Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Теодосий Спасов с нов проект на Европейския фестивал във Варна

25.03.2013   MySound.bg
Теодосий със звездните гости

Десетото издание на Европейския музикален фестивал Варна 2013 ще се проведе от 26 март до 16 май.

Сред акцентите в събитието, организирано от агенция "Елит Мюзик" и "Кантус Фирмус" с партньорската подкрепа на община Варна, е концертът на Арканхел и Теодосий Спасов, наречен "Братимене", или Balkan Flamenco Tales.  На 26 април във Фестивалния и конгресен център голямото българско име в етно джаза - Теодосий Спасов, ще сплете своя балкански ритъм с мощния темперамент на най-яркия млад глас на фламенкото - Арканхел. В проекта ще се включат и други испански музиканти, а сцената ще оживее с танците на магнетичната Олга Перисет, за която познавачите казват, че носи духа на фламенкото на върха на пръстите си.

Проектът се подкрепя от посолството на Испания в България и от мултинационалната компания Roca, чиято почти 100-годишна история започва именно от Испания.

"Намирането на диалог между различните култури е един от основните принципи на развитие в групата Roca, която днес оперира в 135 държави по целия свят", споделя Серхио Кастро, изпълнителен директор на "Рока България". "Проектът "Братимене" и двамата водещи музиканти – Арканхел и Теодосий Спасов,  са въплъщение на ценностите, които изповядва нашата компания: новаторство, непрестанно търсене на нови хоризонти чрез изследване и преплитане на различните култури и традиции. Това е същото верую, което изповядва, например, иновационният и дизайн център на Roca, при разработването на нови продукти за банята на бъдещето. Ето защо за нас е напълно естествено да бъдем част от подобен мултикултурен проект и е чест, че организаторите ни поканиха за партньори в него", допълни той.
 
Особено вълнение сред ценителите на свободната музика в морския град предизвиква и изявата на междужанров проект - Jazz + Classic = 4 hands. С него двама пианисти с класическо образование, но с голяма популярност от джаз подиума - Ангел Заберски и Живко Петров, се включват във фестивала с джаз вариации по теми на Рахманинов, Моцарт, Дебюси и др. За двамата пианисти срещата на двата рояла в зоната между класика и джаз е възможност за пореден път да покажат, че музиката не признава условности и граници.

Междувременно Теодосий Спасов и неговият квинтет превърнаха в истински празник събитията, с които София отбеляза вчерашния Световен ден на водата. Експо Баня София, изложбената зала на "Рока България", едва побра стотиците гости, сред които и много дипломати, дошли да отбележат този ден заедно с "кавалджията на света". В квинтет с Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Генадий Рашков (тъпан) и Петър Миланов (китара), Тео изпълни авторската композиция "Ние сме вода".

Както MySound.bg вече извести, тя се превърна в своеобразен химн на международната фондация We Are Water. За първи път композицията, обиколила света в изпълнение на световноизвестни музиканти като Давид Пеня Дорантес и Рено Гарсия Фонс, звуча в изпълнение само на български народни музикални инструменти.

Концертът бе излъчван на живо и он-лайн, в мрежата на Международен воден мост 2013.2087
100%
 

Януари ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031