Отиде си легендарният Джон Лорд от Дийп Пърпъл


Отиде си легендарният Джон Лорд от Дийп Пърпъл

1494

Джон Дъглас Лорд (John Lord) от легендарната група Дийп Пърпъл (Deep Purple) ни напусна на 71-годишна възраст.

Съоснователят на формацията и неин пианист почина от белодробна емболия по-рано днес. Той страдаше и от рак на панкреаса.

В съобщение, качено малко по-рано на официалния сайт на музиканта, пише, че той е починал в компанията на любящото му семейство и е преминал от тъмнината към светлината.

Лорд остана в историята като основна част от Дийп Пърпъл, в чийто редици бе от основаването на формацията през 1968 до 2002. Той бе сред главните идейни двигатели на бандата, трасирала пътя на класическия рок към хеви метъла. Група с прогресив подход, разработила до съвършенство надсвирването между китарист (Ричи Блекмор) и клавирист (Джон Лорд). Знаков за звученето на рок динозаврите е хамънд органът, който Лорд владееше до съвършенство.   

Лорд основа Дийп Пърпъл през далечната 1968 заедно с барабаниста Иън Пейс, допринасяйки за създаването на редица класики, сред които "Smoke On The Water", "Burn", "Highway Star", "Child In Time", "Keep On Moving".

Британецът ще остане в историята с неповторимия си стил и незабравимите си парчета. Една от тях е оркестровата творба "Concerto For Group And Orchestra", която бе изпълнена за първи път в "Роял Албърт Хол" през 1969. Отдал се отново на солова кариера, той композира през 2007 знаменития "Дръмски концерт", което е неговото последно произведение.

През годините той работи още с Уайтснейк (Whitesnake)Аштън Енд Лорд, Артуудс и Флауър Пот Мен.

Той гостува два пъти в България - в София и Пловдив и имаше невероятен успех.

Припомняме, че на 30 октомври 2010 хора от всички възрасти препълниха зала 1 на НДК в София на концерта на прочутия музикант Джон Лорд.

По-възрастните помнеха хитовете на Дийп Пърпъл, още по-възрастните се радваха на музиката и от симфоничния оркестър, а най-младите пък оценяваха и по-твърдия рок. Наистина, това беше концерт с много вкус и емоция. Прекрасният баланс между Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров, музикантите от група ТеДарин Василев (китара), Ивайло Звездомиров (бас) и Венко Поромански (барабани), самият Джон Лорд и талантливите вокалисти Катаржина Уаска (Кася) и шведът Яниш Самюъл, превърна концерта в събитие. Богатата оркестровка, разнообразието на музиката – балади, лирични песни, твърд рок, дори до симфония, го направиха достъпен и желан за цялата публика. Не случайно 15 минути в края на концерта продължиха аплодисментите и музикантите се ръкуваха с публиката.

Преди това обаче родните фенове имаха възможност да го видят като част от Дийп Пърпъл, които взривиха в две последователни вечери Зимния дворец на спорта в София в края на 1998.

Отиде си един от магнетичните музиканти на нашето време, преплел в творчеството си мощта на симфонизма и вечната емоция на рока, обичан от поколения.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички