996), на романа-дневник "Синята стълба" (2000), сборниците с разкази "Читателска група 31" (2005, награда за нова българска художествена проза "Хеликон" за 2006), "Кой?" (2006, по библейски сюжети) и романите "Рицарят, дяволът, смъртта"(2007) и "Тя е тук" (2009). Следват разкази – "Синдикатът на домашните любимци" (2010) и романът "Нобелистът" (2012) ("Сиела"), който е и повод да бъде поканена. "Последната ми мания е драматургията", споделя авторката.

Какво ли ще се случи на фаталния 13-ти?

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички