Силует с две престижни награди от конкурса Златна пролет 2013


Силует с две престижни награди от конкурса Златна пролет 2013

5616

Рок група Силует триумфира на церемонията по раздаване на отличията на конкурса "Златна пролет" 2013.

44-то издание по присъждане на статуетките за нова поп и рок музика се състоя в Sofia Live Club от 19.00 ч. на 16 април.

Бургаските музиканти отвяха конкуренцията с песента "Say Goodbye" едновременно в цели две престижни категории, печелейки призванието на журналистическата колегия и наградата на БНР, организиращо конкурса.

Първата награда отиде у Атлас за парчето "Обичам дъжда над теб" по музика на Петър Писарски, който е автор на текста и на аранжимента. Това е поредната победа на бандата в тази песенна надпревара. На второ място се нареди "Циркът", изпълнена от Васил Петров по музика на Валери Костов, на трето - "Запали нощта" на Константин Белчев, син на барда Михаил Белчев. Пиесата е авторска на Косьо по текст на поета Александър Петров. Публиката предпочете "Изгряваща звезда" на формация Хоризонт. Автор на композицията - музика, текст и аранжимент, е Валери Славчев.  Призьорът на "Златна пролет" получава статуетка, създадена от скулптора Емил Попов, и награда от 3 000 лв. Втората награда е в размер на 2 000 лв.   

Според регламента, именно на Силут се пада престижната отговорност да представи България на фестивала "Евросоник" (EuroSonic) в Грьонинген, Холандия, с едночасов концерт догодина.

"Заслужихме призванията", коментира за MySound.bg китаристът Богдан Димитров. "Да свирим на фестивала, е най-голямата награда за нас, тъй като ние сме предимно концертна банда", допълни Марияна Добрева (вокал, акустична китара и клавишни). Именно тя е автор на композицията като музика и текст.

"Вложихме много емоции и реално време в кариерата си дотук, в тази трудна за българския шоубизнес обстановка", каза още Марияна. Както MySound.bg писа, групата представи втория си диск "Look Inside Yourself" наскоро. "Тепърва има да решаваме какъв ще е репорторът ни в Холандия, но със сигурност ще е най-доброто от двата ни албума, извадка, която да представи и България, а и нас по най-добрия начин. До събитието има още време, вероятно е да сме приключили с подготовката на една чисто нова композиция, която да изсвирим там", допълни Добрева. 

Историята на Силует, която банда спечели вниманието на MySound.bg още с убедителното си представяне в "сляпото прослушване" на първия кръг от конкурса за млади рок банди D’Battle Of The Bands - България 2008, започва в Бургас през 1999, но днешният ѝ облик се оформя през 2002, когато се присъединяват почти всички от сегашните ѝ членове.

Съставът има два албума с авторска музика, преставени с многобройни турнета в страната и чужбина, активно присъствайки в културния афиш на столицата и по-големите градове у нас. През 2011 печели наградата на журналистическата гилдия на  "Златна пролет" с парчето "Share Your Love", а през 2010 - отличието на публиката на същия конкурс с песента "В очакване на вятъра".  

Идеята на "Златна пролет" е да стимулира създаването на нова българска музика - авторска, адекватна, конкурентна и кореспондираща със световните тенденции, обсянява мениджърът на надпреварата Хелия Чавдарова. Документи за участие в 44-то издание на конкурса подадоха 45 формации.  

Б.Т.Р., D2, Шангри Ла, Гравити Ко. (Gravity Co.), Уикеда, Акага, Фючър Шок и Криста вече имаха щастието да бъдат на фестивала в Грьонинген.

"Възможността да се изявиш през 2 500 професионалисти от музикалния бранш на цяла Европа, да бъдеш забелязан и да обиколиш европейските сцени, е шанс за всеки амбициозен музикант", подчерта Чавдарова.   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички