Резерват за поетичен поп-рок


Резерват за поетичен поп-рок

4660

Една българска група получава непрекъснато признание и поредна възможност за изява в различна обстановка, култовото Студио 1 на БНР.

Енергичната и ефирна поп-рок формация Мери Бойс Бенд акцентира върху лични авторски строфи и е основана през 1990-те години, които прекарва в клубовете на София, страната и извън границите ѝ. Следващото десетилетие носи резултатите от дългия път на групата към себе си: издаване на дебютния албум "Непознати улици", феноменален успех на водещата песен от него, един куп награди.

Успехите продължава години наред и са подчертани от излизането на последния оригинален албум "Дългият път към дома" през 2010. Напоследък групата показва безспирна активност с издаването на "Непознати улици" 2012, стихосбирката на Мария Мутафчиева и най-накрая причината за снощното събитие, промоция на акустичен аудио/видео албум от концерта в Българското национално радио от миналата година. Съдбата им е неизменно свързана с БНР, където правят първите си записи, и затова тази вечер беше специално събиране на стари приятели.

Концертът озвучи Студио 1 на БНР, обширна зала с чудесна акустика, отразена от дървена ламперия, щедро осветление и училищни столове, заети от почитатели спасили, се от зимния мраз навън. В този носталгичен уют, точно след новините от 20.00 ч по радиото, местата си заеха момчета, облечени в черно, последвани от заглавното момиче също в черна рокля.

С откриващата песен "Докога" групата веднага напомни за динамичния си чар и завладяващия искрен глас, чист като морски бриз, особено когато е оставен от колегите да се развихри. Зимната публика застина вече не от студ, а от хипнотизиращия ефект на музиката. Последваха по-разтърсващи ноти в по-мрачната "Като нощта", където музикантите показаха добро взаимодействие на лирика и живо свирене. За сладост последва "Булевард на любовта", а върховната почерпка беше песента със заразителна мелодия "Само за теб" от 2004.

За незнаещите за благородните дейности на групата, фронтдмата разказа как са посветили блусарската "Ще успея ли някога да надбягам птиците" на природозащитна организация, поддържаща летящото природно богатство из езерата на родния Бургас. За някои песни имаше коментар и напомняне на историята им и така концертът вървеше като разговор с близки почитатели. Някои от тях бяха пътували, за да бъдат тук, което не убягна на певицата и тя ги поздрави с криволичещата композиция "Дългият път към дома". Изпълнение, ухаещо на море, със смяна на ритъма в движение като вятър в косите.

Последваха две коледни песни за напомняне за периода от годината с пожелания за здраве на публиката, благодарности към програма "Хоризонт". Разбрахме, че изявата е част от инициативата на БНР "Светофарите светят зелено", за поддържане на съвременната българска музика.

Концертът завърши в непринудена "домашна" обстановка с изпълнение на всички желания за песни, включително популярния фаворит "Слънчогледите".

И още много цветя и усмивки, свежа идея за подарък – акустичното CD/DVD, пред чиито кадри във фоайето публиката беше омаяна с по чаша вино.

Снимки на Надя Михова - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички