Бендът на Дизи Гилеспи урежда среща на Африка и Куба насред София


Бендът на Дизи Гилеспи урежда среща на Африка и Куба насред София

4823

Знаменитият бенд на Дизи Гилеспи  ще свири за първи път в България по покана на организаторите на летния A to JazZ Festival.

Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience ще се състои в зала 3 на НДК от 20.00 ч. на 15 февруари.

Формацията на един от най-невероятните джаз музиканти (на снимката) ще представи в София музиката от афро-кубинския му период, допринесъл силно за развитието на латино джаза в Америка. Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience е начело със стария приятел на Дизи и негов басист - Джон Лий, и със специалното участие на кубинския перкусионист Мачито Джуниър. Те ще свирят емблематични пиеси като "Manteca", "Tin Tin Deo" и "A Night In Tunisia", потапяйки меломаните в очарованието на невероятното творчество на Дизи Гилезпи. За първи път родните ценители ще могат да се докоснат до историята на афро-кубинския джаз и Дизи.

Историята разказва, че Гилеспи се запознава с Чано Позо от влиятелния кубински музикант Марио Бауза през 1947. Двамата остават приятели за цял живот, като заедно създават афро-кубинския джаз, придобил изключителна популярност заради уникалните си ритми. Майсторството на Дизи се отличава във всеки изсвирен тон от неговия пословичен, изкривен нагоре, тромпет. Групата Afro Cubans на кубинския перкусионист Мачито (формирана през 1940) - създала стила Cu-Bop, има огромно влияние върху музиканти като Дизи Гилеспи. Той толкова много обича тази музика, че през 1975 кани сина на МачитоМарио Грило, известен като Machito Jr., да се присъедини към групата на Дизи за записа на една от най-забележителните джазови плочи в света – "Afro-Cuban Jazz Moods".

Така, почти 40 години по-късно, Machito Jr. съвсем естествено се присъединява към проекта Dizzy Gillespie™ Afro Cuban Experience под ръководството на Джон Лий - дългогодишния басист на Дизи и шеф на легендарния Dizzy Gillespie™ Big Band.

Билети - чрез:

http://www.eventim.bg/bg/bileti/dizzy-gillespie-afro-cuban-experience-sofia-national-palace-of-culture-hall-3-297718/event.html#event-details

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички