Върховната любов на John Coltrane


Върховната любов на John Coltrane

3910

Дългосвирещият запис "A Love Supreme" на Джон Колтрейн (John Coltrane) е изборът на водещия Сергей Шишов за поредното издание на "Картини от една изложба", което ще бъде излъчено довечера.

Предаването за концептуални албуми е в ефира на програма "Хоризонт" по БНР всяка събота след новините в 21.00 ч.
  
През периода 1957-1964 Джон Колтрейн - един от най-изявените джазмени на миналия век, тенор саксофонист, започва да проявява интерес към музиката и философията на други култури – Индия, Африка, Латинска Америка, сближава се с Рави Шанкар (Ravi Shankar) през 1961, навлиза в тематиката на религиите и езотеричните учения, астрологията, нумерологията и т.н. 

Неговите духовни търсения намират най-ясен изказ в албума "A Love Supreme" (или "Върховна любов") от края на 1964, който всъщност представлява сюита в четири части, тематично свързани с разбирането за духовното извисяване – пробуждане  на духовните сили, посвещаване и озарение.

И една подробност. След като успява да се справи със силната си привързаност към хероина в началото на 60-те години, Колтрейн започва да има видения, за които смята, че са му изпратени от Господ Бог да ги реализира в музикални форми. Така през зимата на 1964 той получава видение, което намира изказ в албума, който Джон и неговият квартет записват в същия ред, както той я е доловил.

"Джон се затвори на тавана за 5 дни в къщата ни в Дикс Хилс, Лонг Айлънд, за да разработи музикалната форма на това видение. Той изглеждаше все едно Мойсей слиза от планината, това бе толкова красиво. Джон слизаше долу при нас и беше радостен, такова спокойствие имаше на лицето му. Тогава ми каза: "За първи път получих цялата музика, която ще запиша, под формата на сюита. За първи път имам всичко, абсолютно всичко готово", разказва съпругата на джазмена - Alice Coltrane

В четвъртата част на тази сюита, озаглавена "Псалм", Колтрейн изразява висшата степен на духовното извисяване – озарението. "За тази част той е подготвил поема, която е публикувана на обложката на албума, и искам да ви обърна внимание, че Колтрейн прави нещо невероятно тук – той буквално чете текста на псалма със своя саксофон", обяснява Шишов.
  
Албумът "A Love Supreme", добил славата на фундаментален в историята не само на джаза, но и на музиката на ХХ век, е записан с участието на пианиста McCoyTyner, Jimmy Garrison на контрабаса и барабаниста Елвин Джоунс (Elvin Jones).
 

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички