Sweet Savage и Scar Symmetry на Sofia Rocks 2012


Sweet Savage и Scar Symmetry на Sofia Rocks 2012

2168

Вероятно не са много хората на стадион "Васил Левски", които са чували името на първите гости за първия ден на Sofia Rocks 2012.

Sweet Savage са от Ирландия и в последните 33 години удобно си седят в ъндърграунда на NWOBHM след две разпадания и събирания. И за група, създадена през 1979 и издала първия си албум през 1996, след който имат едва още два, Sweet Savage наистина са с легендарен статус за хората с по-дълбоки познания в стила. Фактът, че Металика (Metallica) записват кавър по "KillingTime" (от сингъла "Take No Prisoners", 1981) през 1991, е категорично доказателство за стойността на музиката на ирландците.

На 7 юли Sweet Savage са в страхотно настроение, звучат стегнато и свежо и явно не им пука дали някой пред тях познава песните им. Забиват с хъс и желание, наблягайки на последния си албум "Regeneration" (2011), а сетът им завършва с "Killing Time" и не неочаквано "Whiskey In The Jar". Силният старт на фестивала е даден и четиримата се оттеглят с усмивки до ушите, отстъпвайки сцената на Scar Symmetry.

Шведските метъляги винаги са ми били в периферията – в музикалната посока, в която са избрали да творят, има далеч по-интересни техни сънародници. Но имат немалко фенове у нас и съм сигурен, че на самостоятелен техен концерт, биха напълнили клуб като Mixtape 5 например.

Кратък саундчек и Scar Symmetry (на снимката) са пред нас. Започват с "The Anomaly" от миналогодишния "The Unseen Empire". Гледам, слушам и се чудя защо след напускането на оригиналния вокалист Кристиян Алвестам, шведите взеха двама певци, като нито Роберт Карлсон, нито Ларс Палмквист се справят особено добре на живо. Единият трябва да покрива дет грухтенето, което в случая звучи глухо и несигурно, а другият се грижи за чистите вокали, които придават лек пауър метъл привкус на Scar Symmetry, а е откровено равен и безличен глас. При тях също се набляга на по-нови парчета, които обаче до такава степен се сливат в еднообразно бучене, че отивам назад, за да използвам концерта за фон на разговори с приятели.

А в същата тази Швеция, от която идват Scar Symmetry, съществуват групи като At The Gates, In Flames, Dark Tranquillity, Hypocrisy, Edge Of Sanity, Опет (Opeth)...

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички