ДжаZZ Плюс празници с Рено Гарсия-Фонс и Антонио Форчоне


ДжаZZ Плюс празници с Рено Гарсия-Фонс и Антонио Форчоне

4202

Кулминацията на тазгодишната програма на VIII Фестивал Джаз Плюс са двата последователни концерта на 4 и 5 декември.

Както MySound.bg вече огласи, първият е на виртуозния контрабасист Рено Гарсия-Фонс, а другият - африканското трио на невероятния Антонио Форчоне. И двете изяви са в Sofia Live Club.

Рено Гарсия-Фонс (на колажа вляво) ще представи своя солов проект. Само който не е виждал на живо френския виртуоз, може да не повярва на твърдениято, че той е най-добрият съвременен контрабасист.  Определението "Паганини на контрабаса", което му бе дадено от френската критика, е слабо и недостатъчно, за да разкрие неговия композиторски и изпълнителски талант и технически възможности.  

"Според почитателите си, Рено Гарсия-Фонс е най-великият майстор на 5-струнен контрабас… Виртуозността, тоналната прецизност и звученето, което този французин показва, са от такъв извънземен калибър, че невъзможността да му се надене стилова рамка не е от значение. Подобно на Андреас Фоленвайдер на електрическата арфа, той е разработил нови техники за свирене на инструмента си. Това само допълва всеобщото очарование и удивление колко пъргав, лиричен и с широк диапазон може да бъде контрабасът, така че да се превърне в истински солов инструмент, с лекота сравним с цигулката или челото", пише в 6moons.com

Техниката му на изпълнение е невероятна, но Рено не я използва самоцелно, а за да предаде сила на емоцията и богатство на мелодичните си композиции. Той не може да бъде сравнен с никой друг музикант, стилът му е неподражаем и изпълненията му пред публика винаги извикват въодушевени възгласи и нескрит възторг.

Френският контрабасист се радва на огромен успех и засилваща се популярност в последните години, като включително и тук, в България, гостува с програмата си La Linea del Sur, и в грандиозния концерт с испанския пианист Дорантес и нашия Теодосий Спасов. Последният му сценичен проект е изцяло солов се намира някъде в пространството между Средновековието и днешния ден, където Рено обича да плува свободно. Освен това репертоарът му е вдъхновен от въображаемата му разходка между Изтока и Запада, Африка и Латинска Америка. Някои пиеси са соло бас изпълнения, а други са с добавени луупове, предварително записани електронни звуци или перкусия – потропване по баса, щракане с пръсти и други. Виртуозният музикант се скита в ничията земя и сътворява неземно красива музика, която винаги излиза от тясната стилова рамка. Като на филмова лента се сменят различни картини – ориенталско пътуване с Jey-hounabad, средновековно скитане с Marcevol, завой към Африка с Kalimbass, после Южна Америка с Yupanqui и обратно в барокова Испания с Hacia Compostela. … Рено винаги е мечтал да разкрие неподозираните възможности на контрабаса и да успее да покаже прелестта на инструмента и силата на музикалното чувство, което може да се предеда чрез него.

Най-добрият начин да се случи това е при досег с това на живо. Затова и виртуозът избира да се изправи пред публика и да осигури два незабравими часа, в които да покаже, че този инструмент може да пее с различни гласове, че и да танцува с лъка на маестрото в ръка. "Първата ми среща с контрабаса беше, когато бях на 16 години и беше сякаш любов от пръв поглед. Веднага си помислих, че контрабасът предлага не само възможност за изразяване с езика на класиката или джаза, а и на универсален музикален език. Дълго време скитах и търсих своя стил, като изучавах различни култури и техники на свирене и посещавах съответните места", споделя музикантът. Днес той е добавил и допълнителна струна на контрабаса си и звучи като никой друг. А настоящата програма е истински празник за душата!

Фестивалът ще бъде закрит от лъчезарното трио на Антонио Форчоне.

"Няма как да се опише с думи колко велико е това шоу. Най-епичното трио, отличаващо се с музикална перфектност, което съм виждал, се състои от акустичния китарист Антонио Форчоне с изпълнителя Секу Кейта и перкусиониста Адриано Адеуале. Не просто техните музикални способности са разбиващи, а страстта и искрената радост от свиренето за другите, грее на лицата им и временно те заслепява и даже и да допуснат грешка, няма как да забележиш.  Всеки един от публиката бе омагьосан от това изпълнение; лесно можеш да го определиш като едно от най-добрите шоута, които си виждал на и извън острова. И е трагично да се пропусне" - така определя новото трио на китариста Антонио Форчоне електронната медия Three Weeks.

Многократно награждаваният виртуозен китарист от италиански произход, Антонио Форчоне, динамичният бразилски перкусионист Адриано Адеуале и сенегалският изпълнител на кора Секу Кейта ще представят на сцена завладяваща и оригинална програма - "Sketches Оf Africa", която превръща концертната им изява в истински празник. По този проект триото работи от няколко години, вдъхновено от огромния ритмичен и културен потенциал на африканския континент. Това е радостно и пълно с мелодии празнично посвещение на един континент, който съхранява богато наследство и същевременно преминава през много трансформации.

"Форчоне притежава свобода на експресията, която не може да бъде стилово ограничена; може да го потърсите в музикалния магазин под етикета джаз или уърлд музика, или акустична музика... или просто "гений", заявява за него Джейн Брейс от "Обзървър".

Проектът е подкрепен от програмата София 2019 - кандидат за европейска столица на културата.

Билети за VIII Джаз Плюс Фестивал може да намерите в "Дюкян Меломан", в търговските вериги "Пикадили", "Техномаркет", "Ориндж", "Фотосинтезис", както и в онлайн мрежата на TicketPlus.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички