Михаил Йосифов секстет джазира Фортисимо Фест 2012


Михаил Йосифов секстет джазира Фортисимо Фест 2012

4415

Единайсет произведения, номинирани или наградени с "Оскар", популярни класически пиеси, джаз стандарти за секстет и симфоничен оркестър, световна премиера на българско произведение за глас и цигулка и за първи път музика от култови видеоигри очакват публиката в Бургас, Варна, Пловдив и София на концертите "Музика под звездите".

Изявите, които са част от тазгодишния "Фортисимо Фест", са между 30 август и 8 септември. Програмите ще бъдат две - една за Бургас (30 август) и Варна (1 септември), и една за Пловдив (7 септември) и София (8 септември).

Подробностите за музикалното събитие бяха обявени от Максим Ешкенази и фондация "Америка за България" - създатели на "Фортисимо Фест". Наричан "посланик на класическата музика" от своите колеги в САЩ, маестро Ешкенази не скри още, че фестивалът ще продължи да експериментира в полето на класическата музика. Доказателство за това са някои от големите изненади в афиша му тази година - за първи път в изпълнение на симфоничен оркестър ще прозвучи музиката от култови видеоигри (Пловдив и София), за първи път джаз секстет ще свири със симфоничен оркестър, премиерно ще бъде представено авторското произведение за глас и цигулка "Евридика", написано специално за "Фортисимо Фест" (Бургас и Варна).

Традиционно солистите на "Музика под звездите" са световноизвестни имена: Веско Ешкенази - концертмайстор на кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Даниеле Белен - млада и изключително успяла цигуларка от САЩ, Георги Андреев - диригент на Филип Кутев, Нели Андреева - един от големите гласове на българския фолклор, Михаил Йосифов секстет.

Филмова музика с "Оскар" (четири концерта)

Програмата на "Фортисимо Фест" 2012 включва произведения на великия Джон Уилямс - един от най-известните, награждавани и успешни композитори в историята на американската музика, носител на 5 награди "Оскар" и номиниран за отличието общо 33 пъти. Пиеси от "Хари Потър" (номинация "Оскар"), "Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот" (номинация "Оскар"), "Супермен" (номинация "Оскар"), "Междузвездни войни" (награда "Оскар"), "Списъкът на Шиндлер" (награда "Оскар") и "Усещане за жена" (К.Гардел, аранжимент Дж. Уилямс, солист Даниеле Белен - цигулка) ще звучат от сцената на "Музика под звездите" в Бургас, Варна, Пловдив и София.

Освен композиции на Джон Уилямс, ще бъдат представени теми от "Гладиатор" на Ханс Цимер, "Закуска в Тифани" на Хенри Манчини, "Великолепната седморка" на Елмер Бернщайн.

Класическа музика (четири концерта)

"Фортисимо Фест" е събитие за класическа музика на открито. И тази година всеки от концертите "Музика под звездите" ще започва с класически произведения - Глинка, Хачатурян, Виенявски, Брамс и Владигеров (Бургас/Варна) и Чайковски, Сен-Санс, Коупланд и Стайнов (Пловдив и София).

Музика от видеоигри (Пловдив и София)

Една от големите изненади на "Фортисимо Фест" тази година ще бъде музиката от видеоигри, която Максим Ешкенази селектира. Тя ще бъде свирена на концертите в Пловдив и София и ще представи музика от култови за поколения видеоигри, интерпретирана от симфоничен оркестър.

Световна премиера (Бургас и Варна)

Написана специално за "Фортисимо Фест" 2012, "Евридика" ще звучи за първи път в Бургас на 30 август. Това е авторско произведение за глас и цигулка на композитора Георги Андреев. Диригент на ансамбъл Филип Кутев, виртуозен гъдулар и традиционен участник във "Фортисимо Фест" като солист на своите произведения, вдъхновени от българския фолклор, Андреев подарява на "Музика под звездите" своята "Евридика" тази година.

Бургас, 30 август - Терасата до Морското казино

Варна, 1 септември - Летен театър

Пловдив, 7 септември - Античен театър

София, 8 септември - Народен театър "Иван Вазов"

Всички концерти "Музика под звездите" са безплатни, на открито и ще започват в 20.30 часа.

"Фортисимо Фест" стартира през 2010 и още с първото си издание се радва на голяма популярност, като не спира да импровизира в полето на класическата музика.

Създават се "Фортисимо в клас"- провокация за подрастващото поколение, а тази година в няколко самостоятелни концерта ще се представи и "Фортисимо Фемили" - музикално семейство, което носи модерния дух на класическата музика и разказва нейната великолепна история.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички