Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

1 декември - национален музикален празник


1 декември - национален музикален празник

11167

Така! Всички мегаистории започват с "как да започна?”"И тази е от тях...

"Полудявай всичкиии!".

Ето тази фраза искаме да се чува навсякъде! Ама с чувство да се извика, така, както FeeL "се обади" и я направи известна. Лайт мотив за вечерта.

Изобщо всичко тази вечер  беше "крещящо", точно като заглавието на събитието: "Нещо страшно". Б-у-у-ум. Тежко, а? Ключово е и мястото – парти клуб "4 км". Лудница, бате, болница, баш като за събота вечер! Стигнахме до извод, че 1 декември трябва да бъде обявен за национален празник от този момент нататък. Или поне за българската парти сцена.

Понеже сме готини, влизаме точно навреме за онези момчета с многото фенки, които ще ти пеят "като падаща зезда ще мина да те зарадвам и само спомена ще ти оставя" и ти също ще пееш заедно с тях, защото просто няма как да не си ги научил тези песни (за справка: в двойния албум "Голямото разпускане", който издадоха това лято - в книжката му ги има текстовете). Ангел, Косьо и Билката (да, той си няма име) (a.k.a Ogi23) бяха откриващото супертрио. Дори да не си влязъл съвсем в крачка и настроение, на тях това им е в кръвта и лесно ще се пуснеш по течението. Те винаги имат какво да ти кажат... този път Ангел си търсеше пицата. (Тук е мястото за смях и писъци.) А, и между другото - кратко лирическо отклонение: хора, спрете да мрънкате, че до 22.30 ч. имаше видимо присъствие на 16-ки и 17-ки, или иначе казано, лица под 18 години. За това и самото събитие беше от рано, защото "който се кефи на такава музика, трябва да има правото да й се наслади на живо” (цитат от коментар във Фейсбук). То даже е хубаво, че са предпочели хип-хопа пред някои други "народни" стилове, на които никак не симпатизираме.

Продължаваме, продължаваме. Не, Огитата не слизат от сцената. Защо? Защото предстои нещо твърде любимо. Намират се няколко такива клипчета из нета и бутона за риплей би се изтъркал, ако не беше киберпространствен. Една много лятна песен с реални истории в нея, от която неминуемо ще ти се прииска да се въргаляш в пясъка със запален... огън. "Enjoy" от групата в комбинация с римите на Филип (FeeL) и отново "полудявай всичкиии!". И още една... която е много лично-лирична и е важно да я почувствате. "Едно момиче", чийто оригинален вариант ще можем да намерим в дългоочаквания албум "Баланс" на същия този кадърен човек.

Градация и наслагване на елементи предхождаха излизането на талантливите рапъри The Top Stoppers (Топ Стопърс)!

Леко сърдити от озвучаването, Оги 23 бичат айляк и подлагат мелодии на Фийл. Ах, този Фийл! Трябва да има филм с такова заглавие. Защо ли? Казваме веднага. Едно чаровно момче, идващо от дълбините на Разсадника (където "такива като тебе едно време..."), се появява да прави рап, видиш ли!? Освен  че твори музика, пее прекрасно, плете сложни и доста премислени текстове, покрай всичко това, той успява и да организира няк’ви стра-а-а-шни партита.

Редове за реклама, но трябва да се знае! Основен "виновник" за съботната вечер на 4-та беше именно Филип Гаврилов (а.к.а Фийл). Организация, концепция, идеи – главно той! Ако трябва да подкрепим мнението си за него като много добре справящ се организатор (нищо, че не е такъв по принцип), ще изброим и други партита, в които е основен персонаж. "Мега Драйв" 1 и 2! Поредицата партита "Добър вечер", които не са едно и две! И всички те – адски успешни - много хора, добре подбрани артисти, веселба от началото до края.

"Един е Фийл и музката е неговият пророк". След парчетата с Оги 23, "машината започна да работи на високи обороти". Появяват се Wosh MC и Yoko - тези дивни, прекрасни инсекти! Двамата са красива комбинация, която пръска толкова заряд, че само като ги видиш заедно  - с бийт или пък без бийт, танцуваш!

"Може би е просто песен, а може би съм аз", но "Спомени" е едно от най-сладострастните и мили парчета, които сме чували от рапъри и не само. С жива банда и редене е безценно! Такава пълнота на звука, че не ти остава нищо, освен да се пуснеш по него. "Пиро, Йоко, Уош и Фийл" и групата вече е в пълния си състав! Първи декември е, но ние се връщаме с 300 към "Летни нощи", когато сцената се превръща в плаж. Мацките от балет Нова си проправят място за движения покрай цялата сюрия народ горе! Лудница! Пеене, танци, свирене, рапиране – и те т’ва цялото ведно, пред очите ни.

"Какво?" - "Музиката ми е хляб, а думите са ми тесТО-П СТОПЪРС казах!" Любима извадка от текста на Йоко в култовата песен "The Top Stoppers". Освен че си има страшен клип, за който разбрахме, че няма да е единствения към парче от този албум, песента е знакова за артистите. Някакви "зли" и енергични демони ни обладават , докато я слушаме на живо. Така като гледаме състоянията на всички от снощи, май не само ние сме обладаните. То е летеж, бе! "Обичам ви" крещеше развълнувано девойче на микрофона, който Wosh й подаде.

Да не пропуснем - любимият ни САВА (SAVA) пускаше инструменталите, върху които "един, двама, трима и кака ти" се вихреха безпощадно спрямо нас. Изненадващо прозвуча "Внимавай" на Уош в предимно Фийл изпълнение. Парче-мост между феновете и Уошото момче. Не един и двама от народа пуснаха клипчета из интернет, повтаряйки рими като "voodoo, нападаме ефира, за да ви разсеем, каквото ни се полага да вземем". Да, voodoo, не лудо!

Най-динамичните и усмихнати 2:32 минути! Парчето "Прах", с което двамата младоци от групата заявяват стабилната си позиция като артисти! На тях им се ходи на опера, балет, кино и театър, но като се заобиколят от разни не-готини хора - искат да убиват! Пазете се от звука им! "Не, няма невъзможни мисии" е повече от ясно, когато става дума за The Top Stoppers! Слязоха от сцената и аха да се разстроим, че не ни е било достатъчно, и кого да видиш.

Бат' Венци, Ицо Хазарта и Буч заемат местата им така лекинко, все едно не са Ъпсурт! Да, ама са точно те! Хората в голямата зала на парти центъра почнаха стабилно да се бутат не за друго, а защото нямаше място. Директно през ситото, веднага излезе "Втора цедка". И на нас ни липсва МелоТВмания и ни се бие журито на "Евровизия", но вместо това бяхме некротки и подвижни, докато ветераните и народни любимци Ъпсурт мачкат отново. "Искам твойто тяло", след което "Пунта" и "Твойта майка също". Нито Лора Караджова беше, нито Белослава, но за сметка на това си имаха красивата DJ Cаss, която беше постоянното и неизбежно женско присъствие около тримата. Професионалната гвардия на балет Нова е по-бляскава от всякога. Запазена марка за ъпсурт-ите са красивите момичета и верните фенове. Нищо че след толкова време творческо затишие излязоха с "Бела жига", публиката и нея вече знаеше наизуст. "Кълчи кълки", нищо че не е 2003-та, ние все още слушаме "Поп-фолк"!

Тук минаваме на нов ред, защото 100 Кила много ще натежат на абзаца! А "крилата-майка" и Ъпсурт под една мелодия вече си е извънгабаритно! Явно "4 км" няма таван, защото ако имаше, по време на "Кради, кради" щеше да падне! Тооочно си мислиш "е, т’ва е" и да, ама не. Почват "Колега"! Край! Бутаме всички и чистим пространството пред погледа си, за да гледаме доволните физиономии на Ицо, Венци и Буч, докато народът отпред крещи текста по-правилно и от самите тях. Това е гранде парче, чийто текст - за жалост , 7 години след излизането си, е също толкова актуално. Като едни истински поп изпълнители, тримата слязоха от сцената сред всички "пияни шматки", след като изпълниха и "Звездата".

"Колко бързо пораснаха рогата...". Другото го знаете.

И сегааа рЕзко навлизаме в стил "Килата, майка"! АААААААААААА!Той е този, който "влиза с вратата". Той е този, който винаги прави мегавеселба и публиката откача. Дали защото се кефи на често нецензурираните му дръзки рими, дълбоки бийтове и заразно сценично поведение, или просто защото тази вечер на всички ни е неописуемо еуфорично – няма значение! Полудяваме пак! Неясно защо диджеят на 100 Кила излезе на сцената с микрофон и му акомпанира доста подобаващо за една друга интересна колаборация – Оги23 плюс Килата майка е равно на "Три пръста уиски". Изпихме ги и тия, не остана. Ама то е "Нещо страшно" пред тая сцена! "Ръцете горе!". Така го караме "Цяла нощ" и този "Ланец на врата ми" започва да ни тежи доста.

Завъртаме се около промо корнера на Егермайстер и тениските на Килата, Оги23 и Топ Стопърс, след което сваляме хип-хоп доспехите, за да продължим с диджейската част от вечерта. Звучи ви някак спокооойно и лежерно след лайв участията? В грешка сте!

Втората зала, макар и доста по-скромна по размери, никак не отстъпваше музикално. Там също се вихреха стабилно танци. Е, как не! Виновници за забавлението бяха STARTERAs (X-Team, Illmate), DJ Darkstep - създателят на гранде лейбъла на родната хип-хоп сцената - Illmate, DJ Cass – "първата дама" на българския рап, Algoriddim feat. Yavor (Gravity Co.) & Филип Александров (Phuture Shock)  – една много интересна комбинация, Harry Up, който се погрижи за така любимия на много хора брейкбийт и, не на последно място, дръм-ен-бей дуото Crash & Kickon.

Главите ни вече са гръмнали от всичко, което чухме, а тепърва предстоят още часове музика. SAVA заедно с гласа на Kappa Irie (Zionlionz Soundsystem) направиха суперразчупен сет, за който в женската тоалетна дочухме коментар: "Абе, честно да ти кажа, не знам кои са, обаче ми харесва това, което чувам!". Така-а-а, няма Страшно, ще се научите! Уви, видяхме ½ Basscatz в лицето само на Jamez Bongg, но пък той е повелителят на дълбокия звук и присъствието му на пулта винаги е удоволствие. Проектът High Roll (Konspirator & Mocks) в комплект с вокалите на все по-успешната певица Рут Колева бе сладък басов медец за ушите. За Anti MC, който отскоро се задържа за повечко на родна земя, можем спокойно да кажем, че е един от наистина най-добрите емсита за подобни издания. Мощен глас, който успява да се чуе и над тежките звуци, излизащи под ръцете на Emil Prize (Емил Прайз) и Bruhu. Редом с него, съвсем неотстъпваща, стои и Поли Генова, която, надяваме се, не познавате само от рекламата на известна верига фастфууд. Попадали сме неведнъж на нейни лайв импровизации, умее си го момичето! Краят на тази тооолкова дълга вечер бе поставен от Solid Circle (Digital Soul b2b Gomez). Дуо, което идеално ви взривява мислите.

И така... за финал можем да кажем само едно: "Нещо страшно" не ни изплаши.

Искаме още!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички