Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Мик Джагър: бунтарят-рицар, вече и за четене


Мик Джагър: бунтарят-рицар, вече и за четене

3405

"Докато лицето ми е на първа страница, не ми пука какво пишат за мен на седемнайста", казва Майкъл Филип "Мик" Джагър (Michael Phillip "Mick" Jagger), фронтмен на знаменитата банда Ролинг Стоунс (The Rolling Stones), която отбелязва 50 години на сцената.

Какво обаче се случва с необуздания британец от 17-та страница насетне, ще разбереш само и единствено от неговата биография - "Мик Джагър", която вече е на книжния пазар у нас в каталога на издателство "Еднорог".

Мая Иванова е превела цели 480 страници, написани от Кристофър Сандфорд. Неговото име е пределно известно на ценителите. А за другите да припомним: американецът е автор на книги за оригинали като Кърт Кобейн, Роман Полански, Ерик Клептън, Стинг, Пол Макартни, Дейвид Боуи и Брус Спрингстийн (Bruce Springsteen).

"... И ако се връщат към младежкия си стремеж да правят музика, по-добра от тази на околните – оказва се, че това предизвикателство не е непреодолимо – и да печелят от това, нима можем да ги виним? Ще има нови албуми на Стоунс... Тактиката им е все още успешна. И Джагър пак ще се взира през парка и терасовидните градини, отвъд "Пeръдайс Роуд", към клуба, където преди много години едно рошаво момче с пуловер е пяло блус".

Рок икона, рок динозавър, рицар на Британската империя, скандална личност, мултимилионер – в продължение на петдесет години сър Мик Джагър си остава едновременно една от най-емблематичните и една от най-енигматичните фигури в историята на рока. Тази проницателна биография рисува портрета на човека, способен да заяви: "Аз и Кралицата сме едни от най-хубавите неща, които има Англия. Аз и Кралицата".

"Имам дълга кариера зад гърба си и не съм хлапак, който следи продажбите всяка седмица... Просто правя най-доброто, на което съм способен, и оставам верен на себе си. Това ми дава истинско удовлетворение", допълва неотразимият фронтмен.

...Флуоресцентните светлини на Лондон, надиплени рюшове и мъжки боти, пренесени в провинциалния Сиатъл, годината е 1981. Ако Джагър изпитва носталгия към всичко това, то той я прикрива много умело от публиката. Към нея той се обръща с: "Е, как сте?" (в типичен негов стил) и продължава: "Ето и нещо за жените" (има предвид парчето "Let It Bleed"), на което зрителите не откликват. Въпреки че вече е натрупал огромен опит (това е 239-ят му концерт в САЩ), му се случва и да обърка нещата и се впуска в някакъв сценичен шарж – пуфти, сумти, за което също се изисква талант. Ситуацията е овладяна с поредното ексцентрично движение в началото на "Start Me Up", а когато барабанистът започва "Miss You", той се превива на две, плъзга ръце по краката си и за миг прилича на полуотворено джобно ножче. След още две парчета Джагър вече е гол до кръста, вие, коленичи на басовете, пианистът сваля палтото. След последните акорди и четиримата прави музиканти излизат напред за поклон. Джагър се навежда доземи, устните му почти опират сцената. Оттегляйки се, лицето му отново е придобило абсолютно спокойно изражение. "Не беше зле", казва той с равен, ироничен тон. Барабанистът повдига рамене. Алън "Пълен достъп" Дън подава бутилка вода. Джагър се завърта на пръсти. Двама мъже в костюми се приближават с покорни, доброжелателни лица, излъчващи огромно задоволство.

– Страхотно, Мик! – казва единият.
– Да, наистина! – потвърждава другият.
– Добре – отвръща Джагър. – Колко души е публиката?
– Седемдесет и две хиляди и петстотин... по 16 долара на човек – отговаря първият, потупвайки плоското куфарче. – Плюс тези отвън... очакваме още две, може би три хиляди.
С други думи милион долара и четвърт. Джагър измърморва нещо, а Дън го обвива с блестящо наметало, комбинация от английския и американския флаг.
– "Satisfaction" – казва той без повече обяснения. – Сега!
Джагър стои изправен, полугол, обгърнат с плаща и разговаря с финансовите си консултанти.
– "Satisfaction" – повтаря певецът, а в тъмнината, като сърца, припламват хиляди запалки. – Сега.
И отново се втурва към сцената".

"Мик Джагър" струва 19.90 лв. На български.

Той ще разлисти своята 481-та страница в лондонската "О2 арина" на 25 ноември.
   
Премиерата на антологията на Ролинг Стоунс "Grrr!" е днес, 12 ноември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички