Средновековни приказки с Eriney и Петър Делчев


Средновековни приказки с Eriney и Петър Делчев

6120

Мястото – клуб "Маската" в Студентски град, с дървенията и портретите на Живков и Димитров, не подсказва какво ще се случи след малко.

Няколко души ще седнат кротко на сцената в съботната вечер и без излишни приказки ще ни разходят в няколко различни епохи и религии.

Ембиънт фолклор проектът на Евгени Чакалов (Eriney) и Петър Делчев (Исихия, Kayno Yesno Slonce) първо открехва, после отваря широко дверите на възприятията ни. Двамата седят един до друг, облени от червените светлини, редувайки се в диалога на духовите и струнните инструменти. Дори не се поглеждат – сякаш няма нужда. След втората композиция пристига и Таня Йосифова, отпуска зашеметяващия си глас и запява на латински. Откъси от "Кармина Бурана", преплетени с нежни фолклорни елементи. Ако музиката на Исихия задържа слушателя близко до земята, дъха на пръст и смирява душите, то сега нагазваме в приказния свят.

Оказва се, че точно тази музика е перфектен предвестник на това, което ще ни предложат Eriney. Петимата забъркват музикална смесица от балкански, близкоизточни, келтски, старопортугалски и средновековни елементи, събрани по оста и на времето, и на пространството. Редуват преработки на "Аве Мария" с родопската "Събрали са се, събрали" и шведската "Herr Mannelig". Авторските им композиции ни отвеждат в страната на приказките – да търсим "Златната ябълка" "На долната земя" и да се вслушаме в "Песента на колелетата".

Изпълнението им е непретенциозно, стегнато и съсредоточено върху музиката. Всеки е вдаден в собствения си инструмент, концентриран в това да следи за хармонията между разнообразните звуци.

На зрителите им остава да се наслаждават кротко и да се присещат за оръфаните сборници с приказки, които са разгръщали като малки.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички