Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Печенката специален гост на турнето Фортисимо клас


Печенката специален гост на турнето Фортисимо клас

4557

"Фортисимо клас" ще изнесе серия концерти пред над 4 000 деца.

В рамките на програмата през последната година професионални музиканти влязоха в часовете по музика на четвъртокласиници и ги запознаха с музикалните инструменти от симфоничния оркестър.

Виртуозният диригент Максим Ешкенази, идеен създател на програмите от семейство Фортисимо ("Фортисимо фест", "Фортисимо клас", "Фортисимо фамили") пристига отново у нас, за да дирижира всички четири концерта в София и извън нея. Специален гост на музикалните събития е световната ни шампионка по бийтбокс Адриана Николова - Печенката (на снимката). Със своите изпълнения тя изкарва спектаклите от рамките на класиката и показва, че тази музика може да бъде в отличен синхрон с младо изкуство като бийтбокса.

Първият концерт е в Разград на 20 март, където Разградска филхармония Проф. Димитър Ненов и солистът Чавдар Вълков (цигулка) ще изпълнят както класически произведения от Вивалди, Бах и Бетовен, така и разпознаваеми теми от игри като Angry Bird и любими филми от Star Wars до Spiderman. Водещ на първата изява е журналистът, когото сме свикнали да виждаме предимно рано сутрин - Виктор Николаев.
 
Следващата спирка от турнето е Стара Загора (22 март). Микрофонът на водещия е поверен на актьора Стефан Рядков, който от "Ку-ку" до днес е един от най-разноликите телевизионни и тетрални персонажи. Там Чавдар Вълков ще си партнира с музикантите от Държавна опера Стара Загора.

Столичната зала "България" ще се изпълни с деца, които попадат в ръцете на ветерана сред водещите на "Фортисимо клас" - Любо Нейков, на 27 март. Актьорът за поредна година застава пред изключително взискателна детска публика, за да я разсмее, пък и да демонстрира едно пицикато. Веско Пантелеев Ешкенази ще солира и смайва със своя талант, а сцената на "Фортисимо клас" е още едно място, което го събира с Печенката, след като двамата записаха парче по "Либертанго" на Астор Пиацола.  

Ден по-късно журналистът Ани Цолова води спектакъла в Плевен (28 март). Чавдар Вълков отново излиза на сцената като солист. Събитието е последното от серията, в които ще зазвучат произведения, специално подбрани и съобразени с детската публика. Наред с класически теми и филмова музика, в програмата влиза и "Дяволски танц" на Добри Палиев, с който ще бъдат представени любимите на децата ударни инструменти.

Директор на "Фортисимо клас" и организатор на всички събития е цигуларят Хари Ешкенази, който през последните години работи в посока по-атрактивно и полезно обучение по музика в началните класове. Концертите се организират специално за деца от училищата, които се включиха в програмата 2012/2013.

"Фортисимо клас" е новаторска програма за обучение по музика, насочена основно към учениците от трети и четвърти клас. Традиционните учебни часове по музика са разнообразени по съвременен начин и са посветени на всеки един от деветте основни музикални инструмента oт състава на симфоничния оркестър, а именно: цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. По време на всеки урок вниманието на децата се насочва към устройството, историята и най-характерните особености на дадения инструмент, както и към многобройните негови приложения в различните музикални жанрове, както класически, така и съвременни. Лекторите са млади музиканти, които с отдаденост работят за оформянето на богата култура, критичност и музикален вкус у подрастващите.

Основен вдъхновител на"Фортисимо клас" е диригентът Максим Ешкенази, който пренася у нас най-ценното от дългогодишния си опит в образователните програми в САЩ. Големият стремеж на организаторите и участниците е да възродят интереса на младата аудитория към класическата музика чрез по-нетрадиционни преподавателски методи.

Фондация "Америка за България" осигурява цялостно финансиране и оказва изключителна подкрепа за осъществяването на програмата както в София, така и извън столицата. Благодарение на нея часовете са безплатни за общинските училища, като всяко едно има възможност да кандидатства и да стане част от програмата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички