Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Напусна ни композиторът Найден Андреев


Напусна ни композиторът Найден Андреев

4109

Големият български композитор, аранжор и продуцент Найден Андреев почина на 68-годишна възраст на 28 юли.

Той е получил инфаркт, съобщи БНР, позовавайки се на информация от семейството му. Поклонението ще се състои в сряда, като съпругата му Зоя и дъщеря им Андриана, която работи като монтажистка в БНТ, уточняват подробностите. Маестрото претърпя операция на сърцето миналата година, при която му бяха поставени стентове на кръвоносните съдове.  
 Двайсет години от творческия живот на твореца - от 1972 до 1992, преминават в БНТ като отговорен и заместник главен-редактор на редакция "Забавна музика". През 1996-1997 година е бил изпълнителен директор на телевизията. Бил е и музикален директор на Вариететно-сатиричния театър в Габрово. След 1997 е композитор на свободна практика. През 70-те и 80-те години се утвърждава сред водещите автори на забавна музика в България и създава шлагери, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова, Михаил Белчев, Андрей Миронов, Алла Пугачова, Росица Кирилова и други популярни певци. Пише музика за филми и телевизионни спектакли и мюзикъли. Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина: "Златният Орфей"; Голямата награда за цялостно творчество (1995); Братислава, Палма де Майорка и други.
Член е на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003.
Песента "Устрем", изпълнена от Маргарита Хранова, е отличена с първа награда в Сопот (Полша) и втора награда на "Шлагерфестивал" (Дрезден, Германия, 1978).  "Наистина много, много голяма загуба за България, защото беше изключителен композитор. Той беше преди всичко приятел и невероятно талантлив композитор, аранжор, невероятен. Наистина България изгуби един голям композитор и човек", каза опечалената Марги Хранова.  "Не мога да повярвам, толкова жизнен човек. България изгуби един от най-ярките си творци. Потресен съм, днес бяхме с група приятели и говорихме за големия му талант. А наскоро слушах по радио "София" за големия успех на неговия мюзикъл, който е бил игран в Русия", сподели Тончо Русев.   

На CD са издадени детските мюзикъли на Найден Андреев - "Червената шапчица", "Котаракът в чизми", "Пепеляшка" и "Снежанка". От 2002 година Андреев работи върху мегаспектакъла за солисти, смесен хор и оркестър "Вечните песни на България".

Покойният бе един от четиримата български композитори, които заведоха съдебен иск срещу руската поп звезда Филип Киркоров за извършено престъпление против интелектуалната собственост. В сигнала, подаден до Софийската районна прокуратура от асоциацията "Европейско общество за защита на човешките права - България", през февруари 2012 Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев и Найден Андреев заявяват, че български естрадни произведения се изпълняват, записват, възпроизвеждат, разпространяват и излъчват в интернет и в търговската мрежа в България, Русия и Европейския съюз от лицето Филип Киркоров без съгласието на техните автори, изисквано по Закона за авторското право и сродните му права. Те настояха прокуратурата да извърши проверка по случая, визирайки песните "Плюс и минус" на Савелиев, "С днешна дата" и "Детски спомен" на Пенев, "Изповед" на Пеев и "Звездна фантазия" на Андреев.

Родните творци припомниха, че, според чл. 172а на Наказателния кодекс, това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева. Найден Андреев обясни подробно как е помогнал на Филип Киркоров да започне зваздната си кариера в Русия и какво е получил вместо благодарност. "Композиторите често сме търпели негативи от изпълнителите. Но Найден никога не се оставя да бъде използван, бранеше своята чест", с тъга си спомня Митко Щерев. "Човек не може да си разреши да е скучен. Човек старее тогава, когато старее духът му. Ние, хората, сме - образно казано, едни компютри: всичко е програмирано. Ако човек мисли отрицателно, получава своята присъда", обичаше да казва приживе маестрото.  "Началото на спиране на чалгаризацията и нравствения упадък е и чрез показването на доброто. А не да се утвърждава злото, като му се прави непрекъснато реклама. Иначе насилието става начин на действие, начин на живот", категоричен бе Найден АндреевИзбрана дискография:

"Моите мелодии"(1983)
"Моите мелодии"(1986)
"Избрани песни"(1987)
"Оркестрови пиеси"(1988)
"По-скъпа от бисер и злато" (1986)
"Опера за православието"(1997)
"Лунни силуети"(1998)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички