Почина един от символите на Уудсток - Ричи Хевънс


Почина един от символите на Уудсток - Ричи Хевънс

3776

Роденият в Ню Йорк музикант, който откри фестивала в Уудсток (Woodstock) през 1969, Ричи Хевънс (Richie Havens), е починал внезапно от сърдечен удар в дома си в Ню Джърси в понеделник, информираха световните агенции.

Това е следващата голяма загуба за почитателите на рока от онова време, след смъртта на фронтмена на Ten Years After - Алвин Лий (Alvin Lee), който ни напусна неотдавна.

"Семейството оценява, че многото почитатели на Ричи също скърбят за загубата, но моли да не бъде безпокоено в този труден момент", се казва в съобщение на близките на Хевънс.

Повратната точка в кариерата му идва през 1969 в Уудсток, когато пленява зрителите с тричасовия си концерт като първи изпълнител на легендарния фестивал. Неговата песен "Freedom" ("Свобода") в Уудсток се превръща в своеобразен химн на хипи движението през 60-те години на XX век.

Той е известен и с емоционалните си изпълнения на класически песни, включително хитовете на Битълс (The Beatles) "Here Comes The Sun" и "Strawberry Fields".

Хевънс е издал над 25 албума в 30-годишната си кариера. Последният му диск, озаглавен „Nobody Left to Crown”, излезе през 2008.

След като започва кариерата си в Грийнуич вилидж в Ню Йорк, Хевънс подписва договор с мениджъра на Боб Дилън (Bob Dylan) - Албърт Гросман (Albert Grossman) в края на 60-те години.

Той започва и актьорска кариера, като през 70-те и 80-те години на миналия век играе Отело във филма от 1974 Catch My Soul и партнира на Ричард Прайър (Richard Pryor) в Greased Lightning от 1977г.

В последните години Хевънс се беше съсредоточил върху турнетата и пя на встъпването в длъжност на бившия американски президент Бил Клинтън (Bill Clinton) през 1993. Ричи се оттегли от музикалната сцена миналата година заради здравословни проблеми.

Кавърверсия на неговата песен "Freedom" беше включена в саундтрака на уестърна "Джанго без окови" на Куентин Тарантино (Quentin Tarantino).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички