Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Шай Маестро трио в София: Парчета красота, споени в пъзъл


Шай Маестро трио в София: Парчета красота, споени в пъзъл

1513

Тази година месец май се прояви с много силна музикална и дъждовна програма.

На 29-и също не пропусна да се отчете и в двете направления. Подтичвайки под поройния дъжд, оловните облаци и светкавиците, които с оксиженен блясък се отразяваха в мокрите плочки пред НДК, успяваме да не се пребием по разкъртените стъпала към подлеза и да влезем в уютното пространство на Sofia Live Club. Където, някак изненадващо, почти навреме започва концертът на Шай Маестро трио (Shai Maestro Trio). "София Джаз Пийк" (Sofia Jazz Peak) гостува на Европейския музикален фестивал, а израелската формация пристига в България като част от европейското си турне.

Шай Маестро
, вълшебникът зад рояла, веднага обяснява кои са момчетата и за какво се борят. Триото – Шай Маестро (роял), Зив Равиц (барабани) и Хорхе Рьодер (контрабас) – се събира в Бруклин, Ню Йорк. Зад гърба си имат много музика, много участия по фестивали и един албум. Шай се вълнува много – за пръв път е у нас, а българската музика е повлияла не само творчеството, а и живота му. "Вашата музика има такава положителна сила, в нея се усеща радост от живота".

След тези думи и първите две композиции – авторските "Water Dance" и "Brave Ones" (посветена на дядо му и баба му) – публиката е във възторг от него, а той – от публиката. "Не мога да повярвам, толкова е тихо, докато свиря, вие наистина слушате!"

Следва "Painting", вдъхновена от картина, и аранжимент по "When Will The Blues Leave" на Орнет Коулман (Ornette Coleman). "It Just Did" е репликата на момчетата към блус класиката на американския саксофонист.

"Sleeping Giant" е отварящото парче от албума им "Shai Maestro Trio" – прекрасна композиция, в която роялът нахлува с цялата си гама от емоции, развихря се в бурни картини, за да отстъпи за миг, да се разлее в компанията на барабаните и контрабаса, да притихне звънливо и нежно, а после отново да препусне по спиралите на съня на великана – мащабно, изкусно, закачливо и тежко, ефирно и красиво.

След това бижу последва изненадата за вечерта. Песента "Калиманко, Денко", прочута в изпълнението на Янка Рупкина, докосва израелския джаз пианист и променя живота му преди години в изпълнението на Хора на БНР. Оттогава той събира смелост да я изсвири без да развали магията. Сега тя фигурира в албума на триото в почти точна транскрипция с оригинала. Странджанската песен, чието име Шай – незнайно защо – си превежда като "вечерно събиране" (калиманка е диалектна дума за кръстница), се разгърна в изключително нежно изпълнение, развълнувало всички – от музикантите до публиката.

Финалното бе "Flying Shepherd" – поредното парче красота, в което един овчар, попрекалил малко със сливовица, сънува, че лети. Какво повече да ви кажа...

От двете композиции, останали за бис, "Angelo" сякаш наистина повя с ангелски крила в Sofia Live Club, "Little Athlete" завърши с по-жизнерадостна нотка.
Само че публиката не смяташе да се дава лесно.

След бурни аплодисменти и викове "още", Шай Маестро излезе, за да подари едно последно парче ювелирна красота - "Smile", което задържа усмивките по лицата за цялата вечер, а топлинката в сърцата – поне до следващото гостуване на триото. Което не бива да пропускате, защото такава трепкаща струна, оголена със сетивността за красиво, за авангардно, без да е гротескно, за смелост, която не е самоцел, за майсторство без показност, тази удивителна спойка между тримата музиканти и безспорния им талант са пленителни за всеки, изпитал удоволствие от една вечер в тяхната компания.

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички