Всички лица на джаза върху афиша на Банско тази година


Всички лица на джаза върху афиша на Банско тази година

4498

Най-големият джаз фестивал в България - този в Банско, ще поднесе не само традиционната порция класически и модерен джаз, но и пъстра палитра от производните на стила, обещавайки и тази година присъщото за събитието приповдигнато меломанско настроение.

16-то издание на фиестата ще започне на 8 август, като за цели шест любителите на джаза ще могат напълно да се отдадат на едно истинско джаз преживяване.

Началото ще бъде поставено с гръм и трясък от Урош Перич. Словенският Рей Чарлз и преди е бил гост на феста. През 2008, задно със биг бенда на сръбското национално радио (СНР), той предизвика същински фурор в планинското градче. Гостът, който се изявява и на пианото, подобно своя кумир, ще представи нова програма с Мамбо Cтарс и Перлите. Това е първият сръбски латино-салса бенд, основан от членовете на СНР. Тръпнем в очакване пак да се насладим на уникалния глас на Петрич, близък приятел на покойния соул титан.

Словенецът със сигурност вдига летвата за следващите участници, но умелият подбор на изпълнители не позволява настроението да спадне дори за момент. Особено когато сред гостите е самият Хюбърт Тъбс (Hubert Tubbs) – вокалист на култовата американска джаз/фънк група Tower Оf Рower (Tауър Ъф Пауър) в един от най-звездните й периоди (1975–1976). Нашата публика ще може да присъства на незабравим концерт, но време на който фънкът, джазът и блусът се вливат в общо неузнаваемо и истинско модерно звучене. Знаменитият гост (на снимката) пристига с проекта Блус Енд Соул Ривю за шоу на 11 август.

Повече от обещаващи са и топлите ритми в програмата, които започват още с Михаела Рабич и Роберт Павлик квартет - Voyagers. Композициите им водят слушателя едновременно към няколко континента. Африкански ритми, чувствено фламенко, кубински саунд и примеси от неравноделна балканска ритмика гарантират воаяж през всички горещи нюанси на джаза.

Още знойна музика ще бъде представена от Боби Каракасес и бенд. Кубинският изпълнител, чиято първа жена е българка, е истински музикален полиглот – гуру на афро-кубинския джаз. Съвършените изпълнения в стила гуагуанко са негова запазена марка, буквално наелектризираща публиката.

Екзотични ритми идват и от Бразилия, от където е прекрасната Ив Мендес, определена като бразилската Шаде. Уникалният й мек глас със съвременно звучене я нареди сред водещите фигури в направлението Nu Brazil. Изнасяла концерти из целия свят, Ив ще гостува в Банско със свой авторски репертоар.

През Куба и Бразилия – до Португалия. Гостите на феста ще могат да се насладят и на истинско фадо, поднесено от Ана Мoура (Ana Moura). Номинираната за престижната награда "Златен глобус" вокалистка ще прозвучи за родните меломани на 12 август. Изпълнителката е пяла заедно с Миг Джагър и е работила с Принс.

Естествено, отново е помислено и българските почитатели на суинга. Себастиян Лаверни квартет от Германия, представящ по модерен начин стандарти и собствени композиции, ще се изяви на 9 август, а на следващия ден едно българско суинг участие в лицето на Сентиментъл Суингърс ще огласи за първи път Банско с мелодични гласове, подкрепени от Мишо Йософов секстет. Триото обещава репертоар с класики от златните години на суинга, но и авторски пиеси.

Черешката на торатата за почитателите на суинга ще бъде концертът на Спагети Суинг бенд. Гостите ще представят един истински италиански кулинарно-музикален спектакъл – много суинг, спагети, приготвяни на живо на сцената, италиански певици в стил 50-те години и ... кой знае още какво. Определено няма да да пропуснем това шоу!

Изключително интересен се очертава рециталът на Мирослава Кацарова, която също ще се включи в тазгодишната програма. Водещата на музикалното предаване  Singin ‘N Swinging е направила любопитна селекция, сред която са пиесата "Smile” на Чарли Чаплин, суинг композиции на Коул Портър, блус шедьоври на Хорас Силвър и нечуван досега в Банско вариант по "Je bois" ("Аз пия") на Борис Виан.

Това е малка част от изпълнителите в програмата на тазгодишния Банско Джаз фест. Събитието ще бъде уважено от 16 интернационални мениджъри, които ще търсят изгряващи звезди на джаз небосклона. За пореден път фестът доказва, че е не само престижен български форум, но и международна сцена на високо ниво.

Вече стягаме куфарите за китното градче, очаквайки следващите артисти в афиша на събитието...

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички