120 участници от 30 държави идват за фестивала БезГраници


120 участници от 30 държави идват за фестивала БезГраници

3741

Четвъртото издание на международния арт форум и етноарт фестивал "БезГраници" ще се проведе в курортен комплекс "Албена" - България, и в град Мангалия - Румъния, между 9 и 15 септември.

Както MySound.bg вече извести, тази година събитието се провежда на ново място с цел разрастване и по-добър достъп на чуждестранна, румънска и българска публика.  По време на "БезГраници" - 2013 се очакват 120 участници от рекорден брой държави от Европа и света - общо 30.

Музикалният етно/фолк фестивал в рамките на форума ще се  проведе на брега на морето от 13 до 15 септември включително в курортен комплекс "Албена".

В рамките на форума "БезГраници" ще се проведе за трета година и арт пленер за художници и фотографи (9-15 септември), включвайки две изложби: едната в  Мангалия в Румъния на 12 септември, а другата - в "Албена" на 15 септември. Очакват се художници и фотографи от България, Румъния, Япония, Испания, Русия, Хърватия, Словения, Сърбия и Македония.

Основното събитие в рамките на „БезГраници“ традиционно е конференцията за културна политика и арт мениджмънт, включваща фестивални организатори, менажери и артисти. Тя ще се проведе от 13 до 15 септември. Между основните теми ще бъдат: междукултурния диалог, работата в мрежа, технологични проблеми в етно/фолк сферата, новите европейски културни програми за финансиране и др.

Първото издание на форума през 2003 бе международна арт мениджмънт конференция в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците.

Изданията през 2009 и 2011 също включваха арт мениджмънт конференция и голямо разрастване на събитието. Осъщесвена бе една от целите на конференцията от 2003 -  международния етно арт фестивал като съставна част на форума.

Проектът "БезГраници" е представян на много международни конференции и събития, включително на:  "Европейска културна конференция" и последващи събития през 2009, 2010 и 2013 организирани от Европейската комисия в Брюксел/Белгия, форумите "Душата на Европа" 2008 в Белград/Сърбия, "Душата на Европа" 2009 - Клуж, "Истанбул" европейска столица на културата в рамките на форум ЕОН  2010 - Истанбул/Турция, срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промоутърите 2012 – Утрехт/Холандия, и много други. 

Събитието бе представено на международното изложение в Каталуния/ИспанияФира Медитерания Манреса и на други събития в Украйна, Белгия, Македония, Великобритания, Холандия през 2013.

Арт форумът "БезГраници" е водещият български етно/уърлдмюзик фестивал, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен.

Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.  През 2013 се навършват  10 години от първото издание и се очаква събитието да стане ежегодно.

"БезГраници" е продукция на  Стопанска камара-Варна с партньорството на курортен комплекс "Албена", арт мрежа Скендерман и галерия "Луиза Кала",  Румъния.

ПРОГРАМА:

13 СЕПТЕМВРИ

1. Трания (Малта) - етноджаз
http://www.facebook.com/pages/Traniа/229483840401458
2. Групата на Валери Димчев (България) - традиционна музика и артфолк
http://www.valeridimchev.com/  
3. Менталис Маялис (Унгария) модерно етно
http://www.mentalismajalis.hu/
4. Амбиент Фолклор (България) -етно ембиент
http://www.facebook.com/AmbientFolklore
5. Тролфолк (Финландия) - етнорок, фолкпънк
http://www.trollfolk.fi/  

14 СЕПТЕМВРИ

1. Латиф Болат (САЩ/Търция) - етно/суфи
http://www.latifbolat.com/
2. Ире (Франция/България) - фолкблус от "Земите на Орфей"
http://www.iremusic.com/
3. Кайно Йесно Слонце (България) - етно ембиент
http://www.facebook.com/kaynoyesnoslonce
4. Плантек (Франция/Бретон) - келтска музика, етно, електроника
http://www.plantec.fr/

15 СЕПТЕМВРИ

1. Гласът на струните (Швеция/Словения) традиционен/съвременен фолклор
http://www.facebook.com/TheVoiceOfTheStrings
2. Квартет Елика, Соло и Рафаел (Швеция/Сенегал/Мексико) - етно/уърлдмюзик
http://www.ellikasolo.com/
3. Фабула Раса (Унгария) - етно, клецмер, джипси, уърлдмюзик
http://www.fabularasa.hu/
4. Марга Музика (Литва) етно/фолк
http://www.margamuzika.com/

Още - на:

http://festival.scenderman.com.

Събитието е продукция на  Стопанска камара-Варна с партньорството на курортен комплекс "Албена", арт мрежа Скендерман и галерия "Луиза Кала",  Румъния.

Организаторите си запазват правото за промени в програмата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички