Sabaton забиха импровизирано в Rock It


Sabaton забиха импровизирано в Rock It

5999

Да, точно така – това се случи в столичния рок-бар Rock It снощи.

Но да започнем от далеч.

Вчерашната неделя бе ден за прошка. Но прошка е едно, а милост – друго. И затова няма милост и в неделя е яко метъл. Организирано е парти, което да подгрее за концерта на Sabaton, Eluveitie и Wisdom, част от Swedish Empire Tour.

Началото на събитието е обявено за 17.00 ч., но срещата пред клуба е  в 16.30 ч. Наточени моми и трю юнаци се тълпят на вратата, за да се докоснат до любимците си. Дали осъзнават какви щастливци са. Къде сме могли преди 15-20 години и да си помислим за среща очи-в-очи с идолите си, къде сме мечтали за снимки с тях и автограф, къде ти такива екстри. Но ето сега се случва, от няколко години насам не е никак странно и за България да се окажеш до еди-си-коя рок звезда на бара.

И така, на 17 март тълпите почитатели прииждат в посока Rock It още към 16.00 ч., т.е. час преди клубът официално да отвори врати. Още в 15.30 ч. сме там с моята приятелка Kubra, която е пристигнала преди няколко часа от Истанбул. Но нито тя, нито аз сме от големите фенове на Sabaton. Интересът ни е насочен към Eluveitie. И, да, те също са в клуба, макар този факт да няма гласност по време на самата среща. Ситуацията не се променя дори когато чаровна дама – представител на официалния фен клуб на бандата у нас, представя специалните гости тази вечер, а именно Сабатон. Но за известна група от нас, феновете там, специални тази вечер са не само шведите, заради които е целият калабалък, но и уникална фолк метъл банда от Швейцария -Eluveitie.

Този факт, сам по себе си, не е никак сензационен, защото това е ъндъргаунд състав, който се чувства добре там, където е. Извънредното тук не е, че тези музиканти ще смучат бири сред нас, а това, че по петите им са бодигардове - присъствие, с което те не са свикнали. Скоро и това е изгладено с прости думи. Сега вече могат да сторят това, което искат - да се слеят с нас. Особено с нежната част от нас. А! И тук да издухам всички заблуди – хора, мацката, която се изтипоса с бандата, е тази от мърча (както и предположих на втората минута!). Сега на когоот бандата била гадже и т.н. - това, както казах, си остава в Rock It-а. Тъй че който от вас се е снимал с онази с 18-сантиметровите тънки токове и пиърсинга на носа – имате си снимка за спомен с продавачката на тениски на бандата. Честито! А иначе, и което е по-важно, Anna няма да има заместничка на сцената на концерта, а на нейните партии на хърди гърди ще звучи плейбек, както споделя лично с мен Patrick Kistler (Eluveitie) между наздравиците за именния му ден на Свети Патрик… Той наистина е потресен от разделението фенове-музиканти, но той си е такъв- идеалист, знаем го от предишните ни срещи с него.

Та, обратно към клуба, те - Eluveitie, в пълен състав (без Anna Murphy, която има официална извинителна бележка "отпуск по болест") се появяват във вече позапълнения бар към след 19.00 ч.  Няма я и Meri Tadić, но иначе съставът бележи точки. Докато харизматичният вокалист "Chrigel", или Christian Glanzmann по паспорт (да, казва се Крисчън!) изпълнява задълженията си към медиите, останалите от бандата се впускат в раздаване на автографи и снимки, зорко охранявани от бодигардове. В един момент личната охрана изчезва от фокуса на фотоапаратите на десетките фенове. Има суетене около швейцарската банда, но на всички е ясно, че по-голяма част от посетителите  чакат Сабатон. Те трепнат в очакване чак някъде до след 21.00 ч. (извинете, че не давам точен час, ама все пак, на парти съм, не гледам стрелките на часовника). Шведите влизат някакси, като охраната им пробива път, някои успяват да се снимат и да обяснят колко яки фенове са, но никой не подозира какво предстои. Знаем за свиренето на живо на кавър родната кавър група на Sabaton, наречена Unbreakable http://www.facebook.com/UnbreakableWarMachine?ref=ts&fref=ts.  Самите гости пожелали да видят изпълнение на нашите момчета… Сигурно е точно така след като трима от бандата са на първия ред в публиката по времето на изпълнението на родната банда, и дори в един момент самият Joakim Brodén от Sabaton поема микрофона и обяснява колко е готино всичко.  "Толкова добро изпълнение на нашата музика чувам за първи път, честно!", не крие Pär Sundström конкретно по повод изпълнението на "Swedish Pagans". После Brodén пита дали е възможно да заеме инструментите на сцената от нашите. След като въпросът му е получил одобрение, на подиума на бара вече нахлува цялата банда. Човече, свирят на сцената на Rock It, няма майтап!. Но каквото е случило там, си остава там! Обаче как да не ви сподели човек за подаръците – вина, ракии и т.н. от фен клуба, че и нещо шоколадово с логото на бандата върху него. Всичко се случва на живо, на сцената и който бил-бил. А дали е така импровизирано свиренето на бандата тази вечер? Питам басиста Pär Sundström. Всъщност си говорихме с пичовете за това, докато бяхме "бекстейдж". Може да се каже, че беше и спонтанно, и планирано.”Получи се добре. Хората много се израдваха, но все пак нямаше да е лошо и да могат реално да се срещнат с бандата, да се снимат и да си получат подписите от всички музиканти, някак по-организирано, а не на стълбите и само с Joakim, и то след като вече е обявено от сцената, че те са изморени и ще палят към хотела. Но по-важното е, че най-яката част тепърва предстои - КОНЦЕРТЪТ тази вечер!

Шведските машини имат и фен клуб у нас, имат и фанатични почитатели (които, между другото, да се чудиш как успяват да разделят любовта си между тях и Manowar) и вероятно така трябваше да стане – те да повярват, че идолите им са земни, но твърде ангажирана банда и въпреки това – готова да се появи на уреченото място, за да ги зарадва…  Останалото е история…

И, ако все още нямате билет за шоуто в "Универсиада", бързо купувайте, вдигайте си задниците и бегом към "Ситняково". Ще се видим там след малко! Още по-интересно става, защото концертът ще бъде документиран, като с влизането си в залата посетителите ще бъдат питани за съгласието им дали  да влизат евентуално в кадър.

Категорично е забранено обаче снимането на гостите и използването на светкавица от неоторизирани за това лица. 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички