Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Билка фест в село Младен навръх Еньовден

19.06.2013   MySound.bg
Изглед от Младен
Гуна Иванова ще бъде специален гост на "Фестивал на билките".

Първото издание на събитието е обявено над язовира в китното село Младен, община Севлиево, навръх Еньовден - 22 юни, който е най-дългият ден в годината.
 
Билкопроизводители, биопроизводители и производители на лекарствени средства на билкова основа ще представят своите продукти и ще обменят опит с всички посетители в тематични шатри. Между 10 и 13 часа в читалището на селото ще се проведат лекции на тема различните видове билки в България и тяхното влияние върху здравето на човека. След 13.00 часа ще започнат работилници, отново посветени на билките, как да се берат и съхраняват, както и на тяхното използване в кулинарията, козметиката и други области.

Входът е безплатен за всички събития.

Следобедът ще започне с музикална програма на откритата сцена. Освен народната певица Гуна Иванова, ще се изявят певческата група Бял гердан, село Младен, фолклорната формация Веселина и хорът на медиците Родина към МЗ. През целия ден на фестивала ще се раздава безплатно на посетителите прясно приготвен билков чай. За хората, които искат да си направят излет или пикник, има подходящи места с красиви гледки, а за всички, решили да пренощуват в района на селото, ще бъдат осигурени места за разпъване на палатки, информират организаторите.
 
Целта на проекта е да се популяризират билките в България, да се покаже богатството на природата, да апелира хората да пазят това богатство и да се грижат за него, да обменят идеи и знания за билките, да ги стимулира да водят по-здравословен начин на живот, да съществуват в хармония с природата и не на последно място - да популяризира малкото селце Младен.

Денят е избран неслучайно. Еньовден е един от най-големите летни празници. На този ден слънцето се намира на най-високата точка от Земята и грее най-продължително. Според народните поверия на този ден се събират билки и треви, които са силно лековити. Вярва се също, че след Еньовден билките губят своята сила и не трябва да се берат.

Фестивалът на билките се организира от Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество – АКСЕЛС, кметството в с. Младен и фондация Credo Bonum.


3192
100%
 

Май ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031