Нина Николина с Берковската духова музика: Изберете българското


Нина Николина с Берковската духова музика: Изберете българското

6295

Нина Николина и музикантите от Берковската духова музика излизат заедно в зала 1 на НДК навръх 24 май - да представят чисто новия албум на изпълнителката.

На концерт-спектакъла, режисиран от Камен Донев, ще прозвучат автентични български народни песни аранжирани в нов, нестандартен вариант. Специални гости на събитието са харизматичната народна певица – Лиляна Галевска, поп идолът Любо Киров, Христо Мутафчиев, както и църковният хор Свети Роман Сладкопевец и народният хор с диригент Росица Господинова. В репертоара са "Море пиле", "Дреме ми се, лега ми се", "Пуста младост", "Зайди, зайди, ясно слънце", "Свети Георги", "Облаче ле, бяло", "Хубава си, моя горо", "Македонско девойче", "Руфинка болна легнала" и други.

"Връзката, която имам с фолклора, е предрешена още от детството ми, защото съм възпитавана в тази традиция: моята майка е фолклорист, от нея съм наследила отношението към песенната ни традиция. Нормално е тази любов, която изпитвам към българските песни, да остане непоклатима толкова години", казва Нина Николина, която се е придържала здраво към родното наследство през целия си творчески път. Тя изпява първата си песен като солист в хора на майка си едва 3-годишна.

Всички аранжименти в новия й албум са на Георги Красимиров–Герасим. "С него се познаваме отдавна, а аз обичам да работя с приятели", не крие певицата, затова и двамата заедно селектирали песните за проекта. Работата по него започнала през пролетта миналата година, но била преустановена в началото на лятото заради заминаването на Нина за Сингапур.

"Нина Николина и Берковската духова музика" е нейният осми студиен проект. В него има и 4 дуета. Записан е в читалището на Берковица. "Атмосферата там е страхотна, дори стените имат история, затова и се получиха много интересни пиеси, повечето от вариантите бяха измислени там", обяснява вокалистката. Но се наложило и оркестърът да пътува до София ("за доизкусуряване": Нина).

Поканата за изявата дошла от НДК. "Обиковено ние, артистите, се продуцираме сами, плащаме за албумите, за клиповете и за промоциите. Сега шансът ми бе, че новото ръководство на Двореца реши да се върне към първоначалната идея да продуцира и включи концерта ми в афиша на Салона на изкуствата, а се намериха и приятели да ни подкрепят финансово", разказва Нина Николина.

С DJ Роско дълго се двоумили кой от многото варианти на ремикса по "Свети Георги" да включат в диска. Интересна е историята на "Улица "Лисабон", парче, композирано от Герасим. "Обади ми се по телефона, казва: "Стоях си до камината снощи и ми хрумна една интересна идея, я ела да запишем - да видим как ще звучи", спомня си с усмивка изпълнителката.

Камен Донев обаче не само ще режисира, но и ще пее утре, разкри пред MySound.bg Нина,като подчерта, че "това няма да е обикновен концерт", защото тя самата ще бъде "поставена в театрална среда".

Сред другите автори в "Нина Николина и Берковската духова музика" са Станислав Лазаров, Виктор Николов и Георги Матев.
    
Още - на:

www.nina-nikolina.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички