Нашата Добринка Табакова в каталога на ECM!


Нашата Добринка Табакова в каталога на ECM!

12202

За първи път в каталога на легендарното издателство за съвременен джаз и класическа музика ЕСМ намира място запис на български артист - композитора Добринка Табакова.

Премиерата на нейния албум "String Paths" ще се състои в столичната галерия Suspacious от 18.30 ч. на 6 юни.  Дискът съдържа творби от периода 2002-2008, като всяко едно произведение е написано за конкретен изпълнител или камерен състав. Срещата предоставя уникална възможност да поговорите лично с Табакова и да получите автограф.

Родена в България, но израстнала в Лондон, младата Добринка завършва Guildhall School Оf Music And Drama и след това продължава обучението си в King’s College. Музиката ѝ е печелила редица награди, като първата идва още на 14-годишна възраст, когато момичето решава да изпрати своя композиция за Четвъртия Международен музикален конкурс във Виена и получава известие за наградата си в обратно писмо.

Последвалите отличия са от GSMD Lutoslawski Composition Prize от 1999, награда за творбата “Praise”, изпълнена в катедралата St. Paul по случай Златния юбилей на английската кралица през 2002, както и Adam Prize на King’s College за песенния цикъл Sonnets Тto Sundry Notes Оf Music през 2007 и Sorel Medallion In  Choral Composition в Ню Йорк от 2011.

Композициите на Добринка Табакова се вписват изцяло в концепцията за съвременна музика, родена през ХХI в., заради свободното смесване на модалност и тоналност, фолклорния привкус и същевременно дълбок респект към великото класическо наследство. Дебютът ѝ в ЕСМ идва след непланирана среща с основателя и собственик на лейбъла ЕСМ - Манфред Айхер, на фестивала в Локенхаус в Австрия, където Рисанов трябвало да изпълни произведението на Добринка Табакова  - "Suite In Old Style, част от триптих сюити, които тя написва специално за него.

Музиката на Добринка Табакова е с богата мелодичност и емоционална дълбочина - в нея се срещат познатото и новото, или по-скоро познатото в новото и обратно, тук битуват духът на Изтока и Запада, които витаят в отделните пиеси заедно, а техническата виртуозност на композитора е очевидна.

Младата Добринка е вътрешно вдъхновена, с дълбок копнеж по красивото в музиката и талант, който се установява при първи досег с нейните творби.

Записът "String Paths" e готвен няколко години и представя "Концерт за чело и струнни инструменти", "Сюита в старинен стил за виола и камерен оркестър", както и три камерни творби - струнното трио "Insight", струнния септет "Such Different Paths" и трио за цигулка, акордеон и контрабас ""Frozen River Flows".

Изпълнителите включват цигуларката Джанин Янсен и някои от бившите колеги на Табакова от Консерваторията: цигуларят Роман Минтс, виолистът и диригент Максим Рисанов и челистката Кристина Блауман.

*****

EСМ е музикално издателство, основано от продуцента Манфред Айхер през 1969 и до днес има над 1200 записа в каталога си, които покриват широка музикална палитра. Лейбълът стартира и изгражда своето име със записите на легендарните музиканти Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Чък Къриа, Пат Матини, Пол Блей, за да разшири сферата на музикално покритие с “Новата серия” (от 1984), която представя една отворена платформа от нова класическа музика - от предкласиката до настоящия момент.

В тази серия стоят албумите на композитора Арво Перт, Гия Канчели, Валинтин Силвестров, Мередит Монк, Хайнц Холигер. ЕСМ е лейбълът, в който артистите са наистина свободни да се себеизразят и да разчитат на разбиране и адекватен продуцентски поглед от страна на Манфред Айхер. Независимият, култов лейбъл ЕСМ няма аналог в музикалната индустрия.

Разпространител на изданията на ЕСМ за България от 2001 е Дюкян Меломан, София, улица "6 септември" 7а.

Suspacious е на улица "6 септември" 13.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички