Оратница тръгват на национално турне


Оратница тръгват на национално турне

4408

Оратница тръгват на първото си национално клубно турне, на което ще представят cвоя дебютен албум.

Обиколката включва седем български града. Тя стартира на 20 май от мястото, където формацията изнася първия си концерт преди повече от 2 години – столичния Twins. Вход: 5 лв.

Следващата дата от турнето е 22 май в Max Club в Русе, където групата ще свири за първи път пред феновете, след участие на частно събитие в началото на миналата година. Оратница са в стилния Vintage 33, Варна, на 23 май, в Деня на славянската писменост и култура българските ритми ще звучат в Bizzare Music Club в Бургас.

Прогнозата вещае внезапни кълбовидни български хорá на площада в  Казанлък на Празника на розата на 25 май. Домакин на първия концерт на Оратница във Велико Търново е известният с качествената си програма Melon, където групата ще се представи на 26 май. 

Турнето ще завърши в Пловдив със старт на летния сезон в най-популярния музикален клуб на открито в града – Конюшните на царя

На обиколката Оратница ще свирят парчета от едноименния си студиен дебют - уникален прочит на българския фолклор. В музиката си те интерпретират народна музика, смесвайки я с ритъма и вибрациите на електронни жанрове като дъбстеп и дръм-ен-бейс. Добавка към традиционните вокали, кавал и тъпан пък са звуците на перуански кахон и най-древния инструмент в света – австралийско диджериду. Резултатът е оригинална музика, която кара кръвта да кипи, душата да лети и краката да танцуват.

И не е чудно, че на всеки концерт на Оратница спонтанно се извива хоро, а на премиерата на албума им, посетена от над 300 човека (своеобразен рекорд за столичния клуб Студио 5), въпреки крайно ограниченото пространство, десетки фенове успяха да извият хоро и над 200 човека изпяха заедно "Хубава си моя горо".

Както MySound.bg вече отбеляза, едноименният албум на Оратница съдържа 12 песни и ремикс на Котарашки (Kottarashky).

Издава се от българо-белгийския лейбъл Fusion Embassy, разпространител за България е Art Eternal.

Турнето в дата и градове:

20 май - Twins, София
22 май-  Max Club, Русе
23 май - Vintage 33, Варна
24 май - Bizzare, Бургас
25 май - Празник на розата в Казанлък
26 май - Melon, Велико Търново
6 юни - Конюшните на царя, Пловдив

Историята на Оратница започва през 2009, когато споделеният интерес към българския фолклор, смесен с модерни жанрове, събира четирима млади улични музиканти. Групата интерпретира по напълно нов начин българската народна музика, като допълва традиционните тъпан, кавал и вокал с австралийско диджериду, перуански кахон и акустични дъбстеп и дръм-ен-бейс ритми.

Резултатът е толкова изненадващ и различен, че интересът и бързо нарастващата публика идват съвсем естествено. С уникалния си стил Попа, Хорхе, Бъни и Християн печелят националния конкурс Sofia Fusion Rally, което им осигурява договор с лейбъла Fusion Embassy, турнета в Белгия и Словакия и хедлайнърски участия на основните сцени на фестивали като Balkan Trafik (2011) и Brosella Folk & Jazz Festival (2012).

Още в първата година клиповете с участието на Оратница в каналите за видеосподеляне имат над 250 000 посещения, групата изнася над 100 концерта за по-малко от година, продава 1 000 демо диска в рамките на 6 месеца по време на концерти, участва в европейската документална продукция That’s All Folk и осъществява многобройни телевизионни участия и изяви.

Оратница изваждат народната музика от прашните рафтове, за да я пресъздадат и възродят по уникален начин.

Смесвайки я със съвременните жанрове, те й дават нов живот в уникален стил – мост, който свързва древната красота на българския фолклор и съвременната публика, за да отвори пътя към бъдещето.

Снимки на Мартин Цанков от промоцията - в секцията "Галерии". 

Още - на:

www.oratnitza.org

www.fusionembassy.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички