С Ева квартет всеки ден е Великден


С Ева квартет всеки ден е Великден

4836

Случайно или не, музикантите от Ева квартет избраха за премиера на удивителния си албум - "Арката", Велика Сряда.

Третият диск на неземните изпълнители бе представен на стилен концерт в новия културен оазис в столицата - "На седмото неб(ц)е". Малко е да се каже, че чакането на този записван в продължение на цели 5 години материал си е струвало! Той не само е силно препоръчителен, той е направо задължителен за (не)изкушените от етно музиката. Онази, в най-чистия й вид. Световна, но и родна. Подобна колаборация, миксваща мелодиите на Планета Земя, не е виждала бял свят скоро. В случай, че изобщо е виждала (аз поне не си спомням)... Но - стига "ох" и "ах"!

Присъствалите на концерта (тънко селектирана публика) знаят какво имам предвид. Останалите пък имат възможност да разберат какво са пропуснали, сдобивайки се с този наистина скъпоценен диск (продава се в магазини Public (София и Варна), "Техномаркет", Orange, "Дюкян Меломан" и книжарници "Сиела"). Всъщност, този албум е безценен. Самото име на покойния френски музикант, продуцент, концептуалист и въобще арт персона - Ектор Зазу (1948-2008), подсилва и без това недостижимата харизма на проекта.

Самодивите Гергана Димитрова, София Ковачева, Евелина Христова и Даниела Стоичкова бяха представени от техния колега и диригент Милен Иванов, с когото заедно основават квартета преди точно 15 години, когато едновременно стават част от състава на Мистерията на българските гласове (с тях пеят и до днес). През последното десетилетие Ева квартет са осъществили множество успешни изяви на престижни фестивали и концертни зали, участвали са в компилации, имат и турнета в над 20 държави по целия свят.

Приказният воаяж започна напук на главоломното отсъствие на българските музкални и лайфстайл радетели. Чухме емблематични композиции като "Заспало ми е челебиче", съвременната композиция "Седенки" на Костадин Генчев, "Димитре" на Стефка Кушлева, както и много други. Не искам да изпадам в подробности, а и не мога.... думите не стигат. Музиката на Ева квартет се чувства! Музиката на четири гласа, които се увиват нежно около гърлото и те оставят без дъх.

Разпилян между (не)земни спомени и водни отражения.   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички