Биг бендът на БНР с рецитал за Световния ден на джаза


Биг бендът на БНР с рецитал за Световния ден на джаза

4293

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев ще отбележи Световния ден на джаза с концерт на открито.

Както MySound.bg вече извести, 30 април стана Международен ден на джаза по предложение на именития джазмен Хърби Хенкок (Herbie Hancock). Това е първата голяма изява на пианиста като посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Датата е избрана специално. Това е последният ден от Месеца на джаза в САЩ, родината на Хенкок.

Столичани и гости на София ще могат да чуят емблематични джаз композиции в изпълнение на виртуозните инструменталисти от биг бенда на БНР пред Народния театър "Иван Вазов" от 17.30 часа днес. Така този оркестър с 52-годишна история поставя началото на една традиция – 30 април, Световниятден на джаза, да се отбелязва и у нас. Събитието се осъществява със съдействието на Столичната община.

Половинвековната творческа биография на националната медия е свързана със стотици концерти у нас и в чужбина, участия в джаз и поп фестивали и конкурси. Формацията среща оркестранти, диригенти и продуценти с най-известните български солисти в жанра. Така в творческата лаборатория на Българското национално радио се създава историята на съвременната българска музика.

Специална програма ще звучи в ефира на Jazz FM радио по повод Световния денна джаза. В предаването "Джаз ден" водещият Светослав Николов ще срещне слушателите с трима български артисти с нови албуми през тази година –  Белослава, Мирослава Кацарова и Живко Петров. Те ще разкажат за традициите на джаза, за своите любими моменти от срещите си с тази музика и съвременната чувствителност – така, както те са отразени в актуалните им проекти. Премиерно в ефира на Jazz FM радио Мирослава Кацарова ще представи песен от новия си албум. В "Джаз ден" ще бъдат откроени и значими композиции и изпълнения с важно място в историята на джаза.

В "Следобедни импровизации" Таня Иванова ще представи два великолепни албума. Първият от тях отдава почит към творчеството на една от най-ярките личности в музикатата на миналия век – Къртис Мейфийлд. Проектът се нарича Impressions Of Curtis Mayfield и събира на едно място 7 големи имена от света на джаза, наричайки себе си накратко Jazz Soul Seven. Това са: Тери Лин Карингтън (барабани), Ръсел Феранте (пиано), вече покойният Мастър ХенриГибсън (перкусии), Боб Хърст (бас), Уолъс Руни (тромпет), Фил Ъпчърч (китара) и Ърни Уотс (саксофон). Impressions Оf Curtis Mayfield е трибют, създаден с ум, душа и професионализъм. Той е базиран на свободата и изразителността на джаза – богатство, което носи удоволствие от първата до последната композиция. Вторият акцент в празничното издание на "Следобедни импровизации" е един албум, който по всеобщо мнение носи полъх от бъдещето на джаза. Black Radio илюстрира електронната посока в творчеството на талантливия пианист Робърт Гласпър и всъщност е дело на Robert Glasper Experiment. Музикалната сесия е много интимна, магнетична и секси. За очарованието на проекта допринасят красивите гласове на Ерика Баду (Erykah Badu), Лала Хатуей, Ледиси, Мюзик Соулчайлд и др.

Предаването All-Time Jazz Masters ще се излъчи от 12 часа по обяд, вместо в обичайното време – 22 часа. В него Емил Войников ще предложи на слушателите популярни мелодии, изпълнени от любими джазови музиканти.

Празнични прояви по случай Световния ден на джаза ще има не само в САЩ, но и в Австралия, Алжир, Аржентина, Франция, Италия и много други страни.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички