July Morning на Sozopol Fest 2012


July Morning на Sozopol Fest 2012

5017

След миналогодишния си успешен дебют, Sozopol Fest се завръща на плажа с много хаус и фънки настроение.

Както MySound.bg вече извести, събитието ще се състои на къмпинг "Градина" на 29 и 30 юни.

Всяко страхотно парти започва от страхотно място, или поне от интересно събитие. Летните партита в Европа предлагат много в това отношение. Хърватският фест Hideout и сръбският Exit се провеждат в средновековни крепости; немският Nature One – в модерен вариант на крепост – неизползваема ракетна база; Melt Festival - край изоставени мини. Но асоциацията на повечето родни меломани за истинско лятно парти е свързана с море, красиви хора, коктейли, уиндсърф, кайт и денонощно звучаща музика.

Sozopol Fest има амбицията да запълни точно тази липса в пейзажа от летни събития у нас. Миналата година, макар метеорологичните условия да не бяха благосклонни към меломаните, на фестивалната сцена все пак се изявиха Incognito, Jazzanova, Nik Weston, Kraak & Smaak, The Sweet Vandals, Onur Engin, Белослава, Миленита, Dirty Purchase и още няколко знакови имена.

Събитието прави още една крачка тази година към статута на сериозен хаус и фънки фестивал с претенции да бъде от световна величина.

На 29 юни ще се изяви бруклинската банда Tortured Soul, за да разтанцува присъстващите с микс от соул, денс и хаус. Създадени от семплото, но авантюристично схващане, че съвременната танцувална музика може да бъде изпълнявана изцяло на живо, Tortured Soul пълнят зали и дансинги заради своите уникални изпълнения. Сформираната през 2003 група има участия на фестивала Bonnaroo в Тенеси, на британския Big Chill и Java Jazz в Индонезия. Днес, след 8 години турнета и репутация на удивителни шоумени, Tortured Soul са първата група, изнесла концерт в техно клуба Fabric в Лондон, както и с публика, надхвърляща 15 000 души на джаз феста в Монреал.

След Tortured Soul, за първи път в България - като част от европейското си турне, ще се развихрят южноафриканските хаус "диаманти" Black Coffee и Bucie. Black Coffee е пионерът на истинския афрополитен хаус: домашно приготвен и възпитан в клубовете на Йоханесбург, проводникът на нови тенденции; културен феномен - модерен и ориентиран към бъдещето. Наскоро влезе в книгата на рекордите "Гинес" за най-дългия диджейски сет – той пуска 60 часа с една ръка за неговата благотворителна организация The Black Coffee Foundation, събираща средства за деца с увреждания в Южна Африка.

От Black Coffee очаквайте почти скулптурен баланс и красота, уверяват организаторите. 

Макар и само с три албума, Bucie (на снимката) вече е обявена от музикалните критици за "новия глас на Южна Африка". Надарена с вокални умения, забележителна външност и омайващо поведение на сцена, тя справедливо може да бъде наречена хаус принцесата на южноафриканската музикална индустрия. Сред най-големите й успехи са "Тurn Me On", "Superman" и "Your Kiss". Родена като Busisiwe Nolubadalo Ngwiliso в Кимбърли през 1987, изпълнителката е като всички свои приятелки – израства в своя роден град, пее в местния църковен хор и участва в различни арт инициативи. Огромната промяна обаче настъпва, когато се запознава с южноафриканския музикален продуцент и близък приятел на Black Coffee, собственик на лейбъла Demor Music, Thandukwazi "Demor" Sikhosana. По това време той преподава в Central Johannesburg College, където се обучава и Bucie, и търси певица за своята компания. Приятел на Bucie я препоръчва на Demor и след прослушване в класната стая, продуцентът разбира, че е открил нещо повече от глас. "Тя беше страхотна на всички нива. Комбинация от красота, талант, невероятни вокални умения. Още тогава знаех, че има потенциал на суперзвезда. Адски рядко се среща музикант, който притежава всички тези качества", спомня си Demor.

По-късно Bucie придобива част от акциите и става съсобственик на Demor Music. Вокалистката пробива още с дебютения албум "Rock Star". С "Turn Me On" - колаборация с Black Coffee, печели световен успех. Парчето е издадено от немския лейбъл GoGo Musiс и е ремиксирано от именити хаус продуценти като Ralf Gum и Raw Artistic Soul, а сингълът e N 1 по в продажби в Traxsource. През 2010 Black Coffee и Bucie си сътрудничат още веднъж - за хита "Superman", който покорява върховете на класациите за изтегляне на Traxsource и Afrodesia, и печели на дуото номинации за наградите SAMA, MTV BASE, METRO и Winter Music Conference Awards 2011.

Последният проект на Bucie, "Princess Of House", излезе през август 2011. Компилацията е в стил соулфул хаус, соул, афробийт и ар-ен-би, a в кредитите присъстват имената на Zakes Bantwini (Do You), Bongani Nchang (Malaika), Abicah Soul, Black Coffee и други. "Създадох този албум, като вложих в него звучене, което ще бъде почувствано и заобичано от всички", казва екзотичната певица. Сингълът "Get Over It" винаги е желан на концертните й изяви.

Още - на:

www.facebook.com/pages/Bucie/15714356323

www.demormusic.com

В първата нощ на Sozopol Fest публиката ще има удоволствието да се наслади и на ритмичния соул фънки хаус на Tri O Five и сетовете на George Quest и DJ Илко (DJ Ilko).

Следващата вечер е запазена за друго космополитно име. DJ Spinna е талант, който надхвърля музикалните жанрове и ограничения. Диджей, продуцент и ремиксатор, той е легенда в хип-хоп средите. Известен със своята музикална гъвкавост, техничност, поведение на сцената и контрол над публиката, DJ Spinna е участвал в  най-престижните събития и фестивали със свои соло сетове и в екип със съвременни светила като Gilles Peterson, Jazzanova, Osunlade, DJ Shadow и други. Правил е ремикси за Mary J. Blige, George Michael, Michael Jackson, Аl Jarreau и Stevie Wonder. Един от първите почитатели на DJ Spinna е продуцентът на The Jigmastas и така Spinna се превръща в част от музикалното пано, вдъхновяващо гиганти като Eminem, Мос Деф (Mos Def), Талиб Квели (Тalib Kweli) и Pharoаhe Monch.

На сцената след Spinna ще стъпи най-фънкарската банда на Япония и най-японската банда сред фънк бандите – Osaka Monaurail. Вече 17 години музикантите са най-добрата японска фънк група. Десетимата приятели се събират в колежа, а първото парче, което разучават заедно, е хитът на Джеймс Браун (James Brown) от 1968 – "I Got The Feeling". Osaka Monaurail имат девет албума в дискографията си, които представят на сцените на най-големите джаз и рок фестивали. Според думите на фронтмена Ryo Nakata, "дългото пътуване на няколко японски хлапета към свиренето на добър фънк не свършва". Стилът на формацията е повлиян от Джеймс Браун, Mаrva Whitney, Bobby Byrd, Lyn Collins, Lee Austin, Curtis Mayfield и Айзък Хейс (Isaac Hayes).

Aaron Dae ще застане зад диджейския пулт след японците. Диджей, промоутър и мениджър на лейбъл, той е в челните редици на ъндърграунд сцената още от 1994, залагащ на дийп и фънки сетове, които отвеждат публиката на истинско музикално пътешествие. Aaron Dae започва своята кариера през 90-те в златните дни на нюйоркския рейв, а стилът му узрява в клубове като Tunnel, Twilo, Vinyl и Limelight. SunDae, лейбълът, който Aaron създава, след като се мести във Филаделфия, се превръща в задължителна спирка за музиканти като Hector Romero, Andy Caldwell, Джош Уинк (Josh Wink) и други.

Българските артисти, които ще закрият втората вечер на Sozоpol Fest, посрещайки изгрева заедно с публиката, са Белослава, Dirty Purchase, DJ Мартен (DJ Marten) и DJ Ihou, плюс още няколко имена, които ще бъдат огласени допълнително. На плажа 36 часа без прекъсване ще звучи музика - соул, денс, фънк, афробийт, хаус, диско, лаундж, ню джаз.

В дневната част на събитието посетителите ще имат възможност да се научат или да поупражняват своите кайт, уиндсърф и уейкборд умения, да разпуснат в чил-аут зоните или да се отдадат на другите забавления, които фестивалът предлага. 

Двудневното забавление, осъществено с помощта на община Созопол, започва на плажа в къмпинг "Градина" на 29 юни и ще продължи до сутринта на 1 юли.

Цената на първите 500 билета за двата дни на Sozopol Fest е 60 лв.

1 ден40 лв. в предварителна продажба от eventim.bg/ 45 лв. на място
2 дни – 75 лв. в предварителна продажба от eventim.bg/ 85 лв. на място

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички