Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

На Пловдив лилаво му отива!


На Пловдив лилаво му отива!

4697

Толкова хубаво стоеше (и звучеше!) на малкия стадион "Христо Ботев" между блоковете и дърветата сред тях, че направи и без това красивия Пловдив една идея по-уютен и притегателен.

Че колко неща могат да са по-хубави от това, да се разходиш до град, който обичаш за рок концерт в самото начало на седмицата? Не, не ми отговаряй, тези неща се споделят на друго ниво.

Вечерта на 3 юни е и вечерта на шестия концерт на Deep Purple в България. И вторият в страната ни във втора поредна вечер, след Kavarna Rock 2013 в неделя. А нощта е специална за града поради още една причина – жълто-черните футболисти от "Ботев" (Пловдив) празнуват 100 години от създаването на клуба си именно с концерт на британската рок легенда. Е, с година по-късно, но в родния си град, на собствения стадион, пред 10 хиляди и с една от най-тачените у нас групи.

Но първо имаме половин час от Krossfire. Клиширан хеви/прог метъл, напъни за виртуозност, приличен звук и вяли овации – като за начало добре. Любопитен факт: до средата на сета им фен с пришит на коженото яке елек на рокерски клуб, видима водоизместимост от трицифрен литраж и ниско скосено чело, успява да погълне една кора наливни бири (5 броя) и преди още да довърши последната, изчезна за още. После пловдивчаните от групата развяха знамето на отбора с номер 12 на него (поклон към публиката), което извика малко по-бурна реакция (основно от впиянчените фенове на клуба) и слязоха от семплата сцена, опната по средата на футболното поле.

Почти 21.00 ч. Бяло платнище с новото лого на Deep Purple покрива скучната арматура на гърба на сцената, зазвучава интро и... петимата вече са пред нас, впускайки се директно в забързано медли от "Firеball", "Into Тhe Fire" и "Hard Lovin' Man". Ето това се казва летящ старт! Следва и първият сингъл от чисто новия албум "Now What?!" (чуйте го, струва си!) - "Vincent Price", която композиция на живо е още по-интересна. Премигвайки, осъзнаваш, че току-що са излетяли 20 минути от концерт на Deep Purple, на който си свидетел! И тук нека прекратя дословното изброяване на песните. Оттук нататък са личните впечатления.

На 3 юни в петима ветерани, които наближават 70-те си години, показаха как една рок група може да остарява достолепно. И на сцена. На 3 юни немалък процент от хората бяха типичната Пърпъл- извадка от родната хард и хеви агитка – необразовани (чисто музикално, нека бъдем коректни) труженици, познаващи единствено песните, които пускат по родните радиостанции. А, знаете, там положението в последните 25 години най-често е: пет сборни диска, с 30 от най-известните (тук) рок банди, всяка представена с по максимум 3-4 хита.

Повече от 100 минути гората от рошави глави стоеше изтъпанчена и зяпаше напред. Хоровите ревове бяха на припева на "Smoke On The Water" и онова типично "О-оо-оо-о" върху мелодията на "Black Night", с която Deep Purple закриха концерта си. И един юнашки рев някъде близо зад мен, малко преди "фенът" да чуе това, за което е дошъл: "Ари уа, свùри Смоуко и да си одиме!".

Естествено, обаче, имаше и немалко истински фенове на групата. Естествено, че тези хора си напъваха до пръсване гласните струни и на новите парчета, и на седемдесетарките химни. Но най-важното е, че чухме и видяхме страхотни, макар и поостарели, рок-ен-рол момчета, които ни дадоха разкошен полъх от няколко декади класен рок, шепа наистина впечатляващи инструментални пируета (особено от господата Пейс и Глоувър) и солидна китка вечни и разнообразени от живата свирня любими песни.

Now what?!

Поглеждам напред и се усмихвам доволно, виждайки наследството на тези исполини, прозиращо в музиката на любимите ми днес рок групи.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички