Възпяват Пламен Ставрев, Батето и Велко Кънев на Пирин Фолк 2012


Възпяват Пламен Ставрев, Батето и Велко Кънев на Пирин Фолк 2012

4498

Хората, които са допринесли най-много за развитието на фестивала "Пирин Фолк" през годините, ще бъдат почетени в нова песен.

Тя ще прозвучи на юбилейното издание, което ще се състои в Сандански на 8 и 9 септември.

Мелодията, озаглавена "Отивате си стари момчета", се посвещава на Иван Славков-Батето и на бизесмена Никола Дамянов, които са и почетни граждани на града.

Автори на композицията са сегашният шеф на "Пирин Фолк" Валентин Пензов, аранжиментът е на Руслан Карагьозов, а римите е създал Агент Тенев. По тяхно желание песента ще звучи в памет и на големия актьор Велко Кънев, който е бил водещ на "Пирин Фолк", и на покойния бард Пламен Ставрев. Тазгодишното издание на международния фестивал е 20-то, юбилейно.

По този случай ще бъде сложена плоча на централния вход на летния театър - мястото, където в продължение на две декади се провежда фестивалът за нова авторска песен на етно основа и за изпълнителско изкуство, съобщиха организаторите. За първи път плочата бе показана на официална пресконференция. На нетрадиционно място - около басейна на интерхотел "Сандански", гостите бяха посрещнати от зам.- кмета на общината - Мария Чинкова, и директора на фестивала Валентин Пензов (двамата на снимката). Заедно с юбилейната плоча в една от стените на театъра ще бъде вградено и послание от организационния кометит на събитието и от кмета Андон Тотев към бъдните поколения- частници, творци и публика на "Пирин Фолк". Капсулата с посланието ще бъде отворена на 40–ия юбилей на феста.

На Тони Димитрова се падна честта да изпълни "Отивате си старите момчета" в гала вечерта на 9 септември. Присъстващите ще видят неизлъчвани моменти от срещите на "незабравимите момчета" с публиката и с организаторите на "Пирин Фолк" през годините.

25 нови авторски песни ще звучат в конкурсната програма на 8 септември. По думите на директора на фестивала, те са били безкомпромисни и толкова разнообразни и различни от миналата година. Потенциалните хитове вече звучат по телевизиите и радиостанциите, медийни партньори на проявата, за да може публиката да се запознае предварително с новата продукция. Голяма част от песните са записани в радио Благоевград, като тази година по думите на Маргарит Русев, който следи за качеството на продукцията на българските автори, ще бъдат голяма конкуренция на все по-настъпващите чужди парчета от Балканите. "Фестивалът е по-тачен и по-привлекателен за чужди изпълнители", такова съмнение изрази Валентин Пензов и допълни, че родните представители и автори трябва да приемат с повече разбиране препоръките на селекционната комисия преди песента им да стигне до фестивалната сцена. В конкурса за изпълнители и формации журито е одобрило 16 участници. В двата конкурса претенденти са артистите на няколко от музикалните компании, сред които  "Пайнер" и  "Тянков ТВ".

Галата ще събере в уникален рецитал най-добрите си песни от първите издания на събитието с най-емблематичните имена, сред които Иван Гоцев, Христина Маркова, Стоян Джельов, Влади Вълчев и Сашка Васева. Изпълненията им ще прозвучат в нови аранжименти, а на финала се очаква да изпеят познатия рефрен на фестивала - "Добре дошли в Сандански, приятели". Това е химнът на "Пирин Фолк", който и тази година ще бъде представен от ансамбъл Пирин заедно с една от новите солистки на формацията. Песни за галата гласят още виртуозният акардеонист на ансамбъл Танец-Скопие, Милан Завков, певицата Аделина Крету от Румъния, популярният изпълнител Александър Илич от Сърбия, Фуетте балет от Гърция. Колорит с присъствие ще привнесе Надя Казакова - победител от миналогодишното издание на фестивала, и още: ансамбъл Капърци и Янко Неделчев. Шест личности с най-високо одобрение от гражданите на Сандански ще партнират на водещата в гала вечерта.

Книга и двоен диск по случай 20 години "Пирин Фолк" ще бъдат издадени в началото на септември. Творбата е написана от журналиста Иван Георгиев и включва 20 интервюта с личности, които са създали, допринесли и обогатили цели две поколения с песните на феста. Луксозната книга съдържа албум със снимки, които ще ни върнат към първите години на "Пирин Фолк" (1992-1993) и първите изпълнители и автори, дали началото на фестивала. В произведението са имената на всички награждавани песни и изпълнители през годините. По случай юбилея на фестивала ще бъде издаден и двоен компакт с мелодии, представени на фестивала.

Наградите на "Пирин Фолк" остават най-желаното нещо както за авторите, така и за изпълнителите. Тази година по повод юбилея ще бъдат раздадени на официална церемония след гала вечерта специални отличия - за най-добър текст, за най-добър аранжимент и за най-добра вокална интерпретация, които имат за цел да поощрят авторите на песни. Ще бъдат присъдение и четири допълнителни приза на композиторите от Балканите с дават принос в развитието на тази музика. Радио Благоевград ще предостави награда за млад изпълнител или група по повод кампанията "Инвестирай в младостта", както и едно допълнително отличие за песен от слушателите на радиото. Две награди за заслуги ще бъдат връчени на първия продуцент на "Пирин Фолк" г-н Валери Яков, директор на БНТ Благоевград, както и на Кирил Иванов - един от първите основни автори на фестивала, станал известен с над 20 песни, сред които златният хит "Прошка". По думите на зам.-кмета на общината Мария Чинкова, новост в "Пирин Фолк" ще бъде конкурсът за автентичен фолклор, който ще се проведе на централния градски площад и който ще покаже дали наистина има достатъчно аудитория и желаещи да пеят изцяло традиционни български фолклорни песни. Тричленно жури ще оценява участниците и ако победителят си заслужава, ще бъде включен в гала вечерта на проявата, уточняват организаторите.

Декорът на фестивала е антична крепост – на сцената публиката и зрителите ще видят копие на Епископската базилика, разкрита при разкопките в центъра на Сандански. Преди хиляди години оттам се е управлявал целият град. Уникални мозайки и рисунки бяха открити в основите на разкопките. Изграждането на новия декор започва от 30 август, както и всички възстановителни и рехабилитационни дейности по обновяването на летния театър. БНТ е отново основен медиен партньор и съорганизатор на фестивала. Генералният директор на БНТ г-жа Вяра Анкова ще бъде домакин на среща на директорите на балканските телевизии, която ще се проведе на територията на Сандански по време на фестивала. Водещ ще бъде Станислава Ганчева, а режисурата е поверена на екипа на инж. Румен Ковачев.

Четири танцови формации ще се изявят на феста, а основен ансамбъл ще бъде Чинари, ръководен от хореографа Асен Павлов.
 
Междувременно, 26 девойки от Балканите - сред които представителки от България, Македония, Румъния, Гърция и Турция, заявиха участие в първия по рода си конкурс за красота "Мис Пирин Фолк". Надпреварата е част от съпътстващата програма на юбилейното издание на феста. Церемонията по награждаването ще се проведе на централния площад в Сандански от 21.00 ч. на 7 дептември. "Мис Пирин Фолк" има за цел да открие момичето с най-натуралната външност, описана в текстовете от фестивала! Как изглежда пиринската мома? Висока и стройна с вежди като гайтани и с изящна хубост и величие като Пирин планина. Освен отличията, трите големи победителки  получават възможност да участват във видеоклиповете на наградените песни от фестивала, както и в гала вечерта по раздаването на музикалните призове  "Пирин Фолк".

Сред участничките е и 17-годишният сръбски топмодел Ивона Михайлович.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички