Най-грозният осемдесетарски хип-хоп разцепи Микстейп 5


Най-грозният осемдесетарски хип-хоп разцепи Микстейп 5

4831

- Каква дата е днес?
- 29-ти, защо?
- Ау, днес ще е грозно!

Чувства на радост и "страх" те обземат едновременно, когато се сетиш какво предстои вечерта: Ugly Duckling в Микстейп 5!

Пред популярния клуб се въртят покани, билети, схеми, цигарки. Часът е малко след 22. Броят на рапЕрите отпред бавно, но славно се увеличава. Е, каква друга публика да очакваш, когато предстои шоу на ветерани в стила!

Skill е зад пулта от отварянето на вратите. Инжекция след инжекция от олдскуул хип хоп-парчета, едно след друго! Времето тече и в един момент имаш чувството, че си на дискотека, а годината е около 2000-та. Хората, емоцията, музиката..  

Дали организацията се поразтегли, или пък да се съберат още ценители, но от началото на вечерта до малко след полунощ присъстващите бяхме поверени в ръцете на Skill. Спец както по фънк, соул и хип-хоп, така и по дълго пускане,  той остана на сцената до самото излизане на калифорнийците.

Преди това обаче, за адекватна подкрепа и гореща загрявка, на сцената излязоха ФАРС."„FARS – Funatic Adventures Of Rhyme Sapiens е алтернативна забежка, зародила се в главите на Николай Нешев (Nesh) и Филип Петров (Negy). Събрани от градоустройствения план на София и оня горе с проклетите ябълки, израснали с хип-хоп по столичните булеварди, два/та/мата слагат началото на FARS в края на 2002". И така, десетилетие на сцена и още толкова слушане на качествен "Old & Cool" хип-хоп, столичните емси-та записаха поредното участие като подгряващи на едни от най-големите имена в тази култура. През годините към този списък са добавени и изпълнители като Jeru Da Damaja, Lords Of The Underground, Das FX, House Of Pain и други.

Тежки дози "Funky Shit" се стовариха върху главите ни преди на сцената да излезе най-новото попълнение в листата от Illmate специалисти – STARTERAs. Според анонса - STARTERAs + guests. Мисля, за никого не беше изненада, че гостите бяха онези "Апостоли на рапа", които в пълен състав познаваме като X-Team. Пословична българска рап група, свързана със спомените на стотици младежи, израснали с този стил. "Хиксовете горе" е "команда", която се изпълнява с най-голямо удоволствие от феновете отпред. Starteras, Killa K (a.k.a Killa Knight) и Mista P (a.k.a Mistik Power) са на сцената като доброто старо време. Помитат! Точно като тогава.

Докато българската подкрепа се е заела с музикалната физзарядка, Дизи Дъстин любопитно следи шоуто от ВИП частта на заведението. Добре, всичко е чудесно, но ние тръпнем в очакване на всичките Грозни патета, и то озвучени!
Общото наблюдение на вечерта до тяхното излизане доведе до извода, че или сега ще стане нещо страшно, или ще се убедим, че старото си е старо, а мястото му е в миналото.

Познайте!

Да живеят олдскуулът и традициите.

Подлезът на НДК вече е празен, защото Микстейп 5 е машина на времето, която срещу 10 лв. те пренася в 80-те години на миналия век. На сцената излиза Йънг Айнстайн и мечтите започват да придобиват реален вид. Той е фурия зад винилите! През цялата си кариера пуска само от плочи, което е достойно за уважение и възхищение. Човек, от когото много диджеи могат да се учат – не само от подрастващи, но и от тези, които са стъпили на сцената отдавна. Вменява такова усещане, че, както сподели една мацка - "отдавна не бях слушала истински диджей". Пренаситили сме се, това е факт, но когато качествената продукция е пред очите и в ушите ти, няма как да не я отбележиш.

Картината придобива цялостен вид, защото пред нас вече са и Анди Куупър и Дизи Дъстин! Преживяваме лек шок, типичен за първите срещи между хора, които не са се виждали на живо. С хумористични и приятелски краски обсъждаме видимата прилика на Дизи с Кени от "Саут Парк". Високото хилаво момче до анимационния герой е още по-фрапиращо. Гледаш го и се чудиш – е как така? Анди Куупър е по-ретро от самото ретро. Визуалната нагласа лепва за ситуацията, в момента в който подхващат микрофоните. Блажена носталгия към старите времена попива в порите на всички, защото това е олдскуул! "I did it like this" и публиката вече е в режим "без гравитация". Толкова усмихнати рапърски лица не бях виждала отдавна. В очите им четеш благодарност, щастие, вълнение, тръпка. Както звученето на Ugly Duckling е повлияно от изпълнители като Snoop Dogg (Снууп Дог), Warren G, Nate Dogg, Domino, Tha Dogg Pound, така и нашите родни активисти са попивали от звуците на гостите ни.

Заслужено внимание беше дадено на Айнстайн и той "го направи". "Einstein, do it" – следват зверски крясъци и нескрито възхищение.  Като за първи път у нас, "патетата" бяха доста развълнувани от факта. Направиха цяло шоу между парчетата. Дадоха си (ни)възможност да чуят и малко български фрийстайл. Качиха на сцената едно момче, което показа завидни умения, след което без да ни излага, бързо слезе от сцената, подкрепен от аплодисментите на калифорнийците, и от нашите, разбира се. Освен рапирането, танците също не липсваха . Анди показа забележителни полиглотски умения, обръщайки се към една симпатична девойка с думите: "Здрасти, скъпа, миличка. Хубави крака". Когото и да е попитал за насоки, определено му е помогнал със стабилни реплики към женската част. В знак на благодарност, същото девойче се разкърши на сцената, като толкова нажежи обстановката, че привлече съмишленичка - едно момиче от екипа на клуба. Подариха ни "А Little Samba", но ние далеч не им останахме длъжни. Две красиви наши прелести страстно пръскаха емоции и вихриха танци, докато невярващите на очите си Анди, Дизи и Йънг искрено се забавляваха.

Качихме градуса и децибелите високо с "Elevation". Игра с публиката и съвсем заслужено получихме като подарък "Turn It Up” и, разбира се, "I Won’t Let It Die".

Празник на слуха, удовлетвореност на поривите и желанията, гигантски скок в миналото! Такава беше вечерта, която Mixtape 5 подари на ценителите на олдскуул хип-хопа и неумиращия G-Funk.

"When I was 5 years old I realized there was a road
Too hot to handle and too cold to hold
This is the music of a hip-hop band
And no rapper can rap quite like I can
"
 
UD

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички