Националният шампионат по Въздушна китара идва в София


Националният шампионат по Въздушна китара идва в София

3636

Претендентите за шампион на София по Въздушна китара ще премерят сили в "Маймунарника", в сряда, 24 юли.

Събитието започва в 21.30 ч, водещ е Шута а.к.а SDB (Vendetta и Piranha). Членове на журито са Миленита, Гери Турийска (Rubikub), Иво Чалъков (Gravity Co), Константин Кацарски (Bluba Lu) и Ясен Козев (композитор и председател на УС на "Музикаутор"). Тримата състезатели с най-високи резултати се класират за Националния финал.

Както MySound.bg вече огласи, шампионът на България ще участва на Световния финал по Въздушна китара в Оулу, Финландия, който ще се проведе от 21 до 24 август.

Записването става със съобщение на FB страницата Air Guitar Bulgaria https://www.facebook.com/AirGuitarBulgaria или на e-mail airguitarbg@gmail.com. Всеки, навършил 18 години, може да се запише и да участва в състезанието. Свиренето на Въздушна китара не изисква умения за свирене на истинска китара. Инструментът на всеки участник трябва да бъде невидим, т.е. въздух.

Водещ на налудничавото състезание е популярният хардкор герой Шута a.k.a. SDB, вокалист на легендарните групи Vendetta и Piranha. Петчленното жури е повече от експертно. Миленита щедро обеща да подкрепи наградния фонд с въздушни целувки - от нея за победителя. Гери Турийска не веднъж е била жури на състезания по Въздушна китара и познава шампионата много отблизо. Иво Чалъков, китарист на Gravity Co, ще оценява техниката на свирене на състезателите, а композиторите Константин Кацарски и Ясен Козев ще изберат предизвикателно за изпълнение парче, на което ще се състезават участниците във втори кръг.

Наградният фонд на състезанието в София е 250 лв. Победителят печели титлата Шампион на София и парична награда от 100 лв. Вторият печели 50 лв. и се класира на националния финал. Третият също се класира за националния финал. Първите 5 (пет) души, които се запишат и участват в състезанието, печелят по 20 лв. във вид на бира.

Самото състезание протича в два етапа. В първи етап участниците изпълняват 60 секунди от предварително избрано от тях парче или микс от няколко парчета. Във втори етап всички участници изпълняват 60 секунди от едно и също популярно парче, подбрано от журито. Оценяването става по шестобална система.

Селекционната комисия оценява изпълнителите по три критерия: техника (сходство с истинско свирене на китара), сценично присъствие (излъчване на музикална звезда, рок-ен-рол чар, атратктивно поведение), въздухарство (въплъщаване на налудничавия дух на Въздушната китара). Няма изисквания за облеклото. Всякакви интересни решения и костюми се поощряват.

Make Air, Not War!

Световният шампионат по Въздушна китара се разраства непрестанно през последните 15 години и в момента представлява мрежа от официални шампионати в повече от 20 държави. Най-добрите изпълнители на Въздушна китара се съревновават в националните си шампионати преди да дойдат във Финландия за сблъсъка на шампионите. Всяка година един от тях печели титлата Световен шампион по Въздушна китара - виртуоз на невидимия инструмент.    

Мисията на Световния шампионат по въздушна китара е да допринася за мира по света. Според идеологията на Въздушната китара (Air Guitar) войните свършват, глобалното затопляне спира и всички лоши неща изчезват, ако всички по света свирят въздушна китара.

В чест на тази мисия, в края на всеки Световен финал по въздушна китара, всички хора по света са призовавани да засвирят въздушна китара едновременно, за да спасят света.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички