Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Електронен саунд на София: Поетики в Националната академия


Електронен саунд на София: Поетики в Националната академия

3654

Пролетното издание на феста "София: Поетики" ще се проведе в двора на Националната художествена академия от 19.00 ч. на 23 юни (събота) и 24 юни (неделя).

За разлика от международното издание на Поетиките (което тази година ще се проведе на 2 септември), пролетното набляга в по-голяма върху връзката текст-визия, ето защо саундът е електронен. Ще чуем авторска музика от Cinnamint (http://soundcloud.com/cinnamint), Kliment (http://soundcloud.com/kliment), Surbahar (http://soundcloud.com/pavelot).

В първата вечер на фестивала ще бъдат представени два литературни проекта – пърформансът "4х4" на ЯRсен ВасилеВ, Иван Димитров, Миро Христов и Радослав Чичев, както и Поетически трубадурски двубой, организиран от Петър Чухов, дуелистите в който остават изненада…

В основната вечер ще участват авторите Йордан Ефтимов, Галина Николова, ЯRсен ВасилеВ, Надежда Московска, Лъчезар Лозанов, Албена Тодорова, Михаил Жеков, Лидия Кирилова, Атанас Вълов, Цветелина Бояджиева, Димитър Манолов, Мария Липискова, Калин Петров, Бистра Величкова, Никола Гинев, Андриана Спасова, Стефан Николов, Захари Захариев, Зоя Маринчева, Стефан Иванов.

Акцентът на пролетното издание е в неговата тематичност. Поети и прозаици, създали произведения по конкретно зададена тема, представят своите произведения пред публика, съвместно с музиканти и студенти от Академията, които предлагат своя интерпретация на текстовете. Темата за пролетното издание на "София: Поетики" през 2012 е "Америки".

Финалът на втората вечер на фестивала е посветен на проекта за дигитална поезия/видео поезия Illuminations на Зоя Маринчева – поет, критик и блогър, която живее в Сан Антонио, САЩ. Визията в Illuminations е дело на Лезли Кел, Никола Барбов, Диони Гомез, Матю Янке и Девин Кент.

Селекционер на фестивала е миналогодишният носител на голямата награда на публиката в международното изданиие Стефан Иванов.

Фестивалът "София: Поетики" е бяла врана в културния живот на България: регулярен, свободен, съвременен фестивал на изкуствата, провеждан на открито. Събитието съчетава съвременна поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства по начин, достъпен за широка градска публика. В него участват най-стойностните и актуални български творци – от утвърдени през годините имена до млади, сега пробиващи автори.

Акцент на Поетиките е поезията като изкуство, което осъществява връзки с всички останали. Със своето предходно, пето, издание  "София: Поетики" не само се наложи като единственият фестивал за съвременна поезия у нас, но и като първият международен поетичен фестивал, провеждащ се в България.

В момент на културна и икономическа криза, когато пазарът на културни продукти (и най-вече книги) е силно стеснен, именно един такъв фестивал е точката, в която творци и публика се срещат и опознават. Изкуството на живо е един от най-силните възпитателни "инструменти", поради което вярваме, че един от пътищата за преодоляването на маргинализацията от една страна – на самото изкуство, а от друга – на онези, които го създават, е точно живият контакт, обясняват организаторите.

Събитието се организира от платформата за съвременно изкуство "София: Поетики" (www.sofiapoetics.eu) в партньорство с фондация "Америка за България".

Годишната програма на платформата за съвременно изкуство "София: Поетики" е част от Културния календар на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019.

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички