Биг-бенд цунами на Банско Джаз Фест 2012


Биг-бенд цунами на Банско Джаз Фест 2012

4121

Поредната незабравима вечер от Банско Джаз Фест приключи малко след 1 часа тази сутрин.

Подборът на изпълнителите беше безупречен, а те не оставаха публиката да скучае и за минута.

Всичко започна с IKS биг-бенд. Въпреки многократно подчертаваното и отдавна известното, че е трудно да се канят големи формации по време на криза и че много от тях фалират, ясно стана, че тези изпълнители не биха останали без работа. Уникално суинг звучене и участието на истински певчески квартет заредиха публиката още в самото начало с позитивни емоции и я накара да си приготви обувки за танци.

Втори на сцената излязоха братята Аксел и Торстен Цвингенбергер от Германия. Беше трудно да се повярва, че тези строги на пръв поглед немци ще засвирят изведнъж лудо буги– вуги...но го направиха! Още с първия акорд разбиха всички представи за себе си. Двамата братя изнесоха знаменито, близо 2-часово представление, което смая публиката. Те изпълниха свои собствени произведения - "Funky Stuff" и "Long Lost Love" в аранжимент на Аксел, както и добре известните "Suitcase Boogie" и "Honky Tonk Train Blues". Изненадаха ни и с пиеса, специално създадена за екзотични африкански инструменти, с които се запознали по време на турнето си в Африка.

Гръцкият Speakeasies Swing Band (на снимката) излезе на сцената към 23.00 ч. Това със сигурност е една от най-магнетичните банди в афиша на тазгодишния  Банско Джаз Фест.

Гласът на вокалистката Катерина Сесини събуди и най-заспалото сърце в публиката, а репертоарът на гостите събра танцуващите на групи. Една истинка джаз певица на фронта на изключителна джаз формация. Плюс очарователен мистериозен цугулар, който разказваше тайни със своя инструмент.

Прозвуча класически суинг: "All Of Me", "Why Won't You Do Right", "It Don’t Mean A Thing" и "Bei mir bis du shein". Не можем да не отбележим и невероятното изпълнение на "St. James Infirmary". Изпълненията от албума на гостите - някои изпяти на гръцки, не отстъпваха по нищо от най-прочутите джаз стандарти, а гласът на вокалистката все едно идваше от друго време. Парчетата "Bright Lights And Late Nights" и "Liquid Paradise" дотолкова се харесаха на публиката, че - сигурни сме: че не е останал и един диск на щанда зад сцената.

Не липсваха и песни на френски и италиански, сред които "Tu va fa L’americano" и знаменитата мелодия от "Кръстникът" - "Parla pui piano", композирана от Нино Рота и превърната в шлагер от Джани Моранди. Едно от най-завладяващите парчета, представени от Speakeasies Swing Band - "Cry Me A River", не беше част от програмата. Но музикантите се извиниха и обвиниха луната, която красиво блестеше над публиката.

Разбира се, гостите бяха извикани на бис

Без "право на помилване".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички