Почина Катя Филипова


Почина Катя Филипова

5785

Навръх рождения си ден тази сутрин почина Катя Филипова, съобщи БНР.

Причина за смъртта на естрадната певица а е белодробна емболия.

Поклонението ще се състои в столичната църква "Свети Параскева" от 16.00 ч.в сряда, 16 май.

Катя Филипова бе един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев (по текст на Калин Донков) е носител на големи международни награди – "Златният мост" (Берлин 1975), първа награда на международния фестивал в Сопот (1976), Касълбар (Ейре 1975), втора награда в шлагер фестивала в Дрезден (1977), "Песни за морето" (Рощок, Германия 1982). У нас е нeколкократен носител на награди от популярния бургаски фестивал "Песни за морето и неговите трудови хора".

Сред популярните изпълнения на Филипова са още "Добри познати", "Добър вечер" "Сбогом, мое море", "За теб и мен". Тя се изявява не само като вокалистка, но и като композитор - песните във втория й албум са изцяло нейно дело. Катя е имала рецитали в 34 държави света. Тя подготвяше следващ компактдиск с някои от досегашните си хитове, но и няколко чисто нови парчета.

Именно покойната е първата изпълнителка на тоталния хит от репертоара на Васил Найденов - "И утре е ден" (м. Найден Андреев), но я вади от репертоара си след като комисия към фестивала "Златният Орфей" я отрязва от участие на финалния кръг в Слънчев бряг.   

Катя Филипова е родена във Варна на 13 май 1949, в семейството на потомък на руски емигранти и дворяни, някои от които са били дори губернатори. Фамилия  Филипови в Русия е на 4 века и се води един от най-старите дворянски родове. Повечето му представители се отличават със страстен интерес към музиката до степен на професионализъм. Дядото на Катя завършва музика в Одеса, а майка й ДораКралската музикална академия в Букурещ. Баща й е отличен като Герой на Съветския съюз за участието си военните действия в Унгария по време на Втората световна война.

Самата Катя Филипова завършва икономика, но още като студентка се изявяват нейните наклонности към пеенето. Тогава тя дебютира като певица в оркестър Метроном, а после в трио Обектив.

Филипова записва с Бигбенда на БНР и оркестър София, работи с Динамит Брас бенд в скандинавските държави от края на 80-те. Женена е за известния барабанист Крум Калъчев.

"Изключително духовен човек! Тя ме запали по степа, дори ми даде обувки и така събрахме очите на всички участници в "Златният Орфей", спомня си Христо Кидиков, на когото Филипова е кума.

"Ерудирана, истински добра личност - как не каза за никого една лоша дума. Същински артист, ще липсва не само на мен, но и на цялата гилдия", коментира Стефка Берова, приятелката на покойната.  

Дискография:,

"Катя Филипова" (1977)

"Незабрава" (1980)

"Добри познати" (1985)

"Добър вечер, Едит Пиаф" (1989)

"Незабрава - Бялата птица" (1996)

"Незабрава: Златни хитове" (2008)

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички