Теодосий Спасов написа специална пиеса за Еструна


Теодосий Спасов написа специална пиеса за Еструна

4480

Предстои да бъдем свидетели на световната премиера, на една среща на дръзките, на една среща на кръстопътя на изкуството - Еструна (Estruna).

Както MySound.bg вече огласи, дългоочакваното събитие е в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 24 април.

Еструна среща фламенко с българската фолклорна традиция. В проекта участват фламенко певецът Арканхел с Нови български гласове Лалетата под диригентството на Георги Петков, акустичният китарист Антонио Форчоне, контрабасистът Йелси Ередия  и талантливият перкусионист Агустин Диасера, със специалното участие на Теодосий Спасов.

Както се случват нещата в живота, така се случват и в "кухнята" на Еструна - динамично и понякога с тревога, която в случая идва от здравословните проблеми на любимия ни Рено Гарсия-Фонс, комуто престоят две зъбни операции, поради което не може да присътва на премиерата. Негов достоен заместник ще бъде Йелси Ередия - един от най-талантливите контрабасисти от Куба на съвременната етно-джаз сцена.

За него казват, че е създателят на фюжъна на кубинския сон и ритъма на Лебриха. Той е връзката между афро-кубинската музика и фламенкото, той е басистът на фламенко колосите Естрея Моренте, Диего ел Сигала и Томатито, както и на джазмените Бебо и Чучо Валдес, Чано Домингес и Гийермо Рубалкаба. Той е една от струните на Е Струна.

Йелси Ередия е класически версиран музикант, който още в юношеската си възраст отваря сетивата си за джаза и афро-кубинската музика, но открива същността си, когато засвирва всичко това във фламенко стил. Защото Йелси е изтъкан от фламенко и афро-кубински ритъм, защото го живее и му се радва. Той вече част от историята, макар и само на 30-годишна възраст.

Освен това на 24 април ни очакват и други изненади, свързани с Еструна - една от тях се казва “Йафо Хоп” и е подаръкът на Теодосий Спасов за чудесния проект - това е пиеса, която пътува из Средиземноморието и намира своите сефарадски корени в Испания и своя източен привкус на Балканите.

Проектът се подкрепя от посолството на Испания в България и от Рока България, част от мулнинационалната компания Roca, чието седалище е в Барселона.

Проектът е съфинансиран от Столична програма Култура 2013 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019.

Още - на:
www.estruna.jazz-plus.com
 
Билетите за премиерата на Еstruna се продават в мрежата на "Тикет Плюс", на касата на зала "България", в "Дюкян Меломан" и в интернет на www.ticketplus.bg. Цените са от 30 до 60 лв.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички