Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Ragga Muffin се разрази с тъмни ритми и светли емоции


Ragga Muffin се разрази с тъмни ритми и светли емоции

5642

Jahmmi Youth, Bibi Youth, Zafayah, Sen I, Kappa Irie, Ndoe (DRS), Бобо (Bobo), Selecor Lazy Face, Sava и Emil Prize (Емил Прайз) накуп.

Ако не сте били на Ragga Muffin в столичния клуб Микстейп 5 оная вечер, значи нямате представа колко сила съдържа първото изречение. Изпълнители, които поотделно са изключително впечатляващи, а събрани в едно с подкрепата на доказани диджеи, направо те помитат като опостушителна буря. Рецепта, с която настроението ти удря собствения си таван. Чe и крещи за още.  

Ще започна разказа с извода, който самата аз направих на базата на това парти. Дайте им възможност за изява и за отрицателно време те ще покорят световната сцена. Подкрепяйте реге артистите, посещавайте събитията им и наблюдавайте висш пилотаж. Заставам зад това твърдение на 100%. В едно парче на Zafayah заедно с Dub Caravan, той казва: "got to maintain identity". Всеки един от артистите тази вечер имаше собствена идентичност, и точно това е нещото, което ги води напред.  

Събитието започна с най-младия, но един от най-напредничавите диджеи – САВА (SAVA). Безпогрешен избор на мелодии, повече от адекватно начало на подобна вечер. САВА е винаги в час с новите творения на музикалната сцена и не пропуска да ни просветли с тях.

Едно от имената, които чухме за първи път от негов микс, е това на Dreadsquad. Няма да се впускам в подробности, защото най-ясно ще разберете на следващото парти от серията Reggae Is Good For You - отново в Микстейп 5, на 28 декември, когато гости са именно поляците от нашумялото напоследък дуо.

Непосредствено след САВА, зад пулта застана гласът на Jamaica Air Force Selector Lazy Face. За да го подрепи със солидна доза рага, излезе Ndoe от небезизвестните DRS. Той беше очевидно развълнуван и не спираше да приветства немалобройната публика. Докато любимецът беше на сцената, чухме неумиращия Ragga Skit 2 на Dope Reach Squad. Комбинацията от Lazy Face и първия българин, изявил се в рага и денсхол стила, предполагаше и да чуем в лайв изпълнение един от най-успешните дъплейти за Jamaica Air Force – "Каше". Скачай, скачай, скачай – нямаш време да докоснеш пода на това парче.

"Интрига", "All That Jazz" и следва "Woo Riddim", за което изпълнение на сцената вече се качва и основната персона за вечерта – Jahmmi Youth. Горещо приветстван, той започва ударно с танци и неспирно редене. "Ridin Di Riddims" е съчетание от български и чужди ридими, върху които нашата денсхол надежда/ умело нарежда/цяла вечер.

Настроенията в голямата зала на клуба са разнообразни, но всички с положителен знак. Еуфория, радост, позитивна вибрация – какво друго! Цветни хора шарят из заведението, подарявайки си взаимно усмивки.

Докато Jahmmi се вихри на сцената, чуваме нежни бек вокали. Кратка обиколка с поглед на залата и засичаме изгряващата реге перла – Bibi Youth. Когато и тя се присъединява, вече имаме пълния състав на триото, което слави родната реге и денсхол сцена из Европа в последните седмици. Jahmmi, Bibi и Lazy Face всъщност приключиха турнето си именно с този лайв. Енергията помежду им ясно се разнесе из залата и видяхме колко силна може да бъде връзката между хора, обединени от музиката.   

Вече ставаше ясна идеята на партито. Главен домакин е Jahmmi Youth, а негови гости са всички приятели и колеги, благодарение на които той е на сцена с именно тази осанка. "Човекът, заради когото аз съм тук – Sen I", с тези тежки думи Джами представи един от най-талантливите кадри в музиката у нас. Един от най-завладяващите гласове в регето, към когото човек може да изпитва само уважение и симпатии. С поздрав и усмивка, Sen I покани на сцената другия богопомазан с качества и креативност – Zafayah. "Glorious Children"  -  послание и апел, изляти нежно върху "Full Оf Joy" ридим на шведстия продуцент и изпълнител Mysticman. "Bun Vampayah Medley" и посрещаме Kappa Irie. Сцената започва да става все по-шарена и богата с артисти, имащи различна сила, но обединена от една идея. Jahmmi подхваща ударно началото на първия български ридим и като по вода се изреждат всички с уникалните си стилове, обединени в това великолепно творение.

В този момент конкретният концерт сякаш излиза от контрол, тъй като атмосферата в клуба се превръща в красив и непринуден хаос. Пред очите на стотици се случва магия. Най-големите имена от родната реге сцена вплитат гласовете си в завладяващо безпределие. "Nice Up Di Sound" в изпълнение на Zafayah и Kappa Irie вдига градуса на вечерта до неузнаваемост. Какво по-приятно от това да чуеш на живо парчета, които присъстват в личния ти плейлист всеки ден? Сещам се за нещо – фрийстайл. Момент, в който всеки уважаващ се изпълнител припомня и на феновете си, че наистина има за какво да бъдe уважаван. Самият Джами каза точно това, когато за пореден път подкани публиката да вдигне шум за всички "виновници" вечерта да е на такова високо професионално ниво.

Едно от отличителните качества на точно тези изпълнители е желанието за предизвикателство. Да се качиш на сцена за фрийстайл, е нещо, което малцина си позволяват. Реално малко изпълнители са склонни на подобно изживяване и професионален лукс. Лукс, който би трябвало да може да си позволи всеки, наричащ себе си артист. За наша радост, това издание на Ragga Muffin е събрало в лайн-ъпа-а си само такива музиканти.

Колко часът е, нямам представа. А и никак не ме интересува всщност. Просто отчитам, че в резервоара си имам достатъчно енергия да преживея поне до следващото им участие.

Зафая, от своя страна, не пропусна да ни каже и кога ще е то – на 17 ноември в Sofia Live Club. Хиляди искрици в очите на публиката блеснаха при тези думи – там сме!

Преди да се отправим към следващото парти обаче, трябва да приключим с това. Разместването под прожекторите далеч не предполага, че ще свърши скоро. Съвсем за кратко на сцената се присъедини и Da Ernest от Roots Rocket Label – един от "виновниците" за издаването на уникалния за България реге и денсхол микстейп.  

Постоянното присъствие на Jahmmi и Lazy Face е подкрепено от следващия изпълнител. Той е глътка свеж въздух и несъмнено стъпил здраво на родната сцена. Бобо! Точно както сме свикнали да го виждаме в компанията на красиви и пластични момичета, той не пропусна да зарадва очите на ценителите и този път. С Jahmmi направиха парчето "Пороци", докато около тях умело се виеха изваяни девойки. Щом Бобо е на сцената, логично очакваме да чуем и хита на лятото – "Дим да ме няма". Нищо, че Печенката и Графа са ... дим ги няма. Парчето вдигна публиката и без тях.

Отново фрийстал – one, two, three – Zafayah, Bobo, Jahmmi (до Zafayah, най  вдясно на снимката, дело на Румен Дойчинов)!.


Неуморният Jahmmi е в апогея на възможностите си и видимо без капка умора продължава с пълна сила. Като на конвейр се сменят хората до него, а той е все така свеж и усмихнат. Вечерта се завърта така, че първите стават последни. САВА отново е зад пулта.

С избрана от Jahmmi рага селекция и здраво редене, вечерта e към края си. Подходящият завършек е "бащата" на партита Ragga Muffin  – Емил Прайз, с разнообразен джънгъл сет. Капнали от умора, но преливащи от щастие, най-издръжливите фенове не напуснаха пространството пред сцената до ранни зори.

Накрая ще подчертая, че това е възможно най-сбитият преразказ на настоящето издание на Ragga Muffin. Книга не, но цяла глава бих могла да запълня с детайли за него.

Вместо това, обаче, за да сте сигурни, че не си измислям, ще ви предизвикам да не пропускате нито едно издание от тази поредица, както и нито един лайв на всички изпълнители, които направиха вечерта гранде.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички